Contaminació

Barcelona té l'aire més net dels últims 25 anys, però continua lluny dels límits marcats per l'OMS

L'any 2023 totes les estacions de la ciutat van assolir nivells que s'emmarquen dins dels límits que marca Europa

Barcelona"La qualitat de l'aire és la millor des que es mesura a Barcelona. Avui tenim l'aire més net dels últims 25 anys", ha anunciat aquest dilluns la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, en la presentació de l'informe del 2023 de l'avaluació de la qualitat de l'aire que cada any realitza l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Després d'un 2022 d'augment moderat de contaminació a la capital catalana amb la sortida del confinament i la pandèmia, l'any passat Barcelona va assolir dos objectius importants: es van complir tots els límits europeus de contaminació –més baixos que els que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS)–  i, de mitjana, l'aire de la ciutat va tenir els nivells de contaminació més baixos de l'últim quart de segle.

Ara bé, tot i les dues fites aconseguides, l'aire de la ciutat comtal contínua estan molt més contaminat del que marca l'OMS per protegir la salut i els nivells de pol·lució queden lluny dels límits legals que el Parlament Europeu ha fixat per als principals contaminants atmosfèrics de cara al 2030.

Cargando
No hay anuncios

A Barcelona l'ASPB mesura la contaminació de l'aire a partir dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2) –el contaminant més vinculat a la circulació de vehicles– i als de partícules en suspensió (PM10 i PM2,5). Enguany tots tres indicadors han complert els valors límits legals a la Unió Europea a la desena d'estacions de control atmosfèric que registren la contaminació en diferents punts estratègics de la ciutat.

El principal motiu de la millora de dades de pol·lució als carrers barcelonins és la baixada del nivell de diòxid de carboni (NO2) que en només un any ha baixat sis punts (de 38 µg/m³ a 32 µg/m³) en les estacions de trànsit (les centraletes que detecten nivells més elevats de la ciutat). La caiguda d'aquest contaminant entre el 2022 i el 2023 és la més gran de l'última dècada si no es té en compte l'excepcionalitat de la pandèmia l'any 2020. De fet, és la davallada més important que s'ha experimentat des que es registra aquesta substància contaminant, només comparable a les caigudes de rècord que es van viure entre el 2006 i el 2007, i entre 2012 i 2013, ambdues de sis punts com en l'últim balanç.

Cargando
No hay anuncios
Evolució dels nivells de diòxid de nitrogen (NO₂) a Barcelona
En µg/m³

La tendència a la baixa també s'ha experimentat pel que fa a les partícules en suspensió que hi ha a l'aire barceloní, tot i que en menys mesura, ja que, més enllà de petites baixades, els nivells de PM10 i PM2,5 es mantenen estables a la ciutat de Barcelona des de l'any 2013.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la reducció de la contaminació dels últims mesos, la situació encara no és bona. Mentre Barcelona celebra un nivell de diòxid de carboni d'entre 21 i 32 µg/m³ en funció del tipus d'estació que registra la substància, l'OMS recomana uns nivells màxims de 10 µg/m³ per tal de protegir la salut dels ciutadans. En el mateix sentit, la ciutat comtal tampoc arriba a complir els estàndards legals de 20 µg/m³ de NO2 que el Parlament Europeu pretén aplicar l'any 2030 a tots els estats membres.

1.300 morts a l'any

Pel que fa al motiu de les millores, Bonet assegura que "no és fruit de la casualitat, sinó de decisions polítiques". En aquest sentit, des del consistori insisteixen que per a la reducció de la contaminació ha sigut clau l'entrada en vigor de la zona de baixes emissions (ZBE), ja que ha permès la descarbonització de la mobilitat. De fet, segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, l'any 2023 per primera vegada els cotxes amb etiquetes ECO (verdes) van superar els que posseeixen etiquetes B (els que porten l'adhesiu groc i estan més restringits per ser més contaminants) a la ciutat. També apunten a la reducció de trànsit que ha promogut la pacificació dels carrers i l'increment d'ús de la bicicleta.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la reducció dels nivells de pol·lució, l’impacte de la contaminació en la salut dels barcelonins continua sent alarmant. Segons l’informe de l’ASPB, cada any moren 1.300 persones a la capital catalana per motius relacionats amb la contaminació. Concretament, del total de morts naturals, el 8% es poden atribuir a l’efecte de la contaminació. En el mateix sentit, la presència de substàncies contaminants a l’aire és la causant de 800 nous casos d’asma infantil a l’any (el 36% del total) i de 120 diagnòstics anuals de càncer de pulmó (el 12% dels nous casos).