La plataforma Aigua és Vida ha criticat la decisió del Govern d'aixecar la fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. En un comunicat ho ha qualificat d'"error" i de curt-terminista", sobretot tenint en compte que som a les portes de l'estiu, la temporada turística i les campanyes de reg. L'entitat ha afirmat que la sequera "ni molt menys ha acabat", i ha alertat que la previsió és que l'estiu torni a ser calorós, contribuint a una major evaporació d'aigua. Segons càlculs de l'entitat, a finals d'estiu el país tornarà "al límit de l'entrada en emergència una altra vegada". Aigua és Vida també ha alertat que es podran omplir piscines de zero si s'acredita haver fet una rehabilitació o una modificació del vas.
Catalunya surt de l’emergència per sequera i permetrà reomplir piscines
El Govern assegura que és possible suavitzar les restriccions al consum d'aigua gràcies a les pluges de les últimes setmanes
BarcelonaAmb les reserves d'aigua dels pantans en clara pujada i el sistema Ter-Llobregat per sobre del 25% de la seva capacitat, el Govern ha decidit aquest dimarts aixecar la fase d'emergència per sequera i flexibilitzar algunes de les restriccions vigents des de fa tres mesos. A partir d'ara, l'executiu permetrà reomplir les piscines que ja continguin aigua parcialment (però no omplir-les de zero) sense necessitat que els municipis les declarin com a refugis climàtics. A més, el sector de la ramaderia, l'agricultura i la indústria podran fer servir un volum d'aigua més alt, aprofitant les pluges generals i generoses de finals d'abril i de principis de maig. La previsió és que la mesura sigui efectiva a partir de dilluns vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
"Finalment, la pluja ens permet sortir de l’emergència i aixecar restriccions. La sequera no s’ha acabat, però les xifres dels pantans avui dia ho permeten", ha afirmat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha puntualitzat que, amb aquest moviment, Catalunya retrocedeix fins a la fase d'excepcionalitat. Segons el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, aquest nou escenari beneficiarà 6 milions de persones de 202 municipis i permetrà "guanyar temps i tenir més marge de maniobra" per continuar estalviant aigua sense aplicar les mesures més restrictives. "La nostra previsió és que a finals de setmana els pantans arribin pràcticament als 160 hm³", ha dit Mascort. I ha afegit: "Si algú diu que improvisem és perquè mai ha gestionat una sequera com aquesta".
Com queden les restriccions?
L'abandonament de la fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat implica que les 14 comarques amb més població (entre les quals Barcelona i l'àrea metropolitana) tornin a l'estat d'excepcionalitat per sequera. El principal canvi es dona en el consum d'aigua per habitant, que augmenta dels actuals 200 litres per habitant i dia als 230, incloent-hi activitats comercials i industrials. En el cas de la pagesia, la reducció d'aigua disponible ara serà del 30% per als usos ramaders (en emergència era del 50%) i en el reg agrícola, del 40% (fins ara era del 80%). Pel que fa als usos industrials, es passa d'una reducció del 25% en emergència al 15% en excepcionalitat.
El Govern també aixeca algunes restriccions polèmiques, com la que prohibia omplir les piscines privades (no en el cas de les piscines unifamiliars o individuals). Això, però, serà difícil de comprovar. Les piscines que ja estiguessin buides no es podran omplir, així com tampoc les que no tinguin sistemes de recirculació d'aigua, excepte si són de nova construcció, si s'han rehabilitat o si se'ls hi ha fet una modificació del vas. En canvi, l'executiu manté altres restriccions com la prohibició de netejar els carrers amb aigua potable o l'ompliment de fonts ornamentals.
L'anunci de la sortida de la fase d'emergència arriba cinc dies abans de les eleccions i cinc dies després que el Govern es comencés a plantejar el relaxament de les mesures, ja que fins dimarts passat l’executiu era reticent a aixecar restriccions fins que no hi hagués més aigua als pantans.
Excepcionalitat, almenys, fins a finals d'any
Segons els càlculs de la Generalitat, observant les pluges mínimes històriques de cada mes, la fase d'excepcionalitat que es recupera ara es podrà mantenir, com a mínim, "fins a finals d'any", independentment de si torna a ploure o no. "Cal tenir en compte que per aquelles dates es preveu que ja estiguin en funcionament les 12 dessalinitzadores de la Costa Brava i estarem a punt d'engegar la del port de Barcelona". Per tant, el pla per instal·lar dessalinitzadores es manté tot i la sortida d'emergència: "Hem començat les inversions per no aturar-les", ha dit Mascort.
El conseller ha assegurat que tot i que els embassaments estiguin a una capacitat similar respecte a fa un any, enguany s'arribarà a l'estiu "molt més ben preparats". Fa un any, el maig del 2023, el 65% de l'aigua que es consumia procedia dels embassaments, i ara aquest percentatge ha baixat fins al 50% del total, segons ha indicat Mascort.
El decret de sequera marca que quan els embassaments arriben als 165 hm³ es pot sortir de l'excepcionalitat, i la previsió del Govern és que aquest divendres s'acostin als 160 hm³ de capacitat. Tot i això, Mascort ha puntualitzat que quan s'arribi al llindar per sortir de l'excepcionalitat seran prudents, tal com han fet fins ara, perquè "no tindria massa sentit".
Darnius-Boadella segueix en emergència 2
A inicis de març es va assolir el mínim històric dels embassaments a les conques internes, un 14,41%, i des de llavors, en només 60 dies, les reserves han pujat 10 punts gràcies als episodis de pluja i neu que han caigut entre el març i l’abril. De fet, el dilluns 29 d’abril va ser el dia més plujós a Catalunya des del 23 de novembre del 2021.
Ara bé, i tot i el relaxament de les mesures a les zones que estaven en emergència 1, la unitat de Darnius-Boadella, a l'Empordà, continuarà en emergència 2. "Seguint les indicacions del pla especial de sequera, falta poc perquè surti d'emergència 2. Amb les dessalinitzadores que s'hi instal·laran, tindrem un pulmó que ens ajudarà", ha explicat Mascort, que ha afegit, però, que en les pròximes setmanes valoraran si aquesta unitat d'explotació pot sortir de la fase d'emergència amb la millora dels indicadors. "No farem passos endavant per després fer-los enrere", ha insistit.
Què esperem del temps?
Els embassaments de les conques internes ja han superat el 24% de la seva capacitat, una pujada de més de sis punts en poc més d’una setmana. A més, el sistema Ter-Llobregat ha sobrepassat el 25%. Unes xifres que no es veien des de finals del mes d’agost, fa prop de vuit mesos i mig. I aquestes dades encara aniran pujant a poc a poc durant una o dues setmanes més, fins i tot malgrat que l’aixeta de les pluges es tancarà durant uns quants dies. Actualment, les reserves de neu que continuen fonent-se al Pirineu i els xàfecs de les últimes hores mantenen uns bons cabals d’aigua als principals rius de les conques internes.
Els pròxims dies, Catalunya viurà de renda de totes les precipitacions que han anat caient últimament i es mantindrà l’ascens de les reserves, si bé aquest creixement s’anirà alentint cada cop més. La previsió és que el conjunt de les conques internes pugui assolir o superar lleugerament el 25% gràcies a les recents pluges. Una clara millora de la situació, però encara insuficient. Cal que plogui molt més per tal de consolidar l'ascens dels pantans.