Barcelona endureix l’estratègia contra el ‘top manta’

El consistori desplega un dispositiu fix de 100 agents des de la Barceloneta fins al passeig de Gràcia

Agents dels Mossos d'Esquadra al passeig Joan de Borbó/ CRISTINA CALDERER
Laia Seró
29/07/2019
3 min

BarcelonaEl barri de la Barceloneta es va llevar dilluns enmig d’un gran desplegament de policies uniformats amb una missió: ocupar durant tot el dia l’espai públic on fins ara es posaven els venedors ambulants perquè no puguin tornar-s’hi a col·locar per treballar. Ni ahir ni avui ni demà. Perquè el macrodispositiu, per ara, es planteja com una vigilància permanent. Al llarg del passeig Joan de Borbó, la imatge era la d’un cotxe patrulla cada cent metres amb la corresponent parella de policies al costat. A pocs metres encara quedaven restes de la cinta adhesiva que els manters fan servir perquè el vent no els aixequi la tela. En alguns punts també hi havia furgonetes antidisturbis que reforçaven la presència policial, i rondant per la zona s’identificaven altres agents, sobretot patrullant en moto o a peu. En l’últim any ja s’han dut a terme operatius semblants, però cap de l’abast d’aquest últim, el primer que ha dirigit el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, del grup socialista -que fa pocs dies va generar polèmica al plantejar el “retorn assistit” dels menors estrangers no acompanyats als seus països.

Batlle va dir que no espera “miracles” d’aquest desplegament, però es va mostrar inflexible a l’hora d’“erradicar” una activitat que considera “no només irregular sinó il·legal” i que “no és tolerable” perquè causa un “perjudici al sector del comerç”. Per ara destinarà 200 agents al macrooperatiu (100 de fixos per a cada torn), tant de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra com de la Policia Portuària, i ha anunciat que també farà pressió en altres punts habituals de manters, com el passeig de Gràcia, les Rambles i la plaça de Catalunya. La vigilància serà ininterrompuda de 10 del matí a 10 de la nit.

Però entre els veïns, el macrodispositiu no acabava de convèncer tothom. Així ho exemplificava dilluns la Lucía, caminant lleugera perquè li tancaven el forn: “Cada dia, quan obro la finestra de casa, veig els manters al passeig; ara veuré els policies. No sé què és pitjor!” I també l’Eva, mestra i veïna del Born, que es dirigia a la platja amb els seus dos fills: “La resolució del conflicte passa per donar alternatives als manters, no per instal·lar patrulles. No tinc clar qui molesta més -va afegir-, si els manters o els turistes, les bicicletes i els bicitaxis que ocupen la via pública”. Tampoc l’Helena, que vivia fins fa poc a la Barceloneta, comparteix la solució: “Els han tret la manta, però els manters segueixen vius. Negant la realitat no anem enlloc, es desplaçaran”, deia.

A l’altre costat, altres veïns com el Francisco, que és un dels pocs quiosquers que queden al barri, sí que van agrair el nou dispositiu: “Hi ha veïns que fa temps que vam lluitar perquè el passeig fos nostre, i ara ens l’havien tornat a prendre mentre molts, que paguem impostos, perdíem els negocis”. L’encarregat d’una botiga de souvenirs del passeig, el Faisan, va assegurar a l’ARA que també havia notat un canvi en positiu quan tan sols feia unes hores de l’operatiu. Insistia en mostrar-ho a la pantalla de la caixa: diumenge al matí va ingressar 101 euros; ahir, a la mateixa hora, ja en duia 440,45. “Jo entenc que s’han de guanyar la vida, però que els ajudi l’Ajuntament: jo perdo clientela mentre són a l’altra vorera del carrer”. Banderes del Barça de mides diverses onejaven darrere seu: assegura que són originals, però que “el turista no ho té en compte”.

Turistes a favor

A l’espera d’un balanç oficial, la primera jornada del dispositiu contra el top manta va espantar gran part del gruix de venedors ambulants que treballen al centre de la ciutat en aquesta època. A primera hora de la tarda desenes de manters encara s’esperaven arrecerats a les boques del metro amb un ull posat a la superfície, però després van acabar marxant. On sí que es va mantenir una certa activitat ambulant, encara que a mig gas, va ser a la platja, on els venedors de pareos i para-sols van córrer, això sí, més de l’habitual. “Si veig que venen, surto corrents, i si m’enxampen em requisen els diners i el material, però jo segueixo treballant”, deia el Waca, un dels joves que ahir van desafiar el macrooperatiu onejant un pareo multicolor des de la sorra. Vora la una del migdia, n’havia venut algun a turistes. I diversos visitants consultats per l’ARA es mostraven d’acord amb la resposta policial. Com el Jean, de la Provença: “La seguretat és bona sempre: nosaltres tenim militars amb metralleta i ens sentim més segurs”. O el Warren, a qui li sembla “una bona idea”. O el Gabriel, nord-americà: “Els manters no són perillosos, però tampoc necessaris”.

stats