Medi Ambient

Darwin, desmentit: els mamífers mascles no són més grossos que les femelles

Un estudi determina que el 39% de les espècies tenen la mateixa mida després d'analitzar-ne 429

Una zebra i la seva cria
ARA
12/03/2024
2 min

BarcelonaCharles Darwin va descriure a L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe (1871) les diferències de mida en funció del sexe en mamífers i determinava que els mascles són, per norma general, més grossos que les femelles. El naturalista anglès vinculava aquestes diferències a estratègies d'aparellament i selecció sexual, és a dir, a la competició física que hi ha entre els mascles per cridar l'atenció de les femelles. Aquesta teoria, però, s'ha posat en entredit arran d'un estudi liderat per investigadors de la Universitat de Princeton que descriu que els mascles no són més grans que les femelles en la majoria d'espècies de mamífers. La troballa, publicada a la revista Nature Communications, parteix de la comparació de la massa corporal de 429 espècies.

En la majoria dels casos, els investigadors han descobert que els mascles no són més grans que les femelles i que, en moltes espècies, tots dos sexes tenen la mateixa mida. Segons aquesta recerca, el 39% de les espècies analitzades tenen la mateixa mida i el 16% de les femelles són més grans que els mascles. Així, la recerca vol trencar amb determinats biaixos de la literatura científica que consideren que han comportat una "idea errònia". Per exemple, els mascles i les femelles de lèmurs, talps daurats, cavalls, zebres i tenrecs solen tenir mides similars.

Les diferències de mida física entre mascles i femelles de la mateixa espècie varien en els mamífers en funció de la competència per la parella. Els lleons i els babuïns mascles, per exemple, són relativament més grans que la femella i competeixen entre ells per aparellar-se. També han vist diferències en funció de com es dediquen a la seva descendència: les conilles femella són més grans perquè tenen diverses llorigades cada temporada de cria.

Els autors creuen que la narrativa del mascle més gran es pot relacionar amb el fet que hi ha "espècies clau i carismàtiques" amb mascles més grans, com primats i foques. Ara bé, les espècies de rosegadors i ratpenats, en què les diferències de mida corporal entre sexes són menys freqüents, constitueixen una proporció molt més gran de les espècies de mamífers. Així doncs, recomanen que es facin més investigacions sobre la biologia de les femelles a totes les espècies.

stats