Centenars de famílies es concentren a plaça Sant Jaume per reclamar els drets dels discapacitats intel·lectuals
Denuncien les dificultats que segueix patint el col·lectiu, com el copagament "abusiu" i demanen "més dignitat"
BarcelonaCentenars de persones han protestat aquest dimecres a plaça Sant Jaume de Barcelona per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, convocats per la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat). El lema de l'acció és 'Esteu trepitjant els nostres drets. Això sí que no!' i vol tornar a fer visible i denunciar aquells greuges "encallats" i urgents que afecten aquest col·lectiu. La manifestació s'ha convocat quan falten pocs dies per al Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el proper 3 de desembre.
Alguns dels drets que reclama el col·lectiu són facilitar l'accés als serveis d'atenció diürna, a l'habitatge i a l'ocupació o "descol·lapsar" la llei de dependència i revisar els copagament. En concret, segons dades estimatives de Dincat, a Catalunya hi ha gairebé 900 persones amb discapacitat intel·lectual que esperen ser ateses en un servei d'atenció diürna o d'habitatge. En relació a la nova ordre de copagament per a determinats serveis com llars residències i centres d'atenció especialitzada, creuen que es tracta d'una "aportació econòmica confiscadora i abusiva".
Durant la concentració s'ha escenificat una protesta on dos sectors s'han situat als dos costats d'una estora que representava la línia vermella de drets que, segons reclamen, els polítics no han de traspassar. La gent de cada costat estirava d'una corda per representar la tensió existent entre l'administració i el col·lectiu.
El president de Plena Inclusión (Confederació espanyola de la discapacitat intel·lectual), Santiago López, ha assegurat que "ens saltarem les vegades que calgui la línia vermella, a nosaltres no ens trepitgen" durant el seu parlament. A la concentració s'hi podien llegir pancartes amb els lemes com 'Volem tenir oportunitats' o 'Respecte per les persones amb discapacitat'.
Per la seva banda, la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, assegura que "és de justícia social que les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies tinguin els suports que necessiten. Les Administracions han de garantir-los perquè són essencials per a la seva inclusió".
Durant el manifest llegit, s'han explicat diverses situacions de membres del col·lectiu. Per exemple, L'Andrés, que espera des de fa prop d'11 anys en una llar residència, mentre els seus pares tenen ja 75 anys i no saben si arribarà a tenir una plaça quan ells faltin. També s'ha explicat el cas de la Pilar, que destina el 83% dels seus ingressos a copagar una llar residència i li queden 100 euros al mes per viure.