Medi ambient
Medi Ambient06/03/2023

La contaminació de l'aqüífer del Llobregat obliga a frenar l'extracció d'aigua de beure

L'ACA va detectar la presència d'un additiu de carburant en concentracions baixes provinent d'una filtració accidental d'una benzinera

BarcelonaL'aigua que surt de l'aixeta dels barcelonins que s'abasteixen del riu Llobregat prové, en part, de les captacions superficials del riu i de pous subterranis de la zona (l'aqüífer que es recarrega bàsicament de manera natural amb la pluja). Aquesta reserva al subsol, però, fa mesos que aporta quantitats mínimes a la potabilitzadora de Sant Joan Despí després que el Govern decidís frenar les extraccions quan va detectar contaminació a l'aigua per un component de carburant. "Era una concentració baixa, que no supera els límits fixats per la llei, però provocava una lleugera olor de carburant a l'aigua", segons detallen a l'ARA fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

La situació es remunta al desembre del 2021, quan es va detectar a l'aqüífer un additiu de la benzina sense plom. Els tècnics de l'ACA van confirmar l'episodi de contaminació i el van vincular a una estació de servei situada a Sant Boi de Llobregat. Una inspecció a les instal·lacions, però, va descartar cap fuita activa ara mateix, per la qual cosa dedueixen que el contaminant podria haver arribat per un "abocament accidental" antic que s'ha anat filtrant al subsol fins a arribar a l'aqüífer.

Cargando
No hay anuncios

La Generalitat fa mesos que treballa amb la mateixa empresa causant de la contaminació per netejar l'aigua i, mentrestant, va decidir aturar el ritme d'extracció per evitar "la incomoditat" –o l'alarma– que podria suposar detectar una olor d'hidrocarbur en l'aigua que surt de l'aixeta de milers de llars. El reg agrícola no està afectat perquè normalment no es recorre a l'aigua del subsol per a aquest ús.

Cargando
No hay anuncios

Seguiment a les aigües subterrànies

L'episodi ha coincidit amb un període de sequera greu a Catalunya i ha obligat a compensar amb fonts alternatives aquesta aigua que no està sortint del subsol. De fet, la contaminació de l'aqüífer ha estat un dels motius pels quals el Govern ha decretat abans del que es preveia la situació d'excepcionalitat per la sequera que comporta més restriccions d'aigua, segons reconeixia aquesta setmana la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. La consellera va defensar que es volia treballar amb anticipació davant d'un escenari preocupant per falta de pluges i va enumerar, entre les causes d'aquesta anticipació, la situació de "contaminació puntual" que fa que les extraccions dels pous del Llobregat siguin insuficients.

Cargando
No hay anuncios

L'ACA insisteix que no hi ha "una alteració qualitativa" perquè l'additiu en qüestió s'ha trobat en molt baixes concentracions "no perjudicials per a la salut". Tot i així, afegeix, s'ha optat per una mesura preventiva. La descontaminació està ara en curs, uns treballs que són força lents per la seva complexitat i que durant tot l'any passat i el que portem d'aquest s'han anat acompanyant de mostrejos de seguiment de l'estat de les aigües subterrànies per retornar-les a l'estat original de qualitat.

Mentre es duen a terme els treballs, el subministrament de la població s'ha garantit a còpia d'augmentar la captació del riu Llobregat en superfície i de buscar recursos alternatius. De fet, fa un mes que l'empitjorament de la situació de sequera va dur el Govern a provar per primer cop l'aigua regenerada per al consum de les llars: avui el 20% de l'aigua que arriba a les aixetes metropolitanes és aigua reciclada de depuradora.