EN DIRECTE: Manifestació en rebuig dels atemptats a Barcelona i Cambrils
Seguim en directe la marxa contra el terrorisme que té lloc aquesta tarda al centre de Barcelona, amb el lema: "No tinc por"
Enfrontaments verbals entre els manifestants. Com es veu en aquest vídeo, hi ha hagut moments de tensió per les expressions polítiques que alguns dels assistents a la concentració a Barcelona han fet, amb banderes i pancartes.
Els manifestants han anat deixant les seves roses i pancartes a la Rambla, en homenatge a les víctimes.
Una manifestació alternativa en defensa del Rei espanyol baixa per la Ronda de San Pere fortament protegida pels Mossos d'Esquadra. La pancarta que porten diu: "Gràcies, majestat". Són escridassats per alguns manifestants.
Un grup de gent canta 'Imagine', la cèlebre cançó per la pau de John Lennon. Ja s'ha sentit diverses vegades aquests dies en homenatge a les víctimes.
Albert Rivera: "Avui Barcelona i Espanya s'han fos en una abraçada. I no vull donar protagonisme als que volen polititzar el i dolor i les víctimes. Hem vist gent maleducada, però no representen la majoria de barcelonins, ni dels catalans ni dels espanyols"
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural: "Cal felicitar Barcelona i Catalunya, un cop més han demostrat ser una societat oberta, de pau i tolerant; i reivindicar la hipocresia d'aquells que negocien amb dictadors i venen armes per perpetuar la guerra al món".
Colau agraeix "la generositat" dels "familiars de víctimes que avui han estat a la manifestació", mentre que Puigdemont recorda el gest dels pares d'un dels nens que van morir a la Rambla, que ahir es van abraçar amb l'imam de Rubí.
"Barcelona, Catalunya i la bona gent del món han demostrat el seu rebuig a la violència i al terrorisme i el seu amor per la llibertat i la democràcia"
Xavier Domènech: "Hem vingut a celebrar la solidaritat que hem rebut des de tots els racons. Avui la societat s'ha mostrat unida en el dolor i en la resposta al terror"
Jordi Sánchez, president de l'ANC: "La ciutadania tenia ganes d'agrair la feina dels cossos de seguretat i d'emergències que es van jugar la vida. I també ha volgut criticar la hipocresia d'aquells que, amb una mà venen armes mentre, amb l'altra, es manifesten".
Puigdemont: "Per mi només hi ha una capçalera, que és la de la pancarta de 'No tenim por'. No hem pogut confondre'ns entre tota aquella gent, però s'ha imposat una separació per motius de seguretat".
Carme Forcadell, a la manifestació: "Catalunya és un país obert a totes les cultures i creences que seguirà treballant per la pau".
Puigdemont: "Això ens ha posat a prova, i l'hem superada. Tristament, amb molt dolor, però ens han posat a prova i jo crec que l'hem superada". Ho ha dit a TV3: "Sabem qui és l'enemic, i són els terroristes", diu, i apel·la a la unitat davant la violència malgrat les diferències polítiques.
Molts manifestants també han aplaudit l'equip de la Creu Roja.
Parla Ada Colau, a TV3: "Aquesta manifestació culmina aquest sentiment ambivalent, de dol profund però també d'orgull per ser una ciutat valenta que diu que 'No tenim por'". L'alcaldessa de Barcelona reivindica com una ciutat d'acollida i de solidaritat: "No ens canviareu, ara més que mai apostem per la convivència, per la pau i pels drets humans".
Mostres de suport als cossos policials. Molts dels manifestants han regalat flors als agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana. Alguns furgons dels cossos han quedat parcialment coberts de roses. "No ens esperàvem aquesta rebuda, és espectacular", ha dit un agent, Dani, a l'ARA.
Pablo Iglesias, a la manifestació: "Vendre armes a Aràbia Saudita és una política d'Estat". El líder de Podem creu que s'ha de "respectar la llibertat d'expressió de la gent", i recalca que "avui la ciutadania ha mostrat que hi està en contra"
La Guàrdia Urbana xifra en 500.000 els assistents a la manifestació a Barcelona
Polèmica per les reivindicacions polítiques durant l'atemptat
Xiulets als polítics espanyols, banderes espanyoles, estelades, escridassades... Les reivindicacions polítiques han caldejat l'ambient durant la manifestació contra el terrorisme. Això és el que en pensen alguns assistents amb els que hem parlat.
La Sara Arriaza, que ha vingut a la concentració expressament des d'Almeria, explica a l'ARA que es "pensava que era una manifestació per la pau", però lamenta haver-se trobat "amb crits i xiulades: sembla més una manifestació per la Diada".
Per la seva banda, la Maria Victòria, de Vilanova i la Geltrú, considera que la manifestació s'hauria d'haver fet "en silenci, com a mostra de respecte a les víctimes i els seus familiars": "no hi hauria d'haver crits, xiulades ni banderes de cap tipus".
En canvi, la Marisol, que ha acudit a la concentració amb estelades, diu que "havíem de ser avui al carrer per protestar contra el terrorisme però també per demostrar que som un país. Hem vingut per aquests dos motius, no tenim por al terrorisme però tampoc a Espanya".
La pancarta que penjava d'un balcó durant la manifestació pregunta irònicament: "Rei, Rajoy, algun altre jihadista perillós sobre el que hauríem de demanar-vos informació abans de l'1-O?"
Manifestacions a la resta de l'Estat
Que l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i una delegació municipal de la capital espanyola s'hagin desplaçat fins a Barcelona per sumar-se a la manifestació d'aquest dissabte no ha impedit que diversos col·lectius s'hagin concentrat a la Plaça del Sol també sota els lemes "No tinc Por" i "Todos Somos Cataluña". Simultàniament també s'han convocat diverses concentracions a d'altres capitals d'arreu de l'Estat com València, Alacant, Castelló o Vigo. El partit Ciutadans de Madrid ha estat un dels que s'ha adherit a aquesta concentració a la capital espanyola tot i que el seu portaveu a l'ajuntament madrileny s'ha desplaçat fins a Barcelona amb la delegació municipal.