Medi Ambient

Les entitats reclamen al Govern una llei de residus sense rebaixes

Les organitzacions temen que la norma es desinfli durant la tramitació per la pressió dels lobis econòmics

Natàlia Vila i Joan Cebrián
i Natàlia Vila i Joan Cebrián

BarcelonaAquest estiu serà clau per definir en quin estat de salut arriba la futura llei catalana de residus al final de la seva tramitació. "L'avantprojecte de llei és ambiciós per donar resposta a la crisi climàtica, social i econòmica a què estem abocats i no volem que es perdi l'oportunitat". Aquest és el missatge que fan arribar les entitats socials vinculades al món de la sostenibilitat quan es parla d'aquesta norma, que en el seu text inicial, tal com va avançar l'ARA, proposa lluitar contra la cultura d'envasos i plàstics d'un sol ús, amb canvis fiscals com ara impostos sobre les càpsules de cafè i els envasos més efímers.

Amb l'objectiu de mantenir aquesta línia, aquest dimarts al matí una vintena d'organitzacions han fet un front comú per demanar al Govern "que no abaixi la guàrdia" i reclamar que, durant la tramitació i el procés de consulta pública –que comença aquest estiu–, la futura llei no es vegi afeblida. Les entitats han exigit "el màxim compromís i ambició" i han assegurat que el moment és "clau" perquè durant la fase de consulta pública tots els sectors faran les seves aportacions: "És quan el Govern pot demostrar la seva convicció", asseguren els portaveus de les organitzacions, que ja preveuen que hi haurà lobis, principalment econòmics, que intentaran pressionar per rebaixar el contingut de la futura llei, que els va en contra.

Cargando
No hay anuncios

"Exigim que sigui una llei realment transformadora i que capgiri aquest model de producció i consum sotmès a l'usar i llençar, que asfixia la ciutadania", manté Rosa García, directora de Rezero, l'entitat que ha liderat l'acte. "Per això, interpel·lem tot el Govern –afegeix– perquè la futura llei ha d'incorporar no només aspectes mediambientals, sinó també de salut, de consum, d'economia, d'igualtat i d'empresa", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'acte reivindicatiu d'aquest dimarts les 21 entitats presents han fet a la plaça Sant Jaume una performance que representava l'asfíxia que pateix la societat a través de tres boles que simbolitzaven els diners, els residus i els medicaments. Un grup de dansa format per sis joves ha ballat al ritme d'una batucada, mentre la resta d'assistents l'acompanyava movent-se al seu volant. Els assistents han expressat amb un megàfon les seves exigències al Govern. L'acció interpel·la, segons les organitzacions, tot el Govern en tant que la norma és transversal. La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha rebut les entitats a la plaça amb el director de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i ha respost que el Govern ha de ser valent. "Hem de transformar de veritat. Som conscients que tindrem pressions, però també que estarem al davant per fer-hi front", ha assegurat la consellera. Jordà ha expressat que la llei balear de residus "va ser un model" però que, com "aquest moment és un altre", el Govern ha de ser ambiciós i anar més enllà.

Tal com està redactat actualment, el futur marc legal es presenta com una guerra al malbaratament. Planteja la creació d’un impost per gravar productes com els gots de begudes per emportar no reutilitzables (siguin del material que siguin) així com les càpsules de cafè, excloent les compostables o les que es poden fer servir més d’un cop. El mateix impost afectarà les piles i bateries d’un sol ús.

Cargando
No hay anuncios

Setge als envasos i productes d'un sol ús

També hi ha capítols específics per als productors i envasadors d’aigua, sucs, refrescos i cerveses, que segons proposa el text inicial hauran de pagar un impost per als envasos d’un sol ús de qualsevol material que posin al mercat. La mesura va enfocada a incentivar els formats reutilitzables i, tot i que la llei només ho especifica en el cas del vidre, tendir cap a models de dipòsit, devolució i retorn, una pràctica quasi extingida però molt habitual fa dècades.

Cargando
No hay anuncios

És en punts com aquests que les entitats socials ambientals temen una topada amb els interessos econòmics. "Faran tota la pressió que puguin per seguir apostant pel seu model de negoci i externalitzar els impactes a la ciutadania", apunten fonts de les entitats, que recorden que l'avantprojecte també planteja sistemes de dipòsit similars als dels envasos per a les piles, residus d'aparells electrònics i elèctrics i fins i tot, i de manera innovadora, també per a les burilles de tabac.

Després de passar per la fase de consultes, la nova llei seguirà la seva tramitació, amb canvis o sense, i es preveu que s'aprovi a principis de l'any vinent.

Cargando
No hay anuncios