El Govern contractarà joves per impulsar el relleu generacional dels pescadors
Acció Climàtica finançarà pràctiques retribuïdes per recuperar la figura de l'aprenent
BarcelonaA Catalunya falten pescadors. Tal com va explicar l'ARA fa unes setmanes, si el 1995 n’hi havia 5.579, ara ja només en queden 2.398. En el mateix període, la flota pesquera catalana també s'ha reduït un 46%. El relleu generacional del sector penja d'un fil. Ara el departament d'Acció Climàtica ha anunciat que finançarà una vintena de contractes en pràctiques de joves que acabin la formació de mariner pescador i de seguretat com a prova pilot per facilitar el relleu generacional. Segons ha concretat el Govern aquest dissabte, s'hi destinaran 20.000 euros per cada contracte durant un any. Tot i que són pocs, l'objectiu, ha dit el conseller David Mascort, és recuperar progressivament la figura de l'aprenent, una reivindicació històrica del sector, i que els joves que s'incorporin a l'ofici tinguin un sou des del primer dia i valorin la professió. Actualment, hi ha uns 200 mariners pescadors en formació.
En aquest període d’aprenentatge, el treballador en pràctiques anirà acompanyat d'un professional de la pesca amb almenys cinc anys d'experiència. A més, la formació inclourà cursos sobre pràctiques sostenibles de pesca i sobre la conservació dels recursos biològics marins. El jove tindrà un contracte d'un any, incloent-hi el període de vedes, segons ha explicat el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, en una compareixença a Arenys de Mar.
El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, ha celebrat la recuperació de la figura de l'aprenent, "perquè aquest és un ofici que s'aprèn en el dia a dia de la mà dels professionals". El sector, ha dit, passa moments difícils, però espera que accions com aquesta l'ajudin. Una de les assignatures pendents que caldrà afrontar amb "valentia" és la del preu del producte. "És un peix pescat avui, subhastat avui i cuinat avui", i això, ha subratllat, és el que cal fer valdre perquè el mercat el valori per la seva qualitat i el distingeixi clarament del peix que ve de fora.
"No hi ha joves que vulguin treballar"
El Pla d'Acció de Relleu Generacional Pesquer també preveu altres mesures, com ara una línia d’ajuts adreçats a joves pescadors per a l’adquisició de la primera embarcació pesquera, dotada amb 300.000 euros. També es vol millorar la informació sobre l’accés a la professió, impulsar la formació a distància amb les noves tecnologies i digitalitzar la formació bàsica de mariner pescador.
Tot i això, el representant de les barques d'arrossegament d'Arenys de Mar, Aleix Roca, veu difícil que el pla anunciat pugui revertir la dura situació del sector. "El principal problema és que els joves no volen venir a treballar perquè el món de la pesca ja no és com fa vint anys", ha lamentat. "Tenim moltes normatives. Jo tinc una barca d'arrossegament i només treballaré set mesos a l'any. Els sous han baixat i els preus són els mateixos de fa vint anys. No és una situació que pugui atraure joves de 15 o 20 anys", ha radiografiat.
Davant d'aquestes evidències, el conseller Mascort ha reconegut la necessitat que el sector "es pugui guanyar la vida" i ha admès que això passa, entre altres coses, per "fer atractiva" aquesta professió a la societat i per conscienciar de la importància de consumir peix de les costes catalanes. En la línia de "dignificar" l'ofici, hi haurà ajuts per a la millora de la seguretat, la higiene i les condicions de treball a bord de les embarcacions pesqueres. Entre les diverses accions, ha afegit Mascort, el Govern vol impulsar la modernització i la descarbonització de la flota, cosa que fomentaria la diversitat pesquera, i vol establir ajuts per compensar a empreses i treballadors les aturades temporals d'activitat.