Medi Ambient
Medi Ambient28/07/2022

Crida a estalviar aigua per l'agreujament de la sequera

El Govern admet una situació "preocupant" que si no plou podria fer entrar en alerta bona part del país al setembre

BarcelonaLa situació de sequera que viu Catalunya des de fa mesos es complica a les portes de l'agost, un mes que es preveu sec i que pot portar els nivells dels embassaments, actualment al 44% a les conques internes, encara una mica més avall. De fet, si no plou, la major part del país inclòs l'àmbit Ter-Llobregat, que és el que abasteix Barcelona i la seva àrea metropolitana, podria entrar en situació d'alerta per sequera a finals de setembre, un estat preocupant en què ja es troben des d'aquesta setmana 135 municipis de la part alta del Ter, el Llobregat mitjà i l'Anoia-Gaià. L'escenari i les previsions han fet que el Govern hagi llançat aquest dijous el primer toc d'alerta a la ciutadania: "Cal un ús racional de l'aigua i més estalvi per evitar agreujar els efectes de la sequera", ha demanat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El consum d'aigua a Catalunya, de fet, ha repuntat en les últimes setmanes. "Estem gastant 11 litres més per habitant i dia malgrat la situació en què ens trobem", ha advertit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, emmarcant l'evolució en un context d'estiu i remuntada del turisme. De fet, s'estan consumint entre 120 i 130 litres per habitant i dia, unes xifres que, tot i la crida a reduir-les, estan "molt per sota de la mitjana als països europeus", han afegit des del Govern. L'estiu és un dels moments de pic de demanda d'aigua, fruit de la calor, però també per l'inici de la temporada de reg, que aquest any s'ha avançat degut a les altes temperatures. "Ha començat abans i per això s'està desembassant més aigua, però també preveiem que acabi abans", apunten fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el descens de l'aigua als pantans s'ha anat accelerant en les últimes setmanes i ha situat les reserves als pantans 39 punts per sota que fa un any, ha apuntat Jordà. La situació d'alerta decretada ja en algunes conques –les que han baixat del 40%– comporta restriccions en l'aigua per a usos industrials, agrícoles i recreatius, però no en l'aigua que surt de l'aixeta dels ciutadans (el que se'n diu l'aigua de boca). Malgrat tot, en alguns municipis sí que s'han donat talls o situacions en què ha calgut tirar de camions cisterna per abastir la població. "Casos puntuals", segons Aragonès, que no es generalitzaran.

Cargando
No hay anuncios

La baixada prevista per a les setmanes vinents en el nivell mitjà dels embassaments que depenen del Govern (els de les conques internes) se seguirà a partir d'ara molt més amb lupa: dimarts que ve es constituirà la comissió interdepartamental per la sequera, un organisme que reunirà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; la mateixa Jordà, i els consellers de Salut, Empresa i Interior per "prendre decisions de manera més àgil si la situació desfavorable s'agreuja", ha explicat el president. La primera trobada serà posterior al consell executiu del Govern la setmana que ve.

"Lluny de la crisi del 2008"

"L'aigua més cara és la que no tenim", ha insistit Aragonès, que ha reiterat la crida a la "implicació de tota la ciutadania" en l'estalvi d'aquest recurs bàsic. Malgrat tot, el Govern ha descartat que la situació pugui comparar-se (almenys avui dia) a la greu sequera del 2008, encara força present en l'imaginari del país perquè es va arribar a portar aigua amb vaixells a l'àrea metropolitana per garantir l'aigua de boca. Avui, apunten a l'ACA, la garantia del subministrament compta amb fortaleses com les dessalinitzadores –que, de fet, estan treballant al 85% de la seva capacitat– i que han permès "allargar les reserves i mantenir els nivells en molts casos", segons la consellera Jordà.

Cargando
No hay anuncios

La sequera del 2008 va dur els nivells dels pantans al 20% (fins i tot en algun cas una mica per sota). "Som molt lluny d'aquell escenari", ha insistit la responsable d'Acció Climàtica, però ha admès que cal "extremar precaucions" perquè l'agost no presenta bones perspectives pel que fa a les precipitacions. De fet, la situació de sequera s'arrossega, amb més o menys intensitat, des de finals del 2020, i el pla de sequera està actiu des de fa nou mesos. La situació, però, s'ha complicat especialment després d'una primavera aquest any extremadament seca.

Què implica l'estat d'alerta per sequera?

L’estat d’alerta hidrològica en què ja es troben la part alta del Ter, del Llobregat mitjà i també del sector de l'Anoia-Gaià restringeix l’aigua per a reg agrícola un 25%, la d’usos ramaders un 10% i la d’ús industrial, un 5%. En l’àmbit urbà es prohibeix omplir fonts ornamentals i s’apliquen restriccions en l’ús de reg en jardins i zones verdes. En l’àmbit domèstic s’estableix un límit de 250 litres de consum d’aigua per persona i dia, no es permet omplir piscines de zero. També queda prohibit que particulars netegin el carrer amb aigua de xarxa.