El cas Hasél

La marxa més gran contra la repressió acaba amb els pitjors aldarulls

Fins a 14 detinguts per calar foc a una furgoneta policial i diverses entitats bancàries i saquejar establiments després d'una manifestació pacífica

Ara
i Ara

La treva ha durat poc. La represa de les mobilitzacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasél –ja són dotze dies de protesta– ha fet tornar també els aldarulls als carrers de Barcelona. La manifestació convocada a la plaça Universitat de Barcelona sota el lema "Sense futur no tenim res a perdre" ha estat la més multitudinària fins ara, amb unes 4.000 persones segons la Guàrdia Urbana, en una convocatòria que sumava diverses demandes: la llibertat d'expressió –i la llibertat per al raper Pablo Hasél–, el dret a l'habitatge, l'aturada dels desnonaments, la regulació dels lloguers, l'amnistia dels presos polítics o la derogació de la reforma laboral i la llei mordassa. Un maremàgnum de lemes diversos perquè diverses són també les entitats que han cridat a secundar la manifestació. Tot i que s'ha convocat de manera espontània i s'ha anat difonent a través de les xarxes socials, organitzacions com el Sindicat de Llogateres, els CDR, Arran, el SEPC o partits com Podem i la CUP han animat la població a acudir-hi.

La gent ha anat arribant a Universitat a partir de tres columnes que han sortit de la plaça de Sants, Lesseps i Gran Via amb Marina. Hi havia d'una forta presència policial, amb 10 furgons dels Mossos d'Esquadra, l'helicòpter i agents de peu. La manifestació s'ha desenvolupat en un ambient tranquil i reivindicatiu, amb una majoria jove de manifestants darrere dues pancartes on hi deia: "Llibertat Pablo Hasél" i "Fins que caiguin. Res a perdre. Tot per guanyar". Un cop a la plaça Universitat, la protesta s'ha dirigit cap a la Ronda Sant Antoni, ha continuat pel carrer Sepúlveda i després per Villarroel, i de nou ha anat cap a la Ronda i el Mercat de Sant Antoni. Des d'allà, els manifestants s'han endinsat cap al barri del Raval pel carrer Sant Antoni Abat, mentre alguns comerços abaixaven les persianes abans d'hora. Entre els crits que més es repetien, "Anticapitalistes" i "Llibertat, Pablo Hasél".

Cargando
No hay anuncios

Els manifestants han fet destrosses i pintades en prop d'una desena d'entitats bancàries. Al carrer de les Tàpies la manifestació ha topat amb una línia policial, cosa que ha provocat algun moment de tensió i alguns llançaments d'objectes. En diversos moments, grups de manifestants també s'han encarat amb periodistes que cobrien la manifestació per demanar-los que no gravessin.

Cargando
No hay anuncios

Saquejos i foc quan la manifestació s'ha dispersat

Quan la manifestació ha arribat a la Rambla, i ja cremaven alguns contenidors, una vintena de manifestants han calat foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana (l'agent que hi havia dins ha pogut sortir) i han tirat objectes contra la comissaria de la Guàrdia Urbana. Els antiavalots dels Mossos han anunciat pels altaveus que intervindrien i els manifestants s'han dispersat pels carrers dels voltants de la Rambla.

Cargando
No hay anuncios

Ha estat aleshores quan un grup de vàndals ha aprofitat el caos per saquejar i cremar un establiment de Zara i el Decathlon del carrer Canuda, que ja va ser vandalitzat la setmana passada, i també han ruixat amb líquid inflamable l'hotel NH del carrer Diputació, que ha acabat amb tots els vidres trencats, i el concessionari Volkswagen que hi ha al costat. També han provocat un incendi en una de les botigues més emblemàtiques de la ciutat, la Casa dels Paraigües, a la Rambla de Barcelona, on hi ha una oficina bancària.

Cargando
No hay anuncios

Els disturbis s'han desplaçat per Rambla Catalunya, on grups de vàndals han tirat per terra cadires i taules de les terrasses dels restaurants i han continuat els saquejos en alguns establiments comercials i les barricades a la zona. Els Mossos, segons ha informat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han detingut de moment 10 persones pels actes "violents i vandàlics", i almenys un dels detinguts està relacionat amb la crema de la furgoneta policial. La Guàrdia Urbana ha efectuat 3 detencions més. El Servei d'Emergències Mèdiques ha fet quatre assistències a ferits, un de les quals ha estat traslladat en estat menys greu a un centre hospitalari.

Els Mossos d’Esquadra han detectat que entre 250 i 300 persones amb actitud violenta, dividides en grups d’entre 15 i 20 persones, que actuaven de manera coordinada en paral·lel al gruix de la manifestació, segons informa l'ACN.

Cargando
No hay anuncios

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha condemnat "tots els actes violents", especialment l'incendi de la furgoneta. "No hi pot haver espai per aquesta violència reiterada", ha afirmat el conseller. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat la seva "condemna rotunda" al que ha qualificat de "fets violents després d'una manifestació pacífica". Colau ha dit que el dret a protesta és "totalment legítim" però no "la violència i el vandalisme". També ha expressat el seu suport a la Guàrdia Urbana, als veïns i als comerciants afectats. El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha dit que "els actes vandàlics no són ni llibertat d'expressió ni de manifestació". El president espanyol, Pedro Sánchez, també ha considerat "inacceptables", els actes de "vandalisme" i ha mostrat el seu suport als cossos policials.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Mobilitzacions per tot el país

Unes 300 persones s'han manifestat a Lleida sota el lema "Pels drets i les llibertats democràtiques, llibertat Pablo Hasél"; a Girona s'hi han aplegat 150 persones, i a Tarragona un centenar. La marxa de Tarragona l'ha encapçalat una pancarta que demanava la llibertat de Cristian Mestre, un reusenc en presó preventiva a Granada acusat de desordres públics, danys i atemptat a agents de l'autoritat en el marc de les protestes convocades a favor de Hasél en aquesta ciutat andalusa.

Cargando
No hay anuncios

A Sabadell, un grup de manifestants han llançat pintura i material pirotècnic contra els agents de la brigada ARRO que custodiava l'edifici dels jutjats de Sabadell. Els incidents han començat a l'acabar una concentració pacífica a la plaça de la Vila, on s'han citat unes dues-centes persones.

Tot plegat, precedit per un dia de mobilitzacions a Barcelona i en altres punts del país. Aquest matí centenars de persones s'han manifestat al barri de Sants en suport al veí que des de dilluns era a la presó acusat de muntar barricades als aldarulls de Barcelona durant les protestes de suport a Pablo Hasél, i que divendres va quedar en llibertat. A Girona, mig miler de persones també han sortit als carrers de manera pacífica sota el lema "Sense llibertat no hi ha futur"; abans, a primera hora, desenes de persones havien tallat l'AP-7 durant gairebé dues hores. A Terrassa, algunes persones s'han concentrat davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra per demanar la llibertat dels set detinguts en les protestes de divendres a la nit, que ja han quedat en llibertat.