Societat09/04/2019

9 de cada 10 matrimonis a Catalunya ja no passen per l'església

Els creients practicants a l'Estat arriben al mínim històric, segons l'informe Ferrer i Guàrdia 2018

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaNou de cada deu matrimonis que es van celebrar l'any passat a Catalunya van ser civils. Catalunya és la comunitat autònoma on menys parelles van contraure matrimoni a través d'algun ritu religiós, seguida del País Basc amb un 87% i les Balears amb un 86,8%. És el que es desprèn de les dades de l'últim informe 'Laïcitat en xifres, 2018', que ha presentat aquest dimarts al matí la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. En el conjunt d'Espanya, en canvi, la xifra d'enllaços civils baixa fins al 80%.

Segons l'estudi, que fa una radiografia de la laïcitat i la religiositat a Catalunya i Espanya, el nombre de persones que es declaren no religioses (és a dir, atees, agnòstiques o simplement no creients) també ha augmentat en el conjunt de l'Estat i actualment se situa en el 27%, el màxim històric. Al mateix temps –però a l'altra banda de la balança–, aquest 2018 el nombre de creients practicants declarats també ha caigut al seu mínim, amb un 26,6%.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el nombre de persones que van decidir marcar "únicament" la casella de l'Església catòlica en la declaració de la renda també es va reduir al 14,2% ja el 2015, les últimes dades disponibles en aquest àmbit a l'informe.

Més del 60% dels alumnes catalans ja no estudien religió

Els joves es mantenen com el grup d'edat menys religiós: pràcticament la meitat de les persones d'entre 18 i 24 anys, el 49%, es declaren no creients i superen el percentatge dels que sí que es consideren religiosos. Amb l'edat, la religiositat augmenta i arriba al seu màxim entre les persones de més de 65 anys a Espanya, on el 88% d'aquesta franja es consideren creients.

Cargando
No hay anuncios

Les conclusions d'aquest informe també destaquen que a Catalunya sis de cada deu alumnes de primària i secundària ja no estudien religió a l'escola. La xifra supera d'un 30% la mitjana espanyola, que deixa en un 33% el nombre d'alumnes que fan "activitats alternatives". Es tracta, a més, d'una tendència a l'alça, perquè el curs 1999-2000 la mitjana espanyola era del 16%.

Mentre que Catalunya encapçala aquest rànquing, a l'altre extrem hi ha Ceuta, on només el 9% de l'alumnat fa activitats alternatives a la religió; i Extremadura, on la xifra arriba al 26%.