Tribunals

Els dos acusats de matar l'ós Cachou, a un pas del judici

El jutjat de Viella veu indicis de culpabilitat en un agent de Medi Ambient i un exconseller del Conselh

L'os Cachou, trobat mort el passat 9 d'abril. / AGENTS RURALS DE LA GENERALITAT
02/11/2022
2 min

BarcelonaAgents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran van trobar el 9 d'abril del 2020 el cadàver de l'ós Cachou a la zona de Les, prop de la frontera amb França. El seu collar de transmissió feia dies que no emetia senyal. Un cop inspeccionat el cos, els investigadors van descobrir que no havia mort ni per circumstàncies naturals ni per una baralla amb un altre animal, i l'anàlisi toxicològica va donar la resposta: a la sang hi havia etilenglicol, un producte tòxic present en els anticongelants dels vehicles. Calia, doncs, obrir una investigació per saber qui l'havia enverinat. Aquesta investigació, que han portat els jutjats de Viella, ha arribat aquest dimecres al final.

Ha sigut una instrucció plena de sorpreses: es va descobrir una plataforma contra els óssos amb més de 200 membres i també una xarxa de tràfic de drogues que va aparèixer, per casualitat, enmig de les escoltes i que ha investigat sis persones presumptament relacionades amb l'assassinat de l'animal. De les sis, en la interlocutòria d'aquest dimecres per tancar la instrucció el jutjat veu indicis de delicte en el comportament de dos d'ells: un agent de Medi Ambient i un exconseller del Conselh Generau.

Concretament, el jutjat de Viella veu una possible imputació d'A.M.G, l'agent de Medi Ambient, i José Antonio Boya, exconseller de Territori del Conselh, per delictes contra el medi ambient, revelació de secrets i prevaricació. Ara és el torn de la Fiscalia i de les acusacions, que hauran de redactar el seu escrit d'acusació en un termini de deu dies, el pas previ a l'obertura d'un judici oral. Segons el relat dels investigadors, l'agent facilitava la informació sobre la localització de l'ós –de caràcter confidencial– a l'exconseller, un polític que suposadament formava part de la plataforma i que, de fet, hauria amenaçat públicament en reiterades ocasions que mataria els óssos de la zona amb líquid anticongelant.

Un agent rural fent una fotografia del cadàver de l’ós Cachou a l’abril.

Així es va despendre de l'informe encarregat per la jutge als Agents Rurals: descriu que, quan es va preguntar a l'actual responsable de Medi Natural del Conselh Generau el motiu pel qual havia sol·licitat l'anàlisi de presència d'anticongelant al cadàver de l'ós, aquest va respondre que Boya havia mostrat la voluntat de matar els óssos amb anticongelant unes quantes vegades. Fins i tot ho havia dit en presència de Francisco Bruna, que l'ha succeït en el càrrec. Segons el sumari judicial, Boya va tornar a repetir el comentari en presència dels funcionaris del departament d'Agricultura i Ramaderia.

Ara, la interlocutòria no va tan enllà, però recorda que Boya va admetre al jutge que l'agent de Medi Ambient l'informava de la ubicació exacta de l'ós i que després ell la compartia amb altres persones, que suposadament formaven part d'aquesta nombrosa plataforma en contra dels óssos. De moment, encara és aviat per saber a quines penes s'enfronten, però l'acusació popular, integrada per entitats ecologistes i animalistes, ja ha avisat que demanarà penes de presó.

stats