Ruixen amb gas pebre activistes en una manifestació contra els desnonaments al Raval

Els manifestants han intentat accedir a la seu dels Serveis Socials per demanar alternatives d'habitatge per als afectats

Clara López Alcaide
2 min
La concentració contra els desnonaments al Raval aquest dijous al matí

BarcelonaLa tensió viscuda al Raval arran dels desnonaments dels últims dies va augmentar ahir arran d’una altra protesta que demanava una alternativa habitacional per a una família desallotjada divendres passat. La protesta, que també exigia que s’aturi la “violència policial” i s’ofereixin alternatives a les persones vulnerables, va acabar davant la seu de Serveis Socials de Ciutat Vella. Un cop allà, alguns dels assistents van intentar entrar a l’edifici, però un guàrdia de seguretat els va barrar el pas i va respondre amb cops de porra i tirant-los gas pebre, segons el Sindicat de Barri del Poble-sec. Arran d’això alguns dels manifestants van haver de ser atesos pels serveis d’urgències.

Finalment, membres del Sindicat de Barri del Poble-sec, on vivia abans la família que es va quedar sense casa divendres passat, han accedit a l'edifici, situat a la plaça del Pedró, per negociar una solució. Els afectats són quatre persones: una mare, la seva filla menor d'edat, l'àvia i una exsogra, les dues en un estat de salut delicat. Quan la policia va irrompre "sense previ avís" al pis del número 13 del carrer del Bisbe Laguarda –edifici on hi havia tres desnonaments programats per al mateix dia–, la mare, en plena desesperació pels fets, va autolesionar-se clavant-se un ganivet.

Sis hores de negociació

Després de sis hores de negociació entre representants del Sindicat, la directora del centre de Serveis Socials i la regidora del districte de Ciutat Vella, finalment no hi ha hagut acord per trobar una alternativa a la família desnonada divendres. El sindicat denuncia que la pensió que han proporcionat a la família està en un quart pis sense ascensor, cosa que no consideren "la millor solució per a una dona que ha sortit de l'hospital aquest matí". Serveis Social s'ha compromès a trobar una altra opció els pròxims dies.

El sindicat ha recordat que l'actuació policial desproporcionada es va veure també en el desnonament d'una família ahir dimecres, que va derivar en càrregues policials i llançaments d'objectes, i on una cinquantena de persones van ser identificades i cinc van quedar detingudes. Els sindicats denuncien la situació que pateixen les dues famílies que han perdut l'habitatge recentment i demanen "un reallotjament digne". A més, insten a aturar l'espiral de desnonaments en plena pandèmia.

L'Ajuntament de Barcelona ha subratllat que fa "grans esforços" per actuar davant la crisi de l'habitatge i malgrat les competències limitades que tenen com a administració. La regidora de Drets Socials, Laura Pérez, s'ha mostrat crítica amb l'acció d'aquest matí a la seu dels Serveis Socials perquè considera que "s'assenyala les treballadores" que fan la tasca davant de l'emergència. "Les demandes legítimes dels moviments s'han d'adreçar als responsables. No ens hem d'equivocar assenyalant les treballadores, a les quals hem d'agrair i reconèixer la feina que fan a la ciutat", ha insistit.

Pérez ha dit que el govern municipal també està "indignat" davant la situació de vulnerabilitat que viuen molts veïns que són expulsats de casa seva i que també rebutja –com ho fan els moviments socials per l'habitatge– les "actuacions policials desproporcionades". Ha recordat que ja ha adreçat a la Generalitat diverses vegades la petició de donar més eines als municipis per aturar aquestes situacions. Dins del marge de maniobra que té l'Ajuntament de Barcelona, ha recordat que el servei de mediació de desnonaments ja n'ha pogut evitar 10.000 des que es va crear.

stats