Coronavirus

L'Estat manté les mascaretes a l'escola tot i la insubordinació d'Ayuso

El ministeri de Sanitat recorda que la llei no permet a les comunitats actuar unilateralment i Catalunya no es mulla

4 min
Un munt d'alumnes, al pati d'una escola de Barcelona, el curs passat.

BarcelonaRetirar la mascareta a les aules confiant en la bona evolució epidemiològica o mantenir-la perquè els infants són l’únic grup de població que falta per vacunar. Aquest és el debat que divideix famílies, pediatres i administracions ara que la majoria de les restriccions han desaparegut i es va recuperant la normalitat progressivament a tots els sectors socials. A l’Estat ja han començat les primeres maniobres a favor de la retirada i la Comunitat de Madrid vol convertir-se dilluns que ve en el primer territori on la mascareta deixarà de ser obligatòria als patis de les escoles i els instituts, segons ha anunciat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Sense concretar cap data, el Govern també ha verbalitzat la seva intenció perquè les escoles siguin el primer lloc de Catalunya on es pugui prescindir de la mascareta. Ara bé, en aquest debat és l’Estat qui té l’última paraula i ara per ara el seu posicionament és invariable: la mascareta continuarà sent obligatòria a les escoles si els menors tenen sis anys o més. 

El ministeri de Sanitat ha aprofitat l’anunci d’Ayuso per recordar que cap comunitat autònoma pot decidir unilateralment la retirada de la mascareta als patis de les escoles perquè hi ha una normativa en vigor que ho veta. “Durant l’esbarjo a l’aire lliure s’ha de fer servir la mascareta si no és possible mantenir una distància mínima d’1,5 metres entre les persones”, insisteixen a l’ARA fonts del ministeri. Aquesta normativa beu de la declaració d'actuacions coordinades en salut pública per al curs 2021-2022, aprovada entre el govern espanyol i les comunitats autònomes abans de la cinquena onada, i fonts del departament de Salut admeten que, tot i que es volgués canviar el protocol, la declaració estatal preval, ja que és d’obligat compliment per a tots els governs autonòmics. A més, perquè la normativa canviï cal que passi de nou pel consell interterritorial de Salut i a proposta del ministeri de Sanitat. 

Ara bé, tot i que la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha qüestionat que l’anunci de Madrid es pugui materialitzar, no ha volgut entrar a valorar si “la mesura està bé o malament”. “No s’hi val que uns corrin més que altres. Faig una crida a l'entesa perquè puguem parlar-ho en el si de la Interterritorial”, ha dit. El que sí que han fet diverses comunitats autònomes és interpretar aquesta normativa i adaptar-la. Catalunya, per exemple, permet als infants anar sense mascareta al pati si no hi ha alumnes de diversos grups bombolla barrejats i si són patis grans on es poden delimitar espais per mantenir els grups separats entre si. En la majoria dels casos, però, aquests criteris no es compleixen.

Pocs contagis

Alhora, però, les famílies pressionen cada cop més per treure aquest element de protecció de les aules. “A l’escola s’apliquen restriccions molt més dures que a la resta de la societat”, denuncia la presidenta de l’Associació de Famílies Federades d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, entitat partidària de retirar la mascareta als cursos d’infantil i primària tant a les aules com al pati “pel benestar emocional i l’aprenentatge dels més petits”. Aquesta petició també la fan des del col·lectiu Tornem a les Escoles, que subratllen que mentre que a Alemanya, amb un 64% de la població vacunada amb pauta completa, totes les hores lectives es fan sense mascareta, a Catalunya, amb un 73% de vacunats (82,9% si es tenen en compte els de més de 12 anys), encara és obligatòria fins i tot al pati.  

Per als pares i mares dels menors de 12 anys, que encara no poden vacunar-se, hi ha una “anomalia o discrepància” entre el que passa als centres educatius i el que passa al carrer. Un dels arguments que fan servir és la millora dels indicadors epidemiològics: la incidència acumulada a 14 dies se situa entorn dels 45 casos cada 100.000 habitants i si bé puja fins als 60 casos en la franja d’edat dels 0 als 9 anys cal tenir en compte que són l’únic col·lectiu sense vacunar. De fet, només hi ha 70 grups bombolla confinats arreu del país, el 0,10% del total, i cap centre s’ha hagut de tancar.

"Amb la incidència que tenim no és una mala iniciativa treure la mascareta als patis, sempre que això no es tradueixi en la seva eliminació als espais interiors", afirma el pediatre i epidemiòleg Quique Bassat, que ha subratllat que fa més d'un mes que les escoles estan obertes i, malgrat la falta de vacunació en les franges d'edat més joves i l'hegemonia de la variant delta, hi ha "poca transmissió" als centres educatius. L'expert creu que el fet que els adults i els adolescents estiguin vacunats en una gran proporció ha afavorit que a Catalunya hi hagi un "control funcional de la pandèmia". "Sabent això, i que els adults poden anar sense mascareta al carrer, és incoherent mantenir-la en els infants", afegeix l'expert.

De moment, però, la Generalitat sí que ha suavitzat l’ús de la mascareta en protocol dels grups d’activitats extraescolars si el grup forma una bombolla estable, si hi ha prou distància mínima de seguretat i si es fan activitats per a les quals no se’n pugui portar o no sigui recomanable. “Treure la mascareta a les extraescolars i no fer-ho als patis de les escoles no té cap sentit; es relaxen les mesures per a la tercera bombolla però no per al grup més estable”, lamenta Bassat.

stats