Medi ambient
Societat Medi Ambient 07/02/2022

La Fiscalia investiga la Generalitat per la llicència ambiental a la cimentera Lafarge

L'empresa ha demanat un nou permís mentre el Suprem encara ha de resoldre sobre el tancament de la fàbrica

3 min
La cimentera Lafarge, a Montcada i Reixac, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl conflicte judicial per la llicència ambiental de la cimentera Lafarge de Montcada i Reixac va camí d'eternitzar-se. L'octubre passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va instar la Generalitat a tancar les icòniques instal·lacions, situades entre les vies de Rodalies i l'autopista C-33. La sentència –avançada per l'agència ACN– anul·la el permís perquè no es va tramitar com tocava, però encara no és ferma, perquè falta que el Tribunal Suprem la ratifiqui. Després de quinze anys de batalla judicial, però, el cas ha fet un salt qualitatiu. Segons fonts judicials consultades per l'ARA, la Fiscalia ha obert una investigació per esbrinar si en la tramitació administrativa s'hauria produït algun delicte. Això suposaria que el cas, que fins ara es tramitava per la via contenciosa, podria acabar amb responsabilitats penals per a l'empresa o el Govern.

Malgrat les instruccions del TSJC, la Generalitat no mourà fitxa per preparar el cessament de l'activitat de la planta, almenys no abans que el Suprem es pronunciï. En paral·lel, la cimentera –que dona feina a més de 300 persones entre treballadors directes i indirectes– té en marxa la tramitació per obtenir una nova autorització ambiental que li permeti esquivar el desenllaç que ha dictaminat el tribunal. Va presentar la documentació per demanar la nova autorització el mes de novembre passat, segons han confirmat a l'ARA fons del departament d'Acció Climàtica. En una tramitació ordinària, aquesta tramitació pot trigar de vuit mesos a un any. De fet, l'empresa apressa la Generalitat a "resoldre la situació administrativa" de la planta de Montcada i garantir el futur dels treballadors. Un portaveu de la companyia ha remarcat a l'ARA que l'error és administratiu i que l'empresa compleix tota la normativa mediambiental vigent, per la qual cosa confia que un nou permís pugui evitar el tancament.

La clau del conflicte judicial és la llicència que la Generalitat va concedir a Lafarge després d'un canvi de la normativa sobre tractament de residus per a incineració. Una sentència del 2013 del TSJC –ratificada pel Suprem dos anys més tard– ja va anul·lar aquesta autorització perquè la declaració d'impacte ambiental no s'havia sotmès a informació pública, un pas obligatori. Segons el Tribunal, quan la Generalitat va conèixer la sentència va fer aquest tràmit administratiu i va incorporar una sèrie de canvis a la llicència d'autorització per iniciativa pròpia i no perquè l'hi demanés l'empresa. Però el TSJC va tornar a tombar aquestes modificacions i va deixar sense efecte els permisos mediambientals de l'empresa. Malgrat la decisió judicial, el tribunal assegura que la Generalitat va "tornar a renovar" el 2018 l'autorització mediambiental perquè la fàbrica pogués continuar oberta.

L'Agrupació de Veïns del barri de Can Sant Joan, crítics amb l'activitat de la cimentera vora el nucli urbà de Montcada i Reixac, ha anat recorrent tots els tràmits administratius que ha fet la conselleria d'Acció Climàtica per regularitzar l'activitat. En els seus dos últims pronunciaments el TSJC els dona la raó i insta la Generalitat a començar a preparar "el tancament, la clausura i precinte de l'activitat" de la cimentera, tot i que ajorna la fi de l'activitat al pronunciament del Tribunal Suprem, que haurà d'avaluar els recursos que s'hi presentin. També deixa clar que el Govern no pot renovar la llicència ambiental de l'empresa com va fer el 2018, perquè "està anul·lada judicialment" i, per tant, és com si no "existís".

Protesta de la plantilla

La plantilla ha començat a mobilitzar-se perquè s'esvaeixin els dubtes sobre el seu futur. "300 famílies ens quedarem al carrer, nosaltres som les víctimes", ha assegurat la presidenta del comitè d'empresa de Lafarge, Conxi Jiménez, en unes declaracions recollides per l'ACN. La tensió amb el govern municipal també ha quedat palesa en la trobada d'aquest dilluns: "Volem que ens donin una explicació de per què volen que la cimentera tanqui, sabem que tot ve d'un error en la tramitació ambiental per part de la Generalitat, i això ho aprofita l'Ajuntament per demanar el tancament de la fàbrica", ha lamentat Jiménez.

Els treballadors de la cimentera s'han concentrat aquest dilluns davant de l'Ajuntament de Montcada.

"Entenem la situació, nosaltres hem demostrat que som un equip que es preocupa pels treballadors del municipis", s'ha defensat l'alcaldessa de la ciutat, Laura Campos, que ha fet responsable la Generalitat de la "inseguretat jurídica" que pateix la planta i, per tant, la plantilla. Campos ha exigit un pla per recol·locar tots els treballadors que poden perdre la feina si s'executa la sentència amb el vistiplau del Suprem. Els treballadors no descarten noves mobilitzacions, també a la porta del Palau de la Generalitat, per reclamar al Govern que eviti el tancament.

stats