Unes 3.500 persones es manifesten contra Vox i l'auge de l'extrema dreta a Barcelona

El lema de la pancarta que ha encapçalat la mobilització és "Contra el feixisme. No passaran"

"Stop Vox": en marxa la manifestació per denunciar el racisme i l'extrema dreta
Ara
23/03/2019
3 min

BarcelonaUnes 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat a Barcelona amb el lema "Aturem l'extrema dreta. Stop Vox", convocada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). La protesta s'ha fet en el marc de la mobilització mundial 'Un món contra el feixisme i el racisme' i una setmana abans de la protesta a la ciutat de la formació de Santiago Abascal a la ciutat. En el manifest també s'ha denunciat l'augment del masclisme i de la LGTBIfòbia.

A la manifestació hi ha assistit el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani; Gerardo Pisarello (ECP), i diputats al Parlament com Ferran Pedret (PSC), Francesc de Dalmases (JxCat), Natàlia Sànchez (CUP) i Joan Josep Nuet, entre d'altres. Marcel Mauri, d'Òmnium, i Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT) també han participat en la protesta.

La manifestació, on no hi ha hagut incidents, ha començat als Jardinets de Gràcia i ha baixat pel passeig de Gràcia fins a la Gran Via de les Corts Catalanes, on s'ha fet la lectura dels manifests. La protesta ha acabat amb un to molt festiu, amb cançons que han reivindicat que no es faci "ni un pas enrere" o l'emblemàtic cant antifeixista 'Bella ciao'.

El portaveu de l'UCFR Daniel Celma ha assegurat que la protesta serveix per "assenyalar" un "perill real" com Vox. Ha avisat que la manifestació és "l'inici d'una campanya contra l'extrema dreta". "Som el 99% de les persones i ells, l'extrema dreta, són tan pocs que les masses de gent han d'acabar amb el seu missatge, tant al carrer com a les institucions", ha apuntat el portaveu de l'organització.

Celma ha dit que l'objectiu és que els partits d'extrema dreta "desapareguin" i ha negat que fer una manifestació contra Vox els doni més repercussió. "Creiem que el que no és necessari és donar-los veu perquè expressin els seus arguments", ha dit el portaveu de l'UCFR, que ha subratllat que no s'ha de "deixar espai" als partits d'extrema dreta perquè "argumentin".

Durant la marxa s'han pogut veure tot tipus de banderes, des de la comunista a la republicana, passant per estelades i del moviment LGTBI, tot un ampli espectre polític i social que avui ha volgut plantar cara al feixisme i al racisme. El lema de la pancarta diu "Contra el feixisme. No passaran", però molts manifestants han dut la seva pròpia, amb eslògans com "No som mercaderia" o "No sobran inmigrantes, sobran racistas".

Des de la manifestació, el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha reivindicat que la solució a l'extrema dreta "sempre és la convivència i la interacció" i també valorar "la diversitat". El Homrani ha explicat que la mobilització ha de servir per reivindicar la societat diversa i per fer evident que a Catalunya no s'accepta ni el racisme ni “el pensament que parteix de la discriminació, de l'estereotip i de l'estigma". "No ajuden a crear cohesió social ni convivència", ha criticat.

Representant l'Ajuntament de Barcelona, el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afirmat que la mobilització no només és contra Vox, sinó també contra "tota l'extrema dreta que assumeix el seu discurs, com el PP i Cs". Pisarello ha reivindicat Barcelona com una ciutat "antiracista, oposada al feixisme i a l'extrema dreta" i ha alertat que l'extrema dreta "és perillosa".

Per part de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez ha avisat Vox i el seu líder, Santiago Abascal, que els antifeixistes seran "el seu pitjor malson", perquè el moviment per aturar-los estarà "als carrers" i també a les eleccions municipals. "Sortirem avui i sempre que calgui contra aquestes postures retrògrades que ens recorden la nit més fosca del franquisme davant del neofranquisme que pretén marcar l'agenda política del país", ha afirmat.

I des de JxCat, el diputat Francesc de Dalmases ha demanat "no blanquejar l'altra ultradreta focalitzant només en la ultradreta de Vox", perquè ha volgut deixar clar que la ultradreta està també "a les institucions jurídiques, a les polítiques de l'estat espanyol, als jutjats i al Parlament espanyol".

"Cal eliminar Vox"

En la roda de premsa de presentació, el membre de l'entitat impulsora David Karvala va explicar que, encara que es tracta d'una marxa contra el racisme i el feixisme, la centrarien en Vox perquè "a l'estat espanyol l'extrema dreta ara mateix té nom i cognoms". "Ara cal assenyalar Vox, i això no vol dir que sigui l'únic problema. A Pablo Casado no sé què li passa... però considerem que si aturem Vox els altres partits entendran que el racisme i el feixisme no són el camí. Cal eliminar Vox perquè els altres grups no tinguin temptacions", va dir.

Entre les prop de 200 entitats signatàries del manifest hi figuren ERC, la CUP, BComú, CCOO de Catalunya, CGT de Catalunya, Òmnium Cultural, l'ANC, ICV i EUiA, així com un centenar de persones a títol individual.

stats