Societat21/04/2016

Manresa aprova la moció sobre la menstruació... sense la CUP

Una esmena de CDC i ERC canvia tant el text inicial que hi voten a favor els dos partits de l'equip de govern i Ciutadans i el regidor d'Unió, però s'abstenen la CUP i el PSC

Pilar Màrquez Ambròs
i Pilar Màrquez Ambròs

ManresaLa CUP de Manresa havia aconseguit un gran ressò mediàtic en presentar aquest dijous al ple una moció sobre la menstruació per millorar el suport i informació sobre aquesta qüestió que reben les joves durant la pubertat, i especialment a l'inici del cicle menstrual. La proposta suggeria que als tallers sobre menstruació s'incloguessin els mètodes alternatius de recollida de sagnat: "Copes menstruals, compreses de roba i esponges marines". La proposta, però, ha acabat aprovant-se amb una esmena de l'equip de govern, format per CDC i ERC, en què s'hi ha volgut especificar que no és el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de Manresa l'organisme competent per fer les formacions als instituts, sinó els departaments de Salut i d'Ensenyament de la Generalitat.

El text aprovat, doncs, no és l'inicial, sinó una esmena de substitució que demana al Govern que doni a conèixer aquests mètodes, en comptes d'assumir la tasca des dels serveis municipals. Els canvis a la proposició presentats pels grups municipals de CDC i ERC han fet que acabessin votant a favor de la proposta els dos partits de l'equip de govern i Ciutadans, així com el regidor d'Unió Miquel Davins, però que se n'abstinguessin precisament els tres regidors de la CUP i el PSC, mentre que Democràcia Municipal hi votava en contra.

Cargando
No hay anuncios

L'habitualment poc concorregut saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa ha rebut aquest vespre una atenció inusual de mitjans de comunicació no locals, amb mitja dotzena de càmeres de televisió que seguien el ple en directe. També ha tingut la visita de la diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel, a qui el regidor Felip González del PSC ha interpel·lat en ple debat perquè també ha considerat que la competència per suggerir al Govern que canviï la manera com s'imparteixen els cursos sobre menstruació i altres temes d'educació reproductiva i sexual als instituts correspon precisament al Parlament. De fet, Felip González ha protagonitzat una de les anècdotes del vespre en explicar que ha recorregut diverses farmàcies de Manresa per tal d'obtenir informació sobre els avantatges i inconvenients dels mètodes alternatius que proposaven els cupaires per poder votar la proposta amb prou informació.

Les entitats Arran i Acció Lila també s'asseien a les cadires del públic, prop de Gabriel i amb una pancarta que deia: "Prou prejudicis i tabús sobre els nostres cossos. Fem visible la menstruació".

Cargando
No hay anuncios

I és que l'aprovació d'aquest punt havia generat molta expectació, i els diferents grups municipals del plenari manresà han volgut aprofundir en el debat. Cristina Cruz, regidora d'Ocupació i Dona i infermera de professió, ha recordat que els tècnics del SIAD no disposen de les eines adequades o dels coneixements necessaris, així com tampoc de les competències corresponents per realitzar aquests tallers als centres de secundària. També ha posat sobre la taula que "és un moment en què les joves comencen a conèixer el propi cos" i que, per tant, és essencial que aquests tallers es portin a terme per part de "personal específic" degudament format.

Altres grups municipals tan diferents com Ciutadans, a través del seu regidor Ángel Rojo, o Dídac Escolà, de Democració Municipal, formació vinculada a Podem, han estat partidaris de la polèmica moció, tot i que Escolà se n'ha mantingut al marge després que se n'aprovés l'esmena. Escolà s'ha mostrat molt crític amb l'equip de govern i ha considerat que "les presses" per presentar el seu text correctiu tenien una raó de ser bàsicament "mediàtica". Una valoració que ha arrencat els aplaudiments de la sala.

Cargando
No hay anuncios

Per a Dídac Escolà és important "parlar d'alternatives", en referència a la proposta de la CUP sobre la promoció de l'ús de copes menstruals o altres mètodes alternatius, com les esponges marines, i el ressò obtingut és una mostra del desconeixement existent i de l'encert de crear el debat. Una opinió que ha compartit la regidora de la CUP Gemma Tomàs, per a qui és evident que "existeix un tabú" social sobre el tema, i a qui el públic també ha aplaudit.

La moció finalment s'ha aprovat amb 16 vots a favor, sis abstencions i un vot en contra.

Cargando
No hay anuncios

L'expectació creada, a més, ha dut alguns regidors a dirigir-se als mitjans de comunicació presents per demanar-los que posin interès en Manresa més sovint. L'alcalde, Valentí Junyent, amb un to irònic, ha aprofitat per fer publicitat de la varietat local d'oliva verdal de Manresa, aprofitant que a l'ordre del dia s'hi incloïa la modificació del pla urbanístic de la zona de l'Obaga de l'Agneta, una finca que està recuperant aquesta varietat. I Dídac Escolà ha reconegut que la moció de la CUP havia aconseguit més atenció "que l'última cançó dels Gossos o el Camí Ignasià".