Medi Ambient

La calor està matant els musclos del delta de l'Ebre

Els productors diuen que s'ha perdut aquesta temporada i també han mort milers de cries que eren la garantia de la pròxima

Les muscleres del delta de l'Ebre
Ara
24/08/2022
3 min

BarcelonaLes altes temperatures de l'aigua del Mediterrani aquest estiu han provocat la mort de més de 150.000 quilos de musclos i han arrasat també un milió de cries per a l'any vinent al delta de l'Ebre. La situació no només ha compromès aquesta temporada sinó que obligarà la pròxima a portar exemplars de Grècia i d'Itàlia, lamenta el gerent dels productors de la zona, Gerard Bonet.

Els musclaires de la zona fa setmanes que recullen material inert de l'aigua i de les muscleres, explica Bonet a Efe, i avança que tot plegat encarirà el producte l'any que ve. Impotent, mostra com cap de les peles recollides de l'aigua amaga cap rastre de carn a l'interior. "Ja fa anys que es noten els efectes del canvi climàtic", admet el productor, però reconeix que aquest estiu marca un abans i un després pel que fa a la temperatura de l'aigua rècord "de més de 28 graus al juliol i amb pics de 30 a l'agost".

"El problema no és arribar a temperatures altes un dia o dos, sinó que es mantinguin tant de temps", afegeix el musclaire, que afirma com fa anys que el sector fa equilibris per adaptar-se a la situació climàtica canviant que els condiciona. "Ens vam intentar adaptar reduint la temporada o produint menys quantitat, però el musclo només pot retirar-se i vendre's si està ple de carn. Els musclos tenen un temps de vida limitat", explica. Aquest any les alarmes van saltar definitivament el 20 de juliol, quan van trobar que tota la producció estava surant morta, ja que la temperatura no era òptima per al cultiu. Bonet recorda que un mar de més de 27 graus ja es considera mar tropical.

El sector demana a les administracions reaccionar per no abocar-los a la desaparició. Entre altres coses, proposen més aportació d'aigua dolça a les badies (la dels Alfacs i la del Fangar): "Ja s'està fent, però es podria fer més", diu Bonet, i també el dragatge de la bocana del Fangar, al delta de l'Ebre. "Només així podem adaptar-nos i mitigar els efectes del canvi climàtic", sosté el productor.

Les muscleres del delta de l'Ebre

La producció de musclos del Delta es divideix en dues badies: la dels Alfacs, amb 90 muscleres, i la del Fangar, amb 74, i es calcula que en total els musclos creen 400 ocupacions directes i unes 800 indirectes a la zona. Les pèrdues d'aquest any, segons Bonet, poden superar el milió d'euros.

Una espècie fins ara ben adaptada

Els musclos que creixen al Delta són d'una espècie en concret anomenada Mytilus galloprovincialis, característica de la zona perquè, paradoxalment, és la que millor s'ha adaptat històricament a les aigües del Mediterrani. Els musclos creixen durant tot l'any i aconsegueixen la seva mida òptima entre els mesos de juny i juliol, en condicions de temperatura de l'aigua més favorables.

Els productors expliquen que els musclos són claus per a l'ecosistema del delta de l'Ebre no només per la labor que fan filtrant les aigües dels aiguamolls per absorbir-ne els nutrients, sinó perquè serveixen d'aliment per a nombroses espècies d'ocells aquàtics, que aquest any i el vinent, com a mínim, també es veuran afectades.

A mitjans d'aquest mes d'agost, la temperatura del mar va batre rècords, segons les dades llançades pel satèl·lit europeu de vigilància Copernicus, amb sis graus d'augment de mitjana per sobre de la temperatura habitual, fins a fregar els 29-30 graus.

Les boies mesuradores repartides per Ports de l'Estat al llarg de la costa espanyola també han assolit cotes mai vistes: la situada al cap de Gata (Almeria), per exemple, va registrar 27,93° el 25 de juliol a les cinc de la tarda. 

Els experts fa anys que adverteixen de la vulnerabilitat del Mediterrani davant el canvi climàtic i des de Copernicus ja parlen de "tropicalització del Mediterrani" a causa d'un augment en la temperatura de l'aigua que ja causa efectes concrets sobre la flora, la fauna i la climatologia. 

stats