Denuncien "greus irregularitats" a l'abocador de Can Canyadell a Rubí

ERC demana el tancament cautelar de l'abocador i la suspensió mediambiental de l'empresa gestora

L'abocador de Can Canyadell a Rubí, en una imatge d'arxiu
Gerard Mira
30/05/2022
2 min

BarcelonaEl dipòsit de runa de Can Canyadell a Rubí, un dels tres abocadors que té la ciutat vallesana i que està gestionat per l'empresa Puigfel SA, funciona amb "greus irregularitats" i sense que l'Ajuntament hagi renovat les llicències ambientals necessàries per a aquesta activitat, segons han explicat aquest dilluns el grup municipal d'ERC i la plataforma Rubí Sense Abocadors. Davant aquesta situació, que afecta la gestió i el control municipal de la instal·lació, demanen "el tancament cautelar de l'abocador i la suspensió de la llicència ambiental a l'empresa", un pas que a la pràctica suposaria el tancament de l'abocador, segons ha assenyalat el president d'ERC a Rubí, Joan Puntí.

El grup republicà ja ha presentat una instància a l'Ajuntament, governat pel PSC, on sol·licita la nul·litat de l’expedient d’aquesta activitat i que es reconegui que la llicència (inicialment atorgada el 2003) està caducada perquè no ha estat renovada amb els terminis fixats. Les condicions per al funcionament de Can Canyadell fixaven una renovació al cap de 8 anys de la primera concessió. El portaveu d'ERC, Xavier Corbera, ha afegit que no s'han dut a terme les renovacions del 2011 i del 2019 ni les revisions que cal fer cada quatre anys: "L'Ajuntament és conscient d'aquesta situació". "L'abocador porta més d'onze anys funcionant de manera clandestina", ha etzibat la portaveu de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, Montse Rousse.

ERC ha recordat, a més, que el 2016 el dipòsit va sol·licitar una "modificació no substancial" que va permetre més que duplicar la capacitat d'entrada de residus a l'abocador al passar d'1,65 milions de metres cúbics a més de 3,6 milions. Segons el grup republicà, "molt per sobre de la capacitat real" de la instal·lació. "Sis anys després, l'Ajuntament encara no ha resolt la sol·licitud i, per tant, la modificació no s'ha inscrit al registre de gestors de residus de l'Agència de Residus de Catalunya", ha afegit Puntí.

Els denunciants també s'han dirigit a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per demanar que inspeccioni l’àmbit afectat i que es restitueixi el Torrent de Can Pi de Serra, que ha vist "modificat" el seu recorregut, ha recordat Rousse.

Tres abocadors en una ciutat

La llicència original condicionava l'activitat del dipòsit de runes a "l'ús d'un camí alternatiu, diferent del camí vell d'Ullastrell", que dona accés a una de les urbanitzacions de la ciutat vallesana, i a les "revisions periòdiques cada quatre anys", ha insistit la portaveu de la Plataforma. Rousse ha conclòs que aquestes condicions no s'han complert i que això ha tingut conseqüències per als ciutadans, ja que a prop de l'abocador hi ha dos centres escolars, el Joan Maragall i l'Institut Foix.

"Convido l'Ajuntament a demostrar amb documents que l'activitat de Can Canyadell pot seguir endavant", ha dit Corbera. La Plataforma Rubí sense Abocadors ha recordat que és l'única ciutat que té tres dipòsits de residus al seu terme municipal: "No podem permetre que la nostra ciutat segueixi tan trinxada pels abocadors".

stats