La Fiscalia també investiga qui aboca pèl·lets a les platges del Camp de Tarragona

Tant el ministeri públic com un jutjat tarragoní van arxivar el 2019 dues investigacions similars

Microplàstics trobats a les platges de Vila-seca per voluntaris

Barcelona / TarragonaPer la via administrativa, i també per la judicial. La Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona ha obert una investigació sobre la presència de pèl·lets a les platges del Camp de Tarragona –en especial a la platja de la Pineda de Vila-seca– en els últims anys. Es tracta de petites boles que serveixen per fer bosses de plàstic, cables, ampolles i molts altres productes. Des de fa alguns mesos, la Generalitat té obert un expedient administratiu contra 13 empreses –la majoria del polígon petroquímic tarragoní– per incompliment de la llei de responsabilitat ambiental en el tractament d'aquest producte arran de la denúncia de Good Karma i Surfrider Foundation, dues entitats que n'estudien la presència al litoral tarragoní des del 2018.

Segons van detallar les dues entitats a l'octubre, durant els últims anys s'han batut dos rècords mundials de recollida de pèl·lets en aquesta zona: més de 700.000 boles de pèl·lets el 2021 i més de dos milions el 2022. Els pèl·lets poden estar formats per polietilè, polipropilè o clorur de polivinil (PVC), entre altres productes, i això en dificulta la descomposició, que triga molts anys a completar-se.

La nova ofensiva judicial arriba en plena crisi pel vessament massiu d'aquests microplàstics a les costes gallegues –i que ja afecta tot el nord d'Espanya– per part d'un vaixell portuguès. Malgrat tot, fonts del ministeri públic subratllen que la investigació tarragonina no té res a veure amb aquest abocament i que se centra en l'afectació de la presència de microplàstics al litoral tarragoní que es detecta des de fa anys. De fet, el 2019 tant la Fiscalia com un jutjat tarragoní ja van investigar la presència d'aquests materials a les platges de Vila-seca. Totes dues causes es van acabar arxivant perquè no es va poder determinar l'autor de l'abocament i els tècnics van concloure que el volum de microplàstic detectat no posava en perill la salut de les persones ni el medi.

Informe toxicològic

En un nou decret avançat per El País i al qual ha tingut accés l'ARA, el fiscal de Medi Ambient ha ordenat que es demani un nou informe a l'Institut Nacional de Toxicologia (el mateix organisme que ja va descartar la toxicitat el 2019) perquè "completi" el dictamen sobre els riscs ambientals i per a les persones dels microplàstics trobats els últims anys, tenint en compte "les noves dades i el nombre de boles detectades".

El fiscal de Medi Ambient Ignacio Monreal també ha demanat al cos d'Agents Rurals de la Generalitat, l'equip del Seprona de la Guàrdia Civil i l'Àrea de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra que obrin una nova recerca sobre aquests abocaments. Vol que estudiïn la situació actual i les noves deteccions de microplàstics a les platges i ecosistemes. L'objectiu és determinar l'origen dels pèl·lets recollits aquests anys, tenint en compte no només on s'han fabricat, sinó també el seu "recorregut" un cop surten de la planta de producció.

La investigació incorporarà la causa judicial oberta el 2019 pel jutjat d'instrucció 2 de Tarragona, així com les anteriors diligències de la Fiscalia i l'expedient administratiu del departament d'Acció Climàtica, i tindrà en compte la "perspectiva" que aporta el cas de Galícia.

Comitè d'experts

La Fiscalia General de l'Estat ja fa dies que investiga el vessament massiu de Galícia, mentre continuen les tasques de neteja a les platges de la comunitat, igual que d'Astúries i Cantàbria, on l'administració dona ja la situació per "estabilitzada". Aquest dimarts la Xunta ha anunciat que aquesta mateixa setmana reunirà un comitè d'experts sobre la crisi dels pèl·lets integrat per investigadors de les tres universitats gallegues, organismes autonòmics i organitzacions ecologistes. Segons la vicepresidenta segona del govern gallec i consellera de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, l'objectiu és avaluar les actuacions a dur a terme a curt, mitjà i llarg termini per prevenir l'impacte dels plàstics al mar i a les costes.

Tant les entitats ecologistes com el govern espanyol i els partits a l'oposició gallecs han criticat la inacció de la Xunta. En les últimes hores el delegat del govern espanyol a Galícia, Pedro Blanco, posava "un suspens" a la gestió de l'executiu gallec. "Tots coincidim que les coses s'haurien pogut fer millor", assegurava després de reunir-se amb el director general de Salvament Marítim per coordinar els operatius de recollida dels microplàstics.

stats