Teixits reciclats o flotes 'verdes': el 45% dels contractes públics de la Generalitat inclouen clàusules ambientals
La Comissió Europea vol elevar els mínims exigits de compra amb criteris de sostenibilitat per part de les administracions
BarcelonaLes clàusules ambientals cada cop són més habituals (tot i que encara no majoritàries) als contractes públics de tota mena i donen més probabilitats a les empreses que els inclouen de guanyar punts de cara a una adjudicació. Materials amb components menys contaminants o reciclats en el cas de la construcció, renovar flotes per fer-les menys contaminants o optar per matèria primera més sostenible són algunes de les clàusules verdes que incorporen cada cop més contractes que fa la Generalitat.
Un 45,7% dels contractes públics adjudicats l'any passat pel Govern incorporaven clàusules ambientals. Si es compta segons els diners adjudicats, gairebé la meitat de l'import total (49,2%) de la contractació pública s'ha atorgat a empreses que incloïen aquest tipus de compromisos de sostenibilitat, un 7,8% més que l'any anterior. El Pla d'Acció de Compra Pública Verda de Catalunya té com a objectiu incrementar fins al 50% el volum de contractes públics que tinguin aquests criteris de cara al 2025.
“Estem molt a prop de l’objectiu del 50% dels contractes amb clàusules ambientals”, afirma en declaracions al diari ARA la directora general de Contractació Pública, Neus Colet, que subratlla la millora tot i que és “difícil de quantificar”. Els avenços, en tot cas, van en la línia del que exigeix la Comissió Europea, que es proposa impulsar la compra pública sostenible en el marc de la seva estratègia Green Deal fent que cada cop els criteris i objectius mínims de contractació verda a les administracions siguin més elevats.
“Demanem que els productes siguin menys contaminants i que tinguin determinades característiques i això ha provocat un canvi en el mercat perquè s’ha incrementat la demanda de materials més sostenibles”, destaca Colet com un dels efectes positius d'aquestes noves exigències. En l'àmbit dels serveis, reconeix, és més difícil incorporar aquestes clàusules: “Per exemple, intentem que els uniformes utilitzin determinades fibres, que els vehicles siguin menys contaminants”.
Els contractes de serveis són els que incorporen clàusules ambientals en menys proporció, amb només el 39,5%. Pel que fa als contractes de subministraments, vora la meitat (48,8%) en tenen i pel que fa als contractes de l'àmbit de les obres i la construcció, són els que més criteris ambientals sumen (un 63,5% dels contractes tenen alguna clàusula d'aquest tipus).
Els departaments amb un percentatge més gran d’import adjudicat a través de contractes amb clàusules verdes han estat el d’Economia i Hisenda (el 95,6% dels contractes en tenen), seguit pel de Territori (83,5%) i el d’Acció Exterior i Govern Obert (79,1%). Pel que fa a les entitats que s'atorguen contractes destaquen les adscrites a Educació (98,9%), les del departament d’Empresa i Treball (90,9%) i les del departament de Territori (85,3%).
Auditories de control
Colet assegura que estableixen metodologies i desenvolupen eines per fer un seguiment i garantir l’aplicació d’aquestes clàusules ambientals: “A banda de les auditories, fem servir eines electròniques amb les quals ens assegurem que es destinin els imports adjudicats a l’ambientalització”. Per incloure criteris ambientals en la contractació pública, s'estan establint diverses pràctiques, com ara l'ús d'etiquetes ecològiques o la consideració del cost del cicle de vida dels productes i serveis. Això permet avaluar l'impacte ambiental dels productes i serveis abans de prendre decisions de contractació, a més de fomentar la innovació per trobar solucions sostenibles en determinats sectors.
“Ajudem les empreses a ambientalitzar els seus contractes fent un estudi a fons del seu sector. Així, establim quines pràctiques sostenibles es poden fer i oferim un acompanyament per facilitar l’aplicació de les mesures”, detalla la directora de Contractació Pública. Colet destaca que per avançar en aquests objectius també són importants tant la formació dels funcionaris públics en matèria de compra pública ambientalitzada com la cooperació amb altres administracions públiques i la promoció de la innovació.