La gran sequera

24 hores decisives per declarar l'emergència per sequera

El conseller d'Acció Climàtica compareixerà dijous després d'una reunió d'urgència sobre els embassaments del Ter-Llobregat

BarcelonaL'entrada de Catalunya en fase d'emergència per l'extraordinària sequera que està deixant en mínims històrics els embassaments del territori és imminent. El sistema d'aigua potable Ter-Llobregat, que abasteix 202 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona, ja està al 16,34% de la seva capacitat, a tocar del límit fixat en el 16% del pla especial de mesures contra la sequera. Segons aquest document, si les reserves baixen d'aquest nivell, la Generalitat ha de desplegar restriccions. Ara, l’impacte de la calor i la falta de pluges de les últimes dues setmanes ha empès el Govern a convocar una reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera, que se celebrarà de forma urgent dijous a les 10.30 h, per avaluar l'evolució de les dades i decidir si s'apliquen mesures.

Les pròximes 24 hores seran decisives perquè la Generalitat declari l'entrada en emergència de les àrees on viuen sis milions d'habitants. El 16% de la capacitat del sistema Ter Llobregat equivaldria aproximadament a uns 100 hm³ i, en aquests moments, les reserves estan en uns 99,88 hm³. Tot i que aquesta dada ja és indicativa, les reserves encara no estan per sota del 16% de la seva capacitat per dècimes. Ara bé, dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va admetre que serà "qüestió de dies" que se superi el llindar, possiblement "aquesta mateixa setmana". "Molt probablement les dades ens marcaran l’entrada en emergència, però encara queden 48 hores i no ens podem avançar", va dir.

Cargando
No hay anuncios

Les restriccions que s'aplicaran per fer front a l'emergència ja van ser aprovades pel consell executiu i no cal que tornin a passar aquest filtre. Una vegada la Comissió de Sequera prengui la decisió, només caldrà que la resolució es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) perquè entri en vigor. Si això passés aquest dijous, Catalunya entraria en la nova fase divendres.

Les restriccions

La fase d'emergència és la més greu de totes i té tres estadis. En un primer moment es reduiran les dotacions d'aigua a 200 litres per dia i habitant per a tots els usos –comercial, industrial, lúdic o personal–. A l'estadi dos i tres, baixaran a 180 i 160 litres, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Amb les dades actuals, la meitat dels municipis que es proveeixen dels embassaments interns del sistema Ter-Llobregat sobrepassen el límit de 200 litres per habitant i dia, per la qual cosa caldria que apliquessin restriccions si es declarés el primer estadi de l'emergència per sequera. En percentatge, els 110 municipis que superen els topalls representen un 57,8% de les àrees abastides, encara que el percentatge poblacional seria molt inferior.

A les grans ciutats, començant per la mateixa Barcelona, estan per sota dels límits permesos a l'estat d'emergència aprovat ja formalment. En concret, Barcelona consumeix 163 litres; l'Hospitalet de Llobregat, 142, i Badalona, 147. En canvi, els que consumeixen més aigua són Santa Susanna (454), Vilobí del Penedès (437), Canyelles (407), Olivella (384) i Matadepera (362).

Cargando
No hay anuncios

Límits al reg

La resolució també prohibirà l'ompliment total o parcial de tota mena de piscines, incloses les dels hotels i els càmpings. Les piscines cobertes esportives seran una excepció. Quan Catalunya entri en la nova fase d'emergència també quedarà restringit el reg: es reduirà en un 80% el reg agrícola i en un 25% els consums d'aigua dels usos industrials i recreatius.

Cargando
No hay anuncios

També quedarà limitat en jardins i zones verdes, tant públics com privats, i només es podrà fer reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques. L'excepció tornarà a ser en l'àmbit esportiu: els camps de gespa natural per a la pràctica de l'esport federat, com en camps de futbol, es podran regar si s'utilitza aigua regenerada o freàtica i si no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari. En aquest cas, es compensarà amb restriccions a les dutxes.