Crisi climàtica

Albert Planell serà el nou director de l'Agència de Residus de Catalunya

El fins ara responsable de la gestió de residus del Vallès Occidental haurà d'impulsar l'esperada llei de residus

BarcelonaEl govern de Salvador Illa encara mantenia fa una setmana més de 200 càrrecs que havien estat nomenats per l'executiu anterior, d'ERC, segons va avançar l'ARA. La llista, però, va escurçant-se amb sortides com la del fins ara director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, que serà cessat aquest dilluns pel consell d'administració de l'ARC, després que ell mateix reclamés el seu cessament en una carta publicada a la xarxa social X (antic Twitter), en què instava a nomenar una nova direcció. L'encarregat de succeir Peraire serà Albert Planell, que fins ara havia ocupat el càrrec de gerent del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Cargando
No hay anuncios

A la carta dirigida a la nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, l'encara director de l'Agència de Residus de Catalunya fa un repàs de la feina feta durant aquests tres anys i destaca projectes com el naixement del clúster de residus de Catalunya, l'impuls del Pacte per a la Moda Circular o aconseguir que 325 municipis catalans implementin la recollida de residus porta a porta. Peraire també reconeix que hi ha accions que no s'han pogut completar "perquè han anat tard o perquè ha faltat temps". Seran deures que queden per al seu successor.

De la retirada d'amiant a l'esperada llei de residus

Albert Planell és llicenciat en ciències polítiques i sociologia i en filosofia i lletres, però en els últims anys s'ha especialitzat en enginyeria de residus industrials i domèstics i, entre altres coses, en associacions, fundacions i organitzacions del tercer sector. Després d'haver-se responsabilitzat de la gerència del consorci de residus vallesà durant gairebé cinc anys, ara Planell entoma el càrrec de direcció de l'ARC.

Cargando
No hay anuncios

Damunt la taula es trobarà una carpeta prioritària, la de donar llum verda, d'una vegada per totes, a l'esperada llei catalana de residus, una normativa que té com a objectiu trencar amb la cultura dels productes d'un sol ús i impulsar la reutilització i el reciclatge a Catalunya i que, en principi, el govern anterior va deixar encarada un cop va presentar l'avantprojecte de llei davant les entitats socials, ambientals i empresarials el mes d'abril passat. Ara caldrà veure quins són els tempos en la nova etapa socialista per tirar endavant la norma, que, entre altres coses, preveu obligar les botigues tèxtils de més de 1.200 m² a reservar un espai per comprar roba de segona mà o prohibir la venda de productes que continguin microplàstics. També preveu incentivar econòmicament els ciutadans perquè reciclin cobrant un dipòsit per envasos de plàstic, llaunes o vidre que es recuperin en retornar l'envàs buit, així com un sistema específic per a les burilles de cigarreta, les piles i bateries, els residus d’aparells elèctrics i els envasos de residus químics d'ús domèstic.

L'aprovació d'aquesta llei serà un pas important per arribar a complir un altre dels deures pendents pel que fa a la gestió de residus a Catalunya: reduir un 15% els residus l'any 2030 i que, d'aquí a una dècada, més del 80% dels envasos de cervesa i refrescos siguin reutilitzables; una fita per la qual el govern necessitarà comptar amb la complicitat no només dels ciutadans, sinó també de les empreses.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, entre els objectius més urgents de la nova etapa de l'Agència de Residus de Catalunya també hi ha la retirada i gestió de l'amiant que encara hi ha en molts punts del país. Tot i que l'any passat el govern d'Aragonès va aprovar el Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya 2023-2032, l'últim cens, a l'abril, va mostrar que encara hi ha moltíssima feina per fer: a Catalunya hi ha més de 122.000 teulades amb amiant i set de cada deu municipis encara no han investigat on ni quina quantitat n'hi ha entre les seves construccions, segons va recollir la síndica de greuges en un informe aquest estiu. Aquesta és una dada preocupant tenint en compte que, segons marca la llei estatal, tots els ajuntaments haurien d'haver elaborat el cens i el calendari de la retirada d'aquest material abans de l'abril del 2023.