La Generalitat deixarà de subvencionar la neu artificial per construir pisos socials
Els 1,2 milions d'ajudes per a les tres estacions d'esquí privades es dedicaran a la compra i rehabilitació d'habitatges al Pirineu
BarcelonaNo hi haurà neu artificial subvencionada. La Generalitat no renovarà la línia d'ajuts que des del 2020 atorga a les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya per compensar-les per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia de covid. Un cop superada aquesta urgència i que la situació comercial de les pistes s'ha normalitzat, la partida d'1,2 milions d'euros destinada a la millora de les instal·lacions, com la producció de neu amb canons o les inversions per reduir l'impacte mediambiental, es desviarà a la compra d'una norantena d'habitatges a l'Alt Pirineu-Aran.
Fonts coneixedores de l'operació expliquen que les ajudes a les empreses que gestionen Baqueira-Beret, el Port del Comte i la Masella "han deixat de tenir sentit" perquè, ja s'han superat els efectes negatius del covid al sector comercial i d'oci. De fet, les administracions ja han retirat les ajudes a bars i restaurants que va oferir per mitigar les pèrdues econòmiques. Per a les estacions públiques no hi havia cap partida específica perquè s'inclouen en el pressupost de FGC, tot i que l'any 2021 els criteris van canviar per admetre la de Tavascan, de titularitat municipal.
Per fer aquest traspàs de subvencions de les pistes d'esquí a l'habitatge, també caldrà fer unes modificacions tècniques que l'Incasòl i l'IDAPA aprovarà en una pròxima reunió, com a pas previ perquè el Govern en doni la llum verda definitiva. Els 1,2 milions d'euros per a la neu aniran a engreixar una partida de 5,1 milions que serviran per impulsar un pla d'habitatge públic en aquesta regió pirinenca. L'objectiu és arribar a 2.693 habitatges socials fins a l'any 2042 per corregir la manca d'oferta i l'encariment del mercat immobiliari a causa de les segones residències.
On es construiran els pisos?
Per començar, l'Incasòl es comprometrà a la compra i rehabilitació de 91 habitatges per destinar-los a persones vulnerables a tres localitats de muntanya: dos edificis amb 48 pisos a la Pobla de Segur, 11 més a Camprodon, i una subvenció directa per adquirir un solar a Sort en què un promotor privat havia començat a construir 32 habitatges.
Més enllà dels efectes del covid, la plataforma STOP JJOO va criticar l'any passat les subvencions de la Generalitat a la producció de neu amb un decret de sequera vigent i amb restriccions a l'agricultura i talls en alguns municipis catalans. Segons les seves dades, els canons distribuïts per les estacions gasten fins a 300 litres d'aigua per minut de funcionament, el triple que consumeix un ciutadà de l'àrea metropolitana durant tot un dia.
Impacte
Les estacions de muntanya d’FGC tenen un sistema de circuit tancat d’aigua. Amb el desglaç es recull aquesta aigua i s’emmagatzema a unes basses pròpies de l’estació, que ara mateix estan al 100% de la capacitat. Fonts consultades apunten que la producció de neu d’aquesta temporada està assegurada i no caldrà comptar amb recursos extraordinaris. Aquestes mateixes fonts apunten que l’aigua que passa pels canons de neu no rep cap tractament específic i manté les mateixes propietats quan entra que quan surt.