Un distintiu per aconseguir que la meitat d'empreses agràries siguin sostenibles el 2030
El Govern vol premiar la gestió respectuosa a escala ambiental, social i econòmica de les explotacions
BarcelonaCatalunya vol que d'aquí vuit anys la meitat de les explotacions agràries siguin sostenibles. I, per fer-ho, el departament d'Acció Climàtica ha impulsat un certificat legal voluntari per acreditar les bones pràctiques dels propietaris dels terrenys i que serà visible per al consumidor en el producte final. L'objectiu és reivindicar la gestió respectuosa a escala ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes. Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS), que ha sigut presentat per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27), que s'està celebrant a Xarm al-Xeikh, Egipte.
Per obtenir el certificat es necessitaran certs requisits. Des del punt de vista ambiental es tindran en compte factors com ara la gestió de l’aigua, el sòl, l’aire, l’energia utilitzada i el benestar animal. La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, afirma, en declaracions a l'ARA, que "l'objectiu final és que hi hagi un màxim rendiment de les terres sense malmetre l'ecosistema". "Per avaluar les pràctiques ambientals els agricultors i ramaders disposaran d'una eina digital on introduiran les dades sobre l'ús de l'aigua, fertilitzants i altres recursos. El mateix programa determinarà en quin nivell de qualitat sostenible es troben i així sabran la capacitat de millora que té la seva explotació", declara. Pel que fa a l'àmbit social, se centraran a avaluar els drets dels treballadors, i en l'àmbit econòmic es valorarà l'economia local o la inversió de l'explotació.
Els agricultors i ramaders interessats hauran de fer una sol·licitud i el departament visitarà l'explotació per avaluar-la. Si són aptes, obtindran la certificació amb una puntuació, que serà B per a les sostenibles i A per a les d'alt valor ambiental. "Aquest títol donarà un gran reconeixement a les explotacions i el seu propietari, que tindran més possibilitats de rebre ajuts econòmics", exposa Guillaumes.
Un "sistema inclusiu"
Actualment, Catalunya compta amb un 85,5% d'explotacions convencionals –en què es fa ús intensiu de maquinària i productes químics–, un 7% d'explotacions integrals on l'ús d'aquestes pràctiques és l'última opció, i un 7,5% d'ecològiques, en què només s'utilitzen productes d'origen natural per gestionar-les. "La finalitat del PAS no és substituir aquests models, sinó ser un sistema inclusiu per donar un valor afegit a les explotacions", detalla Guillaumes. En un principi, indica, "les primeres explotacions que sol·licitaran aquest certificat seran les integrals".
Segons la directora general, la normativa que ha plantejat el departament "ha agradat" a la Comissió Europea. "Han demanat més reunions per debatre sobre aspectes concrets de la sostenibilitat econòmica i socials, ja que plans anteriors no tenen en compte aquests punts", indica Guillaumes. I, en l'àmbit estatal, "també s'ha vist amb bons ulls", fins al punt que la Rioja, fins i tot, "ha copiat" punts del projecte català.