Mapa de l'atenció sanitària als sensepapers: 17 comunitats, 17 models

Vuit comunitats autònomes, dues de governades pel PP, obviaran el decret del govern espanyol i seguiran atenent als sensepapers. La majoria de comunitats opten entre cobrar a malalts crònics o crear una assegurança privada

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, durant la reunió amb els consellers del Sistema Nacional de Salut / EFE
Ara
31/08/2012
3 min

BarcelonaVuit comunitats autònomes seguiran atenent, cada una a la seva manera, els immigrants irregulars no comunitaris que viuen a l'Estat. A banda de Catalunya, també s'han rebel·lat Andalusia, Astúries, les Canàries, el País Basc, Navarra, Castella i Lleó i Galícia, que ignoraran la normativa del ministeri de Sanitat que entra en vigor aquest dissabte i que només permetrà prestar assistència als sensepapers que no hagin cotitzat a la Seguretat Social als serveis d'urgències, maternitat i atenció infantil fins als 18 anys.

Les 8 que es rebel·len

Catalunya: La Generalitat garanteix durant els pròxims sis mesos la mateixa atenció que fins ara. Després, les targetes hauran de renovar-se cada any. Per obtenir una targeta especial, els sensepapers hauran d'acreditar almenys tres mesos d'empadronament i que els seus ingressos no superin la renda bàsica per la inclusió i la protecció social (entre 500 i 600 euros, segons el tipus de família).

Andalusia: La comunitat seguirà atenent els immigrants irregulars com fins ara. Andalusia ja té una targeta especial per a immigrants sensepapers.

País Basc: Seguirà prestant assistència amb el mateix mètode que fins ara: a partir de 90 dies de residència es concedeix a l'immigrant una targeta provisional que té els mateixos efectes que una de normal, i a partir de l'any de residència, se li dóna la normal.

Navarra: Utilitzarà una "fórmula viable i innovadora". Els immigrants sensepapers rebran ajudes públiques si acrediten que no poden pagar el cost de l'assistència.

Galícia: El govern del PP gallec no ha volgut trencar del tot amb Madrid per evitar la confrontació i ha anunciat que hi haurà nous requisits per mantenir l'assistència sanitària: haver-se empadronat abans d'aquest dissabte i tenir uns ingressos màxims de 532 euros mensuals. Galícia donarà un document especial als sensepapers perquè la targeta sanitària ja no funcionarà. Darrere la mesura sembla que hi ha una estratègia electoral de cara als comicis del 21 d'octubre.

Castella i Lleó: Governada també pel PP, vol que els centres cobrin el servei a qui no tingui targeta sanitària, però faran els ulls grossos davant els que no tinguin recursos. Segons 'El País', s'atendran les persones amb patologies infeccioses i transmissibles serioses (VIH, tuberculosi...) i malalties greus, però no es cobrirà la prescripció farmacològica.

Astúries i Canàries: Mantindran l'atenció als immigrants indocumentats, però no han explicat com ho faran.

Les 9 que acaten

En canvi, hi ha comunitats autònomes que sí que seguiran el decret del govern espanyol, tot i que cadascuna amb matisos i reserves:

Madrid: Mantindrà l'"assistència sanitària en situacions especials" a les persones en situació irregular. El conseller de Sanitat de la comunitat, Javier Fernández-Lasquetty, va aclarir que un d'aquests grups són els crònics. Els que ja s'estan tractant, seguiran beneficiant-se del tractament, però a la resta se'ls cobrarà.

Comunitat Valenciana: Sanitat separarà els que puguin pagar els 710 euros anuals per l'assegurança anunciada per la ministra Ana Mato i els que no la puguin pagar, els quals seran atesos al centre de salut i se'ls cobrarà segons el conveni.

Castella-la Manxa: Atendran qui ho necessiti, però es reclamarà el preu del tractament al país d'origen i, si no s'abona la quantitat, es classificarà com a "impagat".

Extremadura: Seguiran al peu de la lletra les indicacions del ministeri de Sanitat. El president de la comunitat, José Antonio Monago, ha dit que "ja costa prou la sanitat per obrir els hospitals a tothom".

La Rioja: La comunitat atendrà els estrangers que no tinguin targeta sanitària, però se'ls cobrarà. No s'ha dit, però, què passarà si el pacient no pot pagar.

Múrcia: Els casos de malalties cròniques que actualment reben tractament seguiran rebent-ne, però aquells que des de fa un any no han sigut tractats, queden fora. Si es detecten nous casos, s'inclouran en el sistema.

Illes Balears: El govern donarà llibertat als metges per, en funció de la gravetat de la malaltia, decidir si atenen el pacient.

Ceuta i Melilla: Seguiran el decret del govern espanyol perquè no tenen competència de Sanitat, sinó que depenen directament del ministeri.

stats