Marlaska desmenteix 'El País' i la BBC sobre Melilla: "No vam haver de lamentar cap pèrdua de vida humana"
El ministre de l'Interior defensa l'actuació "proporcionada" de la Guàrdia Civil i n'assumeix la "responsabilitat"
MadridEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, insisteix que no es va produir cap mort en territori espanyol durant la tragèdia de Melilla. El titular d'Interior ha comparegut una altra vegada al Congrés (ja ho va fer el 21 de setembre) per donar explicacions d'uns fets que van passar el 24 de juny i en què van morir almenys 23 immigrants, una setantena segons les organitzacions humanitàries. "A conseqüència d'una resposta proporcionada i oportuna davant d'un fet violent, no vam haver de lamentar cap fet tràgic, cap pèrdua de vida humana en territori espanyol", ha afirmat Marlaska, que ha afegit que assumeix "tota la responsabilitat" de l'actuació.
La compareixença del ministre arriba després que una nova investigació periodística d'El País i el consorci Lighthouse Reports hagi certificat que almenys una de les 23 morts confirmades es va produir en territori espanyol. Precisament, els grups parlamentaris van demanar aquesta nova compareixença, la segona pel mateix tema, després de l'emissió d'un reportatge a la BBC que contradeia la versió d'Interior i assenyalava també que algunes morts s'haurien produït en territori espanyol.
"Tohom té dret a fer-ne [d'investigacions periodístiques], però no es basen en els elements que determinen una veritable investigació", ha dit el ministre, posant en dubte la veracitat de les informacions periodístiques publicades. De fet, dimarts el departament ja va considerar que s'havien "difós hipòtesis i conjectures a les quals els falta qualsevol base probatòria seriosa". En aquest sentit, Marlaska ha reiterat que la Fiscalia té oberta una investigació que "completarà quan cregui oportú".
Les explicacions del ministre s'han centrat en defensar l'actuació de la Guàrdia Civil, "absolutament rigorosa, temperada i professional", per respondre a un "atac violent" a la frontera de 1.700 persones que portaven "destrals" i altres objectes. "No estem davant l'exercici del dret d'asil, sinó d'un atac violent a les nostres fronteres", ha subratllat. I ha afegit que les peticions d'asil no es poden fer "entrant per la força". Marlaska ha dit que 134 migrants van aconseguir accedir a territori espanyol i que, d'aquests, 133 van demanar asil. "Continuarem treballant en els protocols per millorar el dret d'asil", ha afegit. Ara bé, també hi va haver 470 devolucions en calent. "Absolutament correctes", s'ha refermat el titular d'Interior.
El PP demana la dimissió de Marlaska
Marlaska ha negat totes les acusacions de l'oposició, que l'han acusat en les últimes hores de mentir sobre la tragèdia. "No es pot utilitzar la Guàrdia Civil per intentar menystenir el ministeri de l'Interior i el govern d'Espanya", ha dit. El ministre ha focalitzat les crítiques en el PP, a qui ha acusat d'intentar "obtenir rèdits polítics" amb aquesta tragèdia. "Volen construir una veritat que no existeix", ha sentenciat. Aquest dimarts, el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, va demanar la dimissió del ministre i aquest matí hi ha insistit la diputada Ana Vázquez, que l'ha tornat a acusar de mentir.
Els socis del PSOE, fins i tot Unides Podem, també són molt crítics amb l'actuació del ministre i demanen una investigació a fons, però fins ara han evitat demanar en bloc la seva dimissió. Això sí, des d'Unides Podem fins a la CUP han donat plena credibilitat a les investigacions que s'han publicat sobre els fets de Melilla. La diputada d'ERC Maria Dantas, en aquest sentit, ha retret a Marlaska que no proporcionés assistència mèdica als migrants. El ministre ha assegurat que sí que se'ls va proporcionar: "No es va deixar ningú desatès", ha assegurat.
"Què els diferencia a vostès del PP i l'extrema dreta?", ha preguntat la diputada republicana. "No sé quines imatges ha vist vostè del 24 de juny: o són diferents de les que he tingut accés jo o no les interpreta correctament", ha dit la diputada de Junts Mariona Illamola. "Totes les morts són responsabilitat de les forces i els cossos de seguretat espanyols i del Marroc", ha dit, al seu torn, la diputada de la CUP Mireia Vehí.
La visita de diputats a Melilla
Dies després de l'emissió del reportatge de la BBC, una delegació de parlamentaris espanyols van visitar el pas fronterer entre Nador i Melilla, van parlar amb el comandant de la Guàrdia Civil responsable de l'operatiu i van veure imatges gravades per les càmeres de seguretat. La setmana passada els diputats van poder veure el total de les imatges sobre els fets i van arribar a la mateixa conclusió que la investigació periodística: una part de la tragèdia va ser responsabilitat de les autoritats espanyoles, que no van ajudar els migrants que intentaven saltar la tanca, i que van resultar ferits en l'intent. Al contrari, segons els testimonis de les víctimes i els vídeos, els van colpejar i es va fer servir material antidisturbis, cosa que en un principi es va negar, per fer-los tornar enrere. La diputada d'ERC Maria Dantas va recollir uns dies després part d'aquest material i el va mostrar a l'ARA.
En paral·lel, aquest dimarts la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, va emetre un comunicat crític amb les autoritats espanyoles per la tragèdia del juny. "A la pràctica sembla que no hi ha cap altra manera d'entrar a Melilla i demanar protecció a les autoritats que no sigui nedant o saltant la tanca, cosa que posa en perill la teva vida", afirma Mijatovic, que va visitar Espanya la setmana passada i encara redacta l'informe definitiu. Marlaska ha recelat d'aquestes declaracions i ha afirmat que faran "les al·legacions oportunes" quan el Consell d'Europa publiqui l'informe complet.