Primer suspens a Colau
El baròmetre li atorga la nota més baixa des que és alcaldessa i ERC tornaria a guanyar
BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no acomiadarà el 2019 en un escenari plàcid. Si fos el moment de les notes a l'escola, s'enduria un suspens. Un 4,7 de nota mitjana, que és la puntuació més baixa de les que li han atorgat els barcelonins des que va canviar l'activisme per la política. El baròmetre municipal del consistori, que s'ha fet amb enquestes a 831 ciutadans entre el 25 de novembre i el 5 de desembre, recull el primer suspens per a l'alcaldessa i mostra que Ernest Maragall, el líder d'ERC, tornaria a guanyar les eleccions municipals si se celebressin ara, tenint en compte la intenció directa de vot. El 43,6% dels enquestats, a més, suspenen la gestió de l'Ajuntament, la pitjor valoració de la sèrie.
El pessimisme marca l'edició de desembre del baròmetre, amb percentatges rècord de persones que creuen que, l'últim any, la situació ha empitjorat tant a Barcelona com a Catalunya i Espanya. El 67,7% dels enquestats creuen que la cosa ha anat a pitjor a la capital, un percentatge 13 punts més elevat que en l'edició del mes de juny d'aquesta enquesta –i un rècord que no s'assolia des del 1991, segons ha destacat Junts per Catalunya–, però la valoració és similar al conjunt de Catalunya: un 66,3% creu que l’evolució de l'últim any ha sigut negativa. Les perspectives de futur, això sí, són millors en l'àmbit local que no pas en el conjunt de l'Estat. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha remarcat els disturbis que es van viure a Barcelona després de la sentència com a possible causa de la mala valoració i posa en valor que la ciutadania té més esperança en la recuperació de la ciutat: el 57,5% creu que millorarà.
El baròmetre confirma que si les eleccions municipals se celebressin ara ERC es tornaria a imposar a Barcelona en Comú, però per un marge ajustat: un 16% i un 15,5% d'intenció de vot, respectivament. Els dos percentatges són superiors als obtinguts el 26-M. "ERC és la força política més disparada en intenció de vot a tots els contextos i és lògic que també sigui així a la ciutat", ha explicat Martí, que ha remarcat que es manté el "frec a frec" de les últimes eleccions municipals.
El que cau més en relació als resultats de les municipals del mes de maig, però, és la formació de Manuel Valls, que és qui va fer possible la investidura d'Ada Colau com a alcaldessa i es va separar de Ciutadans. Segons el baròmetre, Barcelona pel Canvi només aconseguiria un 0,4% dels vots, mentre que la formació taronja obtindria un 2,6%. També baixen el PP, del 3,3% a l'1,5%, i Junts per Catalunya, del 6,9% al 4,7%. Vox obté un 0,6% dels suports.
El que sí que aprova, amb un 55% dels avals, és el pacte de govern entre comuns i socialistes, tot i que només un 5,1% dels enquestats el consideren molt positiu. El 42,4% el veuen bé i el 7,7%, regular. Per al 38,5% és una mala o molt mala solució, i la resta no entren a valorar la coalició. "Era una pregunta obligada després de les eleccions i més del 55% aproven el pacte", ha sentenciat el regidor de Presidència en la presentació de les dades. Aquest resultat arriba després que l'últim baròmetre, el del mes de juny, recollís que la majoria de barcelonins hagués preferit el pacte de govern entre comuns i republicans i no amb els socialistes.
El cap de files d'ERC, Ernest Maragall, també supera Colau en relació a la puntuació mitjana i és, amb un cinc pelat, l'únic líder municipal que aprova. L'alcaldessa, que rep notes molt baixes de les persones que la suspenen, obté un 4,7, la nota més baixa des que va canviar l'activisme per la vida política. Colau, de fet, va començar el seu primer mandat amb un 5,8 i fins ara sempre havia superat el 5. El govern municipal situa aquesta puntuació dins d'una "baixada general" de les notes i remarca la valoració polaritza que se sol fer de Colau.
La líder dels comuns, això sí, és la més coneguda pels barcelonins, i només un 1,2% dels enquestats asseguren no saber qui és. La més desconeguda, en canvi, és la líder de Ciutadans, Luz Guilarte, que ho és per al 91,5% dels enquestats, seguida del cap de files del PP, Josep Bou, un desconegut per al 41,1%. El segon líder més ben valorat, per davant de Colau, és el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, amb una nota de 4,8.
Inseguretat i Procés
Pel que fa als problemes més greus que afecten el dia a dia dels barcelonins, la inseguretat es manté a dalt de tot del rànquing i s'enfila encara quasi dos punts més, fins al 29%, que en l'edició de juny del baròmetre. "Un clàssic dels darrers baròmetres", segons Martí, que ha defensat que hi comença a haver dades positives quan a la baixada de fets delictius però que la percepció de la ciutadania encara no ha notat canvis.
"Canviar la percepció sempre costa una mica més", ha defensat el regidor. El segon lloc del podi l'ocupen ara, i després de la sentència i les protestes de Tsunami Democràtic, els problemes d'encaix de Catalunya dins d'Espanya, que desbanquen l'accés a l'habitatge, que passa de ser el principal problema per al 14% dels enquestats a ser-ho per al 6,5% i queda desplaçat fins al quart lloc de la taula per darrere, també, dels aspectes polítics. Per al govern de Colau això és la demostració que les reaccions a la sentència "contaminen" el baròmetre. En canvi, guanyen protagonisme els problemes vinculats a la contaminació (5,9%) i baixen el turisme (3,6%) i l'atur (3,5%) com a grans preocupacions.
Preocupats pel clima
En aquesta edició del baròmetre s'han formulat preguntes concretes sobre l'emergència climàtica. Segons els resultats, el 89% dels enquestats es declaren preocupats pel canvi climàtic, més de la meitat, el 52,6%, senten molta preocupació per aquest tema -i el 36,4%, bastant- i el 47% diuen que l'emergència climàtica els afecta en el seu dia a dia. El 36,9% consideren que la línia d'actuació principal ha de ser atacar les emissions del transport terrestre –en la línia de la zona de baixes emissions que començarà a aplicar-se l'1 de gener– i el 13% que s'ha d'avançar en el reciclatge i la reducció de residus. Més del 68% menciona vinculats al transport per millorar la petjada ecològica.
El 84,4% diuen que estan molt o bastant disposats a comprar productes de proximitat encara que siguin més cars i el 65% volen reduir el consum de carn. El 45% estarien molt o bastant disposats a viatjar menys en avió i el 53% farien servir menys el vehicle privat encara que això allargués el temps de viatge. Els percentatges són "molt elevats" a parer del govern de Colau, que hi veu una "altíssima" voluntat de corresposabilitzar-se del problema. "Ens anima a ser valents", ha assegurat Martí. Els enquestats, a més, atribueixen gairebé la mateixa responsabilitat de la situació als ciutadans que als governs, el sistema econòmic i les empreses.
A favor de l'aigua pública
El 79,6% dels enquestats es declaren molt favorables a la municipalització de l'aigua. Aquesta pregunta es va fer poc després que es fes pública la sentència del Suprem que manté la concessió de l'aigua de l'àrea metropolitana per a Agbar. Només el 9,8% defensen la gestió privada de l'aigua.