Medi ambient

L'Eixample encén l'alerta pel repunt de contaminació després de la pandèmia

Les emissions contaminants creixen en termes interanuals al març i en una estació ja superen els límits legals

i
Elena Freixa
2 min
El carrer Aragó en el seu tram pel centre de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaA mesura que es normalitza el trànsit a Barcelona, la ciutat torna a ensopegar amb pics de contaminació per sobre del que permet la directiva europea. El balanç de la qualitat de l'aire s'ha truncat al març després del miratge de la pandèmia, que va oferir una caiguda dels contaminants com l'òxid de nitrogen (NO2) o les partícules. Les dades interanuals d'emissions de NO2 al març a l'estació de l'Eixample van mostrar una mitjana de 40,30 µg/m³ en els últims dotze mesos, de manera que ja se superava el màxim legal de la UE de 40 µg/m³, segons el balanç publicat al portal Contaminació Barcelona.

Pel que fa a la mitjana de totes les estacions de la ciutat, les emissions interanuals de NO2 van ser de 36,39 µg/m³, creixent i aproximant-se al topall europeu. En tots els casos, però, el camí ascendent de la contaminació de l'aire allunya encara més la ciutat dels valors que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que cada cop són més estrictes. Al novembre l'OMS va reduir de 40 a només 10 µg/m³ la quantitat mitjana de NO2 a què recomana estar exposat per salvaguardar la salut. Els autors de l'informe adverteixen que el fet que l'Eixample ja mostri valors per sobre del que marca la legislació en termes anuals és indicatiu del que pot estar passant als carrers amb més trànsit de la ciutat on no hi ha estacions de mesura.

Les partícules contaminants PM10 també van a l'alça, però en aquest cas sí que es troben dins dels màxims legals permesos. En els darrers dotze mesos, la mitjana recollida és de 28,4 µg/m³ a l'Eixample i de 24,7 µg/m³ en el global de la ciutat. En tots dos casos també superen les recomanacions de l'OMS, que situen el màxim en els 15 µg/m³ de mitjana anual.

Ara bé, si es miren les dades mes a mes, la situació de la contaminació al març ha millorat respecte als dos mesos precedents gràcies a "unes condicions meteorològiques favorables", segons recullen els autors de l'informe. Malgrat tot, avisen que per sisè mes consecutiu l'estació de trànsit de l'Eixample (la que registra els pitjors valors d'emissions a la ciutat) ha superat el topall permès.

La recuperació del trànsit a la ciutat ha fet que, malgrat la zona de baixes emissions vigent, les dades de contaminació no marquin una tendència clara a la baixa. Alguns experts, com el professor investigador del CSIC Xavier Querol, ja han manifestat la necessitat de mesures addicionals per reduir més els vehicles contaminants que circulen per Barcelona si es vol redreçar el rumb i acostar-se a les recomanacions de l'OMS, que d'aquí pocs anys poden passar a ser llei un cop la Unió Europea les incorpori a les seves directives.

stats