Miquel Sàmper: “Sense reforços, hauríem tingut morts a l’atac a la comissaria de Vic”
BarcelonaMiquel Sàmper (Terrassa, 1966) és el conseller d’Interior en funcions i comparteix amb Salut el lideratge del Procicat, que decideix les mesures pel covid.
Al toc de queda i a l’estat d’alarma els queden literalment quatre dies, però no decauen totes les restriccions. Per exemple, ¿ens podrem reunir més de sis persones?
— Això ha d’anar al Tribunal Superior de Justícia i, de fet, ja hi és. El TSJ té un termini de tres dies per dir el que consideri oportú, i si fos denegatori l’estat espanyol ha modificat un precepte legal i podem acudir al Tribunal Suprem, que tindria cinc dies. Per tant, si s’esgoten tots els terminis, poden passar vuit dies fins que no tinguem la resposta final.
La nit de dissabte a diumenge a les 12 de la nit podrem sortir normalment pel carrer. Quin dispositiu han preparat els Mossos?
— Ho estem treballant i s’està coordinant amb les policies locals. Estic convençut que la gent entendrà que no s’ha de fer un mal ús d’aquesta llibertat nocturna, però el primer dia pot ser complicat, perquè, de fet, ja ens consta que hi ha moltes cites per les places dels pobles, les platges... Diria que siguem molt prudents. La pandèmia no està ni de bon tros dominada, i el que hem de fer és anar fent passos cap a aquesta llibertat que tots necessitem però amb molta mesura.
¿No tindria més lògica, fins i tot no seria una mica més segur, que estiguessin els bars oberts?
— S’està treballant a nivell de Procicat la qüestió de l’oci nocturn. Ha de ser un sector que en breu tingui una resposta per a la seva obertura. I no estic parlant d’una setmana ni de dues ni de tres, no em vull mullar. Però és evident que la conseqüència que ja no existeixi el confinament nocturn té unes derivades i que quan arribi el moment l’oci nocturn pot ser una sortida perquè la gent no es tiri al carrer.
¿Però aquesta nit de dissabte a diumenge s’imagina un dispositiu per fer fora la gent de les platges de la Barceloneta?
— La gent podrà estar allà on vulgui però haurà de complir les mesures del covid. És a dir, si hi ha un dispositiu de policia que veu que hi ha un grup de gent que és a menys d’un metre i mig els podran multar.
Em temo que no donaran l’abast.
— No donarem l’abast, és molt possible. És un moment complicat, certament.
¿En les pròximes setmanes, més aforaments i ampliació d’horaris?
— És el que està sobre la taula treballant-se amb la prudència que demani l’evolució dels índexs epidemiològics. Ara estem en una bona línia que si es manté serà relativament ràpid, però això pot canviar i sempre n'estarem pendents.
¿Els jugadors del Barça es van saltar el protocol anticovid a casa de Messi dilluns?
— Sí, és evident. Es podria haver qüestionat si haguessin sigut només els jugadors, en tant que són bombolla perquè entrenen cada dia junts, però, esclar, aquesta bombolla es trenca pel fet que hi havia familiars. Aquest ha sigut el motiu pel qual tant l’Agència de Salut Pública de Catalunya com la mateixa Lliga han obert un expedient informatiu. Aquí el que és rellevant és que la gent de transcendència pública hauria de donar més exemple i això ens ho apliquem tots.
¿En aquest cas la multa és per a tots o per a l’amfitrió?
— Entenc que seria per a tots però això és una qüestió que s’està instruint, perquè un pot haver muntat la festa però si tu hi vas saps perfectament que no ho pots fer. Em consta també que el Govern ha parlat amb el club.
Amb més mobilitat, més delictes, no?
— Segur. Els delictes que passen en franja nocturna, com a conseqüència del que provoca l’oci, no s’han produït. Tot ha baixat. Què ha augmentat? Les estafes electròniques.
Quins conflictes socials creu que ens deixarà la pandèmia que obligaran a actuar la policia?
— Encara no ho sabem però hem observat que el cansament pandèmic, la fatiga, ha provocat una gran crisi del principi d’autoritat. Li posaré exemples: policies tant locals com mossos que pretenen posar una sanció, perquè han vist que en una casa en comptes de sis persones n’hi ha 60, han acabat rebent enfrontaments físics per part de les persones que estaven multant.
¿Pablo Hasél també s’explicaria per la fatiga pandèmica?
— Crec que Pablo Hasél en un altre moment no hagués desencadenat el que va desencadenar. Pablo Hasél parteix d’una injustícia que és la regulació d’un cert delicte d’odi al Codi Penal que està totalment desfasat. Això és injust. Però crec que sense el caldo que estava explicant, hi hauria hagut manifestacions, perquè és una vulneració d’un dret fonamental important, d’una altra manera. El grau de violència crec que té molt a veure amb el cansament social que té Catalunya, Espanya, Europa i el món.
Els dies de la detenció de Hasél i el seu empresonament vam tenir un atac a la comissaria de Vic.
— Vic és per a mi un abans i un després. N’hi ha un altre que és veure com una persona incendia una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dintre. A Vic si no arriben els membres de l’Arro de Manresa amb 25 minuts hauríem, segur, tingut problemes de morts. S’estaven tirant puntals, llambordes, pedres, objectes molt contundents. Vic és la comissaria més vidriosa de totes, és tot vidre que estava a punt de cedir. 150 persones amb aquest grau de violència. Hi havia 17 agents a dintre i evidentment no dotats de mitjans per restablir l’ordre públic perquè no és la seva funció. I a dins hi havia una senyora denunciant un tema de maltractament amb la seva advocada que van haver de ser protegides a dins de la garjola.
I quines decisions han pres?
— Doncs dotar totes les comissaries de material d’ordre públic, des de cascos, escuts, defenses i algun tipus de material dissuasiu. I després hem fet un treball perquè evidentment totes les comissaries s’han de reforçar. Si són de vidre, que siguin de vidre blindat o amb una estructura metàl·lica.
¿L’ús del foam està en risc com a conseqüència dels pactes que s’arribin per a la formació de Govern a Catalunya?
— Quan has de restablir l’ordre públic, la línia policial que ha de fer això ha de tenir un instrument. Quin? Ja ho dirà el Parlament. Però els cavalls del Regne Unit quan es desboquen maten gent. Els canons d’aigua a pressió, que són aparentment l’instrument més agradable, han matat moltes persones perquè si et dona al cap o fins i tot al tòrax, la pressió és tan gran que et pot matar. El gas pebre a França, si tens problemes als pulmons o al cor, et pot generar una parada cardiorespiratòria, ha mort molta gent. Les pilotes de goma i el foam sabem que no maten però que poden fer lesions importants i molt invalidants. Cap sistema d’ordre públic ens agradarà. Però li ben asseguro que si algun dia s’ha de restablir l’ordre públic, més tard o més d’hora acabarà tenint una conseqüència negativa, i això passa a tot arreu.