Augmenten els abocaments il·legals d’amiant a la natura: 135 en només un any
Els Agents Rurals alerten de la dificultat de perseguir i denunciar els responsables de les actuacions
BarcelonaA Catalunya només es pot llençar l'amiant de les construccions al dipòsit de Can Palà, l'únic abocador controlat, ubicat a Castellolí (l'Anoia) i que té capacitat per emmagatzemar-ne un milió de tones. Davant la previsió que els pròxims anys calgui retirar moltes altres construccions fetes abans del 2002 amb aquest material –sobretot cobertes de fibrociment (ciment barrejat amb fibres d'amiant)– per complir la nova llei d'erradicació de l'amiant, el Govern es planteja obrir-ne de nous o habilitar espais controlats en deixalleries.
Les dades d'abocaments il·legals a la natura a què ha tingut accés l'ARA evidencien aquesta necessitat: des de principis d'any el cos d'Agents Rurals ha detectat 135 residus de fibrociment en boscos i matollars, un 50% més que tot l'any passat, quan se'n van identificar 90.
La major part de l'amiant detectat –que es classifica com a residu perillós i ha de seguir un procediment d'encapsulament i gestió per part d'empreses especialitzades (que acostumen a ser cares)– prové de particulars. “Quan es detecta un abocament incontrolat s'aixeca una acta i es fa una investigació per localitzar el responsable de l'abocament i interposar la corresponent denúncia”, expliquen fonts del cos d'Agents Rurals. Ara bé, és una tasca complexa: no és senzill identificar-ne el responsable, que és un pas indispensable per a la tramitació d'una denúncia, ja que cal que l'autor deixi alguna pista “molt evident”, com ara un embalatge o alguna dada que l'identifiqui, perquè la denúncia prosperi.
En tots els casos, apunten les mateixes fonts, els abocaments es comuniquen a l'ajuntament corresponent, que té la competència sobre residus al municipi i és el que s'ha d'encarregar de la retirada de forma segura. En cas d'un abocament industrial també es comunica a l'Agència de Residus de Catalunya.