Llei trans
Societat20/02/2023

"Mare" o "progenitor gestant": la polèmica sobre el canvi al Codi Civil per la llei trans

La nova legislació incorpora el llenguatge inclusiu al Registre Civil per als fills de les persones trans

MadridEl líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, atiava el foc contra la llei trans aquest dissabte: "Gràcies a Sánchez i a Podem, ara quan anem a inscriure el nostre fill al Registre, no serem pare o mare, serem progenitor i progenitora gestants. I nosaltres volem seguir sent pares o mares, mares o pares. No és broma. [...] Com a home no soc un progenitor no gestant, soc un pare". Amb aquestes paraules, assegurava que la llei trans eliminava les paraules "pare" i "mare" del Codi Civil i les substituïa per "progenitor gestant" i "no gestant". La realitat, però, és que el text no elimina res sinó que incorpora les noves expressions i així apareix escrit: "pare o progenitor gestant" i "mare o progenitor gestant". La norma argumenta que el canvi es fa per introduir "un llenguatge inclusiu" que integri les parelles de dones, i també les d'homes quan un dels membres sigui un home trans amb capacitat de gestar.

És falsa, per tant, l'afirmació del líder dels populars, perquè al Codi Civil hi continuen figurant els termes "pare" i "mare". "Potser no són sinònims perfectes, però és un llenguatge que s'utilitza per no encasellar", apunta l'advocada Elisabet Mallofré a l'ARA. Des del ministeri d'Igualtat asseguren que aquesta fórmula es traslladarà als formularis de filiació del Registre Civil, on fins ara només apareixien els termes "pare" i "mare" quan s'inscrivien els nadons. En aquest sentit, caldrà veure com queda plasmat en aquest document un cop la llei entri en vigor, afegeix Mallofré. La norma va quedar aprovada definitivament dijous passat però encara no s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Cargando
No hay anuncios

La llei estén aquest llenguatge inclusiu a altres articles del Codi Civil, on, en alguns casos, sí que es canvien els termes "pare" i "mare" i se substitueixen per "progenitors". És el cas de l'article 108, que queda redactat així: "La filiació pot tenir lloc per naturalesa i per adopció. La filiació per naturalesa pot ser matrimonial i no matrimonial. És matrimonial quan els progenitors estan casats entre si. La filiació matrimonial i la no matrimonial, així com l'adoptiva, tenen els mateixos efectes, conforme a les disposicions d'aquest Codi". Però en d'altres, com el 137 o el 139, que també fan referència a la filiació, es manté la fórmula de "pare o progenitor no gestant" o "mare o progenitor que consti com a gestant".

En l'article referent al matrimoni, el 44, s'eliminen els termes "home" i "dona" i se substitueixen per "persona": "Tota persona té dret a contraure matrimoni conforme a les disposicions d'aquest Codi. El matrimoni tindrà els mateixos requisits i efectes quan tots dos contraents siguin del mateix o de diferent sexe".