Els manters clamen davant la Model per la llibertat dels companys empresonats
"No es pot estar a favor dels refugiats i no donar suport als manters", diuen els concentrats
BarcelonaAquest diumenge s'han concentrat uns 150 manters davant la presó Model de Barcelona per demanar la llibertat dels quatre companys empresonats ahir, després de l'operació dels Mossos d'Esquadra contra un punt de distribució de material per a la venda ambulant, perquè es consideren víctimes d'un "muntatge policial".
Segons els Mossos d'Esquadra, la protesta, convocada per l'associació Tras la Manta i el Sindicat de Manters, ha reunit unes 150 persones, que han envoltat la presó Model per demanar la llibertat del portaveu del sindicat, Lamine Sarr, i tres venedors ambulants més detinguts dijous, 28 de juliol, en una operació de la policia catalana en un pis que suposadament servia de magatzem de distribució de material falsificat.
En la marxa, que estava encapçalada per una pancarta amb el lema "Barcelona: ciutat refugi? Homenatges als que moren, assetjament als que arriben", els concentrats, entre els quals hi havia el regidor de la CUP a la capital catalana Josep Garganté, han corejat consignes per protestar per la situació dels manters i han desplegat cartells amb frases com "Desobediència per sobreviure" i "Sobreviure no és delicte".
Un portaveu del col·lectiu dels manters, Aziz Faye, ha llegit un manifest a les portes de la Model en el qual ha afirmat que els quatre venedors ambulants empresonats "no són lladres ni delinqüents, són persones bones i valentes, que l'únic que fan és buscar feina per alimentar la família".
"Han inventat una història per posar-los a la presó", ha denunciat Aziz Faye, en relació amb l'atestat dels Mossos d'Esquadra, que acusa els set detinguts dijous –quatre dels quals van ingressar ahir a la presó– dels delictes de pertinença a grup criminal i de delicte continuat contra la propietat industrial. "Si la policia i els jutges tracten de fer-nos por, estan equivocats. Fa temps que vam deixar la por en sortir de casa, quan vam creuar les fronteres i ens van pegar, ens van torturar i ens van tancar. Hem perdut la por", ha advertit.
Aquest portaveu ha avisat també el Govern, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, així com la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els jutges, que "amb la por i la presó no s'arregla res: ni la pobresa, ni l'exclusió, ni el racisme, ni la desigualtat". "No es pot estar a favor dels refugiats i no donar suport als manters, perquè també som refugiats", ha exclamat Aziz Faye, d'origen senegalès, enmig d'aplaudiments.
Davant la presó de la Model, el portaveu dels manters s'ha dirigit als quatre companys empresonats ahir i els ha garantit que lluitaran cada dia per aconseguir-ne la llibertat: "No els oblidarem ni els deixarem allà dins. El seu dolor és el nostre dolor. Els traurem de la presó, costi el que costi". També ha insistit que la venda ambulant és la seva via de supervivència quan intenten establir-se en ciutats com Barcelona després de fugir dels seus països d'origen: "Som aquí i no ens n'anirem. Tenim drets encara que no tinguem papers".
Malgrat que inicialment tenien previst traslladar-se des dels voltants de la presó Model fins a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per portar la protesta davant la seu de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, els manters han donat per acabada la protesta d'avui després de la lectura del manifest.
Per la seva banda, el grup de Barcelona en Comú (BComú), liderat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat avui que es deixi en llibertat de forma immediata els manters empresonats perquè aquesta formació entén que és una mesura que no té sentit i que a més no serà "mai" la solució. "És injust, desproporcionat i no és cap resposta a un problema tan complex", sosté BComú, en una sèrie de missatges a Twitter, en els quals remarquen que estan treballant per evitar l'ocupació intensiva de l'espai públic amb alternatives sociolaborals i de drets "sense precedents".