El rei del Marroc anul·la l'indult al pederasta espanyol
Mohamed VI diu que desconeixia la gravetat del cas
Barcelona.Després de la indignació generada per l'indult al Marroc d'un pederasta espanyol que el 2011 havia estat condemnat a 30 anys de presó, el rei Mohamed VI va anunciar ahir a la nit que anul·lava aquesta decisió i que ha donat instruccions al ministre de Justícia del seu país, Mustafà Ramid, perquè estudiï amb el seu homòleg espanyol el seguiment que s'ha de donar ara a la qüestió. Un dia abans, en un gest inusual, el monarca donava explicacions sobre la decisió de l'indult que va dictar ell -en el marc d'un indult col·lectiu a 48 espanyols- a petició del rei d'Espanya.
Assegurava que "no va ser informat de la gravetat dels crims" pels quals es va condemnar Daniel Galván Viña. En el comunicat que el gabinet reial marroquí va fer arribar a l'agència MAP, el rei anunciava també la decisió d'obrir una investigació sobre un alliberament que titllava de "lamentable". Mohamed VI es va mostrar contundent i sentenciava que si hagués tingut constància de la gravetat de les acusacions que pesen sobre Galván no hauria acceptat que deixés de complir la seva pena de presó. Galván va ser condemnat el 2011 pels abusos sexuals comesos a onze nens.
Procés "marcat pels errors"
Ahir a la nit, però, Mohamed VI prenia una decisió encara més dràstica i notificava la seva decisió de revocar l'indult. "L'anul·lació de caràcter excepcional de l'indult l'ha decidit el monarca en consideració amb els errors que han marcat aquest procés, la gravetat dels crims comesos i el respecte als drets de les víctimes", subratllava el comunicat.
Es creu, no obstant, que Galván, que va quedar en llibertat sense càrrecs dimarts, ja és en territori espanyol i no està clar si l'anul·lació de l'indult té conseqüències jurídiques i si ara podria ser perseguit a Espanya perquè complís els 28 anys de presó que li queden. Es manté, a més, la voluntat d'aclarir el cas. El comunicat emès ahir a la nit afegia, en aquest sentit, que sota la supervisió del rei del Marroc s'està duent a terme una investigació per determinar les responsabilitats i els errors en aquest procés d'indult que Mohamed VI qualificava dissabte de "negligent".
Les protestes des que es va notificar la decisió de deixar Galván en llibertat s'han succeït tant a les xarxes socials com als carrers de diverses ciutats. Centenars de persones, per exemple, es van concentrar divendres a Rabat i van ser reprimides amb càrregues policials. El PSOE, al seu torn, anunciava dissabte que demanarà al govern espanyol que doni una explicació "urgent" sobre el cas del pederasta deixat en llibertat
Diaris com El País s'han fet ressò aquests dies de la possibilitat, publicada en mitjans de comunicació locals del Marroc, que Galván hagués col·laborat amb els serveis secrets espanyols i que fossin aquests mateixos serveis els que n'haguessin demanat l'indult -una hipòtesi que el CNI nega-. Galván hauria explicat al seu advocat, segons apunta aquest diari, que havia estat un oficial de l'exèrcit iraquià que va col·laborar amb serveis estrangers per fer caure Saddam Hussein. Però també que era professor jubilat de la Universitat de Múrcia.