Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca 2015

És un dels investigadors que a nivell mundial més a contribuït a desvetllar l'epigenoma, el full de ruta que regula els nostres gens

Manel Esteller (esquerra) i Frank Koppens reben el Premi Nacional de Recerca del president Carles Puigdemont
Mònica L. Ferrado
10/05/2016
2 min

BarcelonaQuan l’any 2000 es va donar a conèixer el mapa del genoma humà, els científics pensaven que tot estava escrit als gens i que la resta de components bioquímics del genoma era rebuig que no servia per res: ADN escombraries o ADN obscur el van batejar. Però poc temps després els investigadors van començar a trobar que els gens per si sols no ho eren tot. Aquests elements bioquímics que creien insignificants tenen un paper fonamental a l’hora de fer que els gens s’expressin o no, i els nostres hàbits poden modificar tot aquest entrellat de senyals químics.

L’investigador català, en Manel Esteller, director del programa d’epigenètica del càncer de l’IDIBELL, és un dels investigadors que a nivell mundial més a contribuït a desvetllar el que es coneix com a epigenoma, aquest full de ruta que regula els nostres gens. Per aquest motiu el govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han decidit guardonar-lo amb el Premi Nacional de Recerca 2015.

Frank Koppens

Enguany, els Premis Nacionals de Recerca també han reconegut la feina de Frank Koppens, professors d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) com a Talent Jove. Koppens està especialitzat en l’estudi del grafè. El grup de recerca de Koppens han començat a trobar la manera per desenvolupar les primeres aplicacions tecnològiques amb el nou material, el més lleuger i resistent que s'ha descobert fins ara i que promet revolucionar el món de l'electrònica

Fundació Catalunya-La Pedrera

En la categoria de mecenatge, ha estat premiada la Fundació Catalunya-La Pedrera per l’impuls de diferents projectes per acostar la ciència a la societat, fomentar les vocacions científiques del jovent i retenir i atraure el talent científic. El programa Quèquicom de Televisió de Catalunya ha estat premiat en la categoria de Comunicació Científica, i la Fundació Alicia en la de Partenariat publico-privat en R+I.

stats