Europa porta Espanya als tribunals per la contaminació per purins

L'excés de nitrats que contaminen les aigües subterrànies a la majoria del territori prové de la ramaderia i agricultura intensives

3 min
Una granja de porcs a Ventalló, en una imatge d'arxiu

Fa un any va arribar l'ultimàtum d'Europa perquè Espanya posés fre a la contaminació de l'aigua per nitrats procedents de la ramaderia i l'agricultura intensives. La reacció massa tèbia a l'hora d'aplicar mesures pal·liatives en alguns territoris ha dut la Comissió Europea (CE) a fer un pas més i elevar als tribunals el greu problema dels purins, als quals s'associen en bona part els nitrats. Espanya haurà de respondre davant del Tribunal de Justícia de la UE per l'incompliment de la directiva comunitària: "Els esforços de les autoritats espanyoles han sigut insuficients i insatisfactoris", remarca la CE en un comunicat.

Els episodis alarmants com els que s'han vist al Mar Menor, on la contaminació per nitrats ha provocat mortalitats massives de peixos els últims anys, són potser la prova més clara d'un problema que afecta bona part del territori espanyol (inclosa Catalunya). En el cas de Múrcia, l'explosió del regadiu intensiu i els fertilitzants associats van provocant un procés d'eutrofització (excés de nutrients que fa que proliferin algues i asfixia altres formes de vida) que va dur el mar al col·lapse. Múrcia és un dels quatre territoris –amb l'Aragó, Castella-la Manxa i Castella i Lleó– als quals Europa demana "mesures addicionals", al constatar que les que ha pres fins ara han sigut "insuficients". A part, la CE també situa al focus de la denúncia Extremadura, Galícia, les Balears, el País Valencià, Castella i Lleó i les Canàries per no tenir correctament delimitades i identificades les zones contaminades on ha d'actuar.

El creixement exponencial de la ramaderia ajuda a explicar en bona part per què el problema dels purins no ha frenat a Espanya. Castella i Lleó i l'Aragó són els territoris on més ha crescut la cabana porcina l'última dècada i, en el cas de l'Aragó, en cinc anys ha arribat als 8,5 milions de porcs i ja és el territori amb més porcs, per davant dels 8,1 milions de Catalunya, segons recull un informe recent de Greenpeace.

Catalunya, 40% de territori afectat

De fet, Catalunya és també un dels territoris més contaminats per purins –el 40% de la superfície del país està dins del que s'anomenen zones vulnerables per la presència de nitrats– però, en aquest cas, la CE l'ha inclòs en el llistat de territoris que finalment figuren al procediment d'infracció de la TJUE. El canvi de parer es deu a que la Generalitat ha ampliat les mesures i actuacions al 100% de les àrees contaminades tal com se li demanava des de Brussel·les, segons han explicat a l'ARA fonts europees. El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha afegit que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fet "inversions importants" en plantes de tractament recentment i que el Govern ha allargat quatre anys més la moratòria que prohibeix obrir noves granges de porcs o ampliar les existents en els 66 municipis amb més presència de nitrats a les aigües, i també s'han limitat a 600 les vaques de les noves explotacions ramaderes.

El recurs de la CE al tribunal europeu és un pas que arriba després de diversos tocs d'atenció a Espanya. El primer toc seriós va ser una carta d'emplaçament a complir la directiva comunitària de qualitat de l'aigua el 2018. El segon recordatori va arribar el juny de l'any passat, amb un dictamen motivat que assenyalava dotze territoris on calia actuar per revertir la contaminació (només Astúries i Cantàbria es lliuraven d'aquest avís). La paciència de la UE, però, s'ha esgotat i ara serà el TJUE qui haurà d'avaluar la situació i considerar, al final dels procediments, sancions per a Espanya per un problema que amenaça "la salut pública, el medi ambient i la neutralitat climàtica", segons recorda Europa en un comunicat.

stats