Els tancats a la Massana es manifesten contra la llei d'estrangeria
Més d'un miler de persones reclamen respecte pels drets bàsics dels immigrants i els refugiats a Catalunya
BarcelonaVe de lluny i va per a llarg. La manifestació que avui ha recorregut el centre de Barcelona recordant que “cap persona és il·legal” confirmava la revifada d’un conflicte soterrat, el de la recepció d’immigrants. ‘El racisme ens tanca’ era el paraigua sota el qual es convocava una mobilització per demanar la derogació immediata de la llei d’estrangeria, aprovada l’any 2000. “Tenim onze punts de reclamació, i fins que no s’aprovin tots continuarem tancats a l’antiga Escola Massana”, deia Juan Ávila, portaveu del col·lectiu organitzador.
Des de fa 37 dies, un centenar de persones d’arreu del món ocupa el vell centre educatiu barceloní i, mentre es reprodueixen a Poblenou i Badalona accions similars, van decidir sortir al carrer per mostrar el rebuig al que consideren que és un “racisme institucional i assassí” mantingut en el temps. Avui als carrers el contrast era total. Les pancartes parlaven de mort i injustícia i les cares eren de somriure i orgull. Una reivindicació festiva en la qual també figurava un altre dels moviments cabdals els últims anys, el Sindicat de Manters, que reconeixia haver millorat les condicions els últims mesos, però no en excés: “La repressió és diferent, però encara hi és”, resumia el vocal Lamine Sarr.
Mentrestant, la marxa viatjava Rambles avall. S’alternaven parlaments i càntics mentre es repetien de manera espontània els onze punts cabdals de les reclamacions. Tancar els CIE, facilitar l’accés a l’empadronament, acabar amb la doble discriminació femenina o eliminar els exàmens per adquirir la nacionalitat. Recordant el poc espai que deixen les jornades laborals als immigrats per estudiar, Almas Wahed –natural del Pakistan– ha defensat que estan “a favor d’aprendre” però no amb aquest tipus d’examen, que consideren “excessiu” per la seva multiplicitat de proves per a les quals “no tothom es pot preparar”.
I, enmig del rebombori, la mare dels ous: la implicació política. Mentre els càntics de la multitud la reclamaven, alguns representants feien acte de presència, com Carles Riera (CUP) o Lucía Martín (En Comú Podem). En consonància amb la demanda central de derogar la llei d’estrangeria, Alícia Ramos, diputada al Congrés d'Units Podem, ha remarcat que no ho veu com una fita abastable a curt termini: “Cal treballar ara per reformar-ne alguns aspectes concrets mentre treballem per canviar-la sencera en el futur”.