Medi Ambient

La sequera excepcional obliga endurir encara més les restriccions

El reg agrícola s’haurà de reduir un 40%, l’ús industrial un 15%, i queda prohibit regar zones verdes

L'estat del pantà de Sau, amb nivells molt baixos de reserves per la sequera
28/02/2023
4 min

BarcelonaMés de dos anys sense pluja i, ara mateix, sense certeses que l'escenari pugui millorar properament. Amb les reserves per sota del 28% als embassaments de les conques internes del país, el Govern ha decidit avançar la declaració d'excepcionalitat per la sequera, un pas que comporta més restriccions en molts usos de l'aigua per preservar sense talls l'ús principal, que és l'abastiment de la població. L'agreujament de la situació arriba només tres mesos després que es declarés l'alerta per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona i quan ja fa un mes que part de l'aigua que surt de les aixetes de la majoria de la població en aquest àmbit és, per primer cop, aigua reutilitzada.

Municipis afectats per la sequera
Dades dels que s'abasteixen amb l'aigua de les conques internes que gestiona la Generalitat

L'entrada en excepcionalitat encara no implica restriccions més dures en l'aigua de beure dels consumidors (el que es coneix com aigua de boca), però sí que augmenta les que ja estaven vigents des de fa mesos en altres àmbits. El reg agrícola s'haurà de reduir un 40%, l'ús d'aigua que fa la indústria haurà de ser un 15% menor a l'actual i el reg de zones verdes (tant privades com públiques) queda prohibit del tot. També es limiten els usos recreatius i lúdics i es rebaixa una mica més la dotació mitjana d'aigua per habitant i dia: si en el període d'alerta era de 250 litres, amb l'excepcionalitat s'abaixa a 230 litres per persona i dia. La xifra, malgrat tot, està encara per sobre del que l'ACA calcula que és el consum mitjà actual a Catalunya, que ronda els 117 litres per persona i dia. El canvi d'escenari a excepcionalitat afecta 224 municipis de 15 comarques que aglutinen sis milions d'habitants.

"La sequera ja és més greu que la del 2008", ha constatat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha anunciat les noves mesures aprovades pel Govern aquest dimarts. Per trobar una situació de pluviometria pitjor, ha afegit, cal remuntar-se al 1905. Si bé el darrer episodi crític de fa 15 anys va arribar a situar els pantans per sota del 20%, ara s'ha de tenir en compte que si el nivell es manté més alt és perquè hi ha altres recursos que llavors no existien, com grans aportacions d'aigua dessalinitzada (la maquinària va a ple rendiment tant al Prat com a Tordera) i el recurs recent de l'aigua regenerada a l'àmbit metropolità. Amb la previsió que la demanda augmenti els mesos vinents (pel reg, però també pel consum de Setmana Santa o futurs períodes de vacances), el Govern ha decidit avançar la declaració d'excepcionalitat, que segons el pla de sequera no tocaria activar fins que els pantans baixessin del 25%. "Una primavera plujosa, com sembla que apunten alguns models meteorològics, ens donarà un respir, però no acabarà amb el problema", ha admès Jordà, i ha afegit que caldrien "uns 50 litres de pluja per dia durant quatre mesos per estar en una situació millor".

Principals mesures que s'implementaran
  • Agricultura

    La dotació per al reg es redueix un 40% i se substitueixen cabals per aigua regenerada

  • Indústria

    L'aigua per a usos industrials es redueix un 15%

  • Recreatius

    Es redueixen en un 15% els usos assimilables a urbans i 50% en reg (aquì

  • Zones verdes

    Es prohibeix el reg de zones verdes públiques i privades (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora)

  • Gespa dels camps esportius

    Es prohibeix regar la gespa en tots els casos excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport o els casos de reg amb aigua reutilitzada de pluja o regenerada de depuradores.

  • Urbans

    Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable. Ompliment de piscines només parcials i amb condicions

  • Consum limitat

    S’estableix un dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.

Més controls als municipis

La consellera ha lamentat que, malgrat la situació i les campanyes a la població, el consum no va a la baixa sinó que ha crescut un 3,5% a la mitjana de Catalunya els últims mesos. Per tot plegat, la Generalitat es proposa augmentar la supervisió i control als municipis per certificar que les restriccions es compleixin. Avui es fa difícil de saber per què hi ha "molts municipis" que no aporten a l'ACA les seves dades reals de consum malgrat que li són requerides per la Generalitat. "Hi ha 40 expedients oberts a entitats subministradores que no han dit els volums subministrats i 100 expedients per requeriments perquè superen les dotacions d’aigua previstes", ha apuntat la consellera. Per endurir el control, però també per guanyar agilitat a l'hora de tramitar futures mesures davant la sequera, el Govern treballa en l'aprovació, properament, d'un decret.

El pantà de la Llosa del Cavall sec  per la falta de precipitacions

El decret servirà, també, per "blindar" l'aigua de boca dels consumidors, segons Jordà. Justament amb el mateix objectiu es procedirà les properes setmanes a fer un moviment tècnic com és desembassar més aigua del pantà de Sau (només al 17% de reserves ara mateix) cap al de Susqueda. Això es fa, ha dit Jordà, per evitar que ara que està en un nivell tan baix l'aigua pugui malmetre's per un major contacte amb fangs.

A més, la consellera ha apuntat que es triplicaran els ajuts per als municipis que hagin de transportar aigua en camions o bé fer obres d'emergència per assegurar el subministrament. El Govern ha ampliat de 800.000 euros a dos milions el fons d'aquesta línia.

Crítiques a l'Estat

Mentre les mesures del Govern s'endureixen davant la falta de pluja, Jordà ha retret la inacció de la Confederacio´Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), de competència estatal. "Estem molt preocupats, la CHE no està fent els deures", ha dit la consellera davant la falta de previsió de l'organisme del qual depenen, entre d'altres, els pagesos de la vall del Segre. "La campanya de l'any passat, ja amb sequera, es regava a manta i no es va ser previsor", ha recalcat.

La Generalitat ha recordat que la situació dels pantans que depenen de la CHE no és millor que la de les conques internes: Rialp està per sota del 12% i Oliana supera, de poc, el 40%, per exemple. "Hem enviat cartes i hem exigit una reunió properament", ha dit la consellera, anticipant que hi haurà problemes quan arribi la campanya de reg si no s'implementa cap pla.

stats