Emergència climàtica

Calor i pesticides: un còctel letal per a les abelles

Els hiverns càlids fan que aquests pol·linitzadors es reprodueixin menys i siguin més vulnerables als pesticides

3 min
Una abella sobre una flor.

BarcelonaQue les abelles juguen un paper clau en l’ecosistema, més o menys, tots ho sabem. I que estan en retrocés i les hem de protegir, també. El que sovint no tenim tan clar són els motius pels quals cada cop n’hi ha menys, més enllà d’apuntar vagament a l’emergència climàtica. Ara investigadors catalans han confirmat una hipòtesi que s'estudiava des de fa temps: l’augment de les temperatures durant l’hivern provoca que les abelles siguin més vulnerables als pesticides. Si barregem aquest augment de temperatures (que ja de per si fa que les abelles es reprodueixin menys) amb la vulnerabilitat als pesticides, la supervivència d’aquest animal en hiverns càlids baixa un 70%.

Concretament, l’estudi, dut a terme entre el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i la Universitat Autònoma de Barcelona i publicat a la revista Global Change Biology, se centra en les abelles solitàries del gènere Osmia, molt importants en la pol·linització de fruiters. Els investigadors han constatat que, en el pitjor dels dos escenaris simulats d’augment de les temperatures, "les abelles viuen uns cinc dies menys que en condicions normals", explica Sergio Albacete, autor principal de l’estudi i investigador predoctoral del Creaf. "Això pot semblar una diferència petita, però en períodes de vida tan curts com els de les òsmies (d’aproximadament uns 20 dies) pot tenir conseqüències devastadores a escala poblacional", aclareix.

Des del Creaf apunten que la recerca s’ha centrat en l’augment de les temperatures a l’hivern perquè és un període en què les abelles, en condicions normals, no gasten energia. Amb l’increment de temperatures, però, consumeixen les seves reserves, i això fa que perdin pes i es reprodueixin menys. A més, si tenen menys reserves d'energia, no poden afrontar amb la mateixa força l’atac dels pesticides. I, si amb un hivern càlid la supervivència de les abelles baixa un 50%, amb l’efecte conjunt de la calor i la debilitat enfront dels pesticides, el percentatge s’enfila fins al 70%.

La importància de les abelles

Tot i que l'estudi ha utilitzat escenaris climàtics futurs basats en les previsions del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), Jordi Bosch, investigador del Creaf i coautor de la recerca, adverteix que els impactes observats en l'estudi "ja poden estar afectant en l’actualitat les poblacions de pol·linitzadors silvestres", perquè ja s'estan produint els pitjors escenaris climàtics d'augment de la temperatura amb què han treballat.

Segons el Creaf, això és especialment preocupant perquè el fet que hi hagi menys abelles comporta conseqüències en tot l'ecosistema. D'una banda, perquè són l'aliment d'altres espècies com els ocells. De l'altra, perquè les abelles són insectes pol·linitzadors i sense elles moltes plantes com els pomers, els presseguers o les meloneres poden tenir problemes per fer fruit.

Legislació europea

A Catalunya només es tenen dades del retrocés d'un grup d'insectes pol·linitzadors, el de les papallones diürnes, en què el 70% de les espècies mostren declivis. Tot i això, diverses revisions científiques conclouen que els insectes en general estan patint una davallada sense precedents a escala global, amb els pol·linitzadors com un clar exponent d'aquesta tendència. Per això, els investigadors urgeixen a revisar els llindars de toxicitat dels pesticides que marca la legislació europea, ja que davant l'augment de les temperatures els llindars podrien no ser prou restrictius per protegir els insectes pol·linitzadors.

stats