BARCELONA
Societat11/10/2019

La Fundació Palo Alto continuarà gestionant el recinte industrial del Poblenou

Només el projecte creat per Javier Mariscal va optar a la concessió de l’espai

Albert Llimós / Jordi Mumbrú
i Albert Llimós / Jordi Mumbrú

BarcelonaNomés hi havia una oferta. La Fundació Palo Alto, que va impulsar el dissenyador Javier Mariscal l’any 1997 per recuperar aquest complex industrial ubicat al Poblenou, continuarà gestionant un espai catalogat des de mitjans dels 90 com a Bé Cultural d’Interès Local. D’aquesta manera, si la comissió tècnica d’Economia i Hisenda hi dona la setmana que ve el vistiplau definitiu, la Fundació Palo Alto tindrà la concessió de l’ús privatiu d’aquest recinte per als pròxims 15 anys, amb la possibilitat, segons fixaven els plecs de condicions, d’ampliar-la 5 anys més si hi ha un acord entre les dues parts.

Ahir, la comissió de govern del consistori que presideix Ada Colau va aprovar-ho i va traslladar aquesta carpeta perquè sigui aprovada definitivament dimarts. Fa dues setmanes es van obrir els sobres i només hi havia una oferta, que complia tots els requisits administratius. A falta només de la revisió tècnica, doncs, la Fundació Palo Alto té pràcticament assegurada la gestió d’un complex que es va recuperar per a la ciutat en els anys previs als Jocs Olímpics del 1992, ja que la intenció era enderrocar l’espai, completament abandonat.

Cargando
No hay anuncios

L’empresari de la comunicació Pierre Roca va ser qui primer va buscar una nova vida per al recinte, que té gairebé 8.000 metres de sostre edificable. El negoci de Roca no va prosperar i, a principis dels anys 90, s’hi va instal·lar Mariscal, que juntament amb altres professionals del món del disseny i la creació van trobar en aquesta antiga fàbrica tèxtil un espai on ubicar els seus centres de treball. L’any 1997 es va concedir la gestió del recinte a la Fundació Palo Alto de Mariscal, i des de llavors s’hi han anat instal·lat diferents empreses, sobretot del món del màrqueting, el disseny i l’arquitectura. En total, a Palo Alto hi treballen més de 300 persones en 35 empreses, el 90% de capital local.

Obrir l’espai al barri

En la nova concessió, però, l’Ajuntament va modificar les condicions respecte al 1997 per reduir l’ús privatiu -el dedicat a les empreses- i buscar que el recinte s’obri més a la ciutat i pugui ser més utilitzat per a esdeveniments públics. Aquests nous paràmetres van portar la Fundació Palo Alto a emetre un comunicat en què posava en dubte la seva participació en el nou concurs, ja que trobava excessiu que només el 45% de l’espai es pogués destinar a acollir empreses. També ho rebutjaven els grups de l’oposició, i això va ajornar el concurs més d’un any a partir de l’abril del 2018, quan va acabar la primera concessió.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el concurs va tirar endavant i només hi va haver una oferta. El 30% del sostre construït serà per a empreses ja existents -empreses tractor-, i el 15%, per a una incubadora de petites iniciatives. A més, una nau de 200 metres quadrats seguirà acollint la cantina.

L’espai, que ara mateix només té una entrada pel carrer Pellaires, s’obrirà al passeig del Taulat a través d’una passarel·la. S’hi ubicaran equipaments municipals i es volen potenciar els actes que s’hi celebrin: l’espai es va fer famós pel Palo Alto Market, una trobada amb expositors del món de l’oci, la cultura i el comerç.