Mal de cap, mocs i esternuts: així han canviat els símptomes del covid amb la vacuna
Un estudi fet amb les aportacions de quatre milions de voluntaris identifica l'evolució de la simptomologia del coronavirus
BarcelonaLa vacuna no evita el contagi de covid-19, però redueix el risc de patir complicacions greus. I també minimitza la gravetat dels símptomes durant la malaltia lleu, segons un estudi fet amb la participació de més de quatre milions de persones d'arreu del món. El mal de cap, la secreció nasal i els esternuts, juntament amb la febre i el mal de gola, són els principals símptomes que desenvolupen les persones que s'han vacunat completament. Alguns símptomes "tradicionals" –els que figuren a la majoria de webs governamentals– com l'ofec, la tos persistent i la febre són menys habituals entre els immunitzats i, en canvi, els esternuts, que fins ara no s'havien inclòs en el llistat, es converteixen en una de les manifestacions de referència per a la detecció del covid.
Aquesta informació prové de l'aplicació ZOE covid symptom study, una iniciativa sense ànim de lucre projectada per l'empresa de ciències de la salut ZOE i la universitat King's College de Londres. Han recopilat informació dels afectats pel virus des de l'inici de la pandèmia, primer al Regne Unit i després arreu del món. I els resultats de l'estudi no només suggereixen un canvi de símptomes entre els qui ja estan completament vacunats, sinó que també indiquen que una sola dosi canvia les regles del joc: el mal de cap i la tos persistent es mantenen com a símptomes clau per identificar el contagi, però també apareixen la secreció nasal, el mal de gola i els esternuts.
Abans es pensava que aquestes manifestacions de les vies altes respiratòries no estaven relacionades amb el coronavirus i que permetien diferenciar amb bastant èxit aquests contagis d'altres quadres gripals. Ara aquesta apreciació quedaria caduca segons els investigadors i, d'entre les noves manifestacions que comencen a observar-se més ara, hi destaquen els esternuts. "Si us heu vacunat [parcialment o totalment] i comenceu a esternudar molt sense cap explicació, us hauríeu de fer una prova diagnòstica, sobretot si viviu o treballeu al voltant de persones amb més risc de patir la malaltia", plantegen.
El director d'aquest estudi, l'epidemiòleg Tim Spector, explica que des de l'aparició de la variant delta és habitual que el covid es confongui amb "un refredat fort" o estacional, sobretot entre els més joves. "Hem examinat els principals símptomes dels usuaris de l'aplicació des de principis de maig i els d'ara no són els mateixos. Per exemple, la febre continua sent força freqüent, però la pèrdua d’olor ja no apareix entre els deu símptomes més habituals", diu Spector.
Menys canvis entre els no vacunats
Els únics afectats que mantenen els símptomes inclosos en la classificació original són els que no estan vacunats. Pateixen mal de cap, febre i tos persistent, però ja no és tan habitual que presentin pèrdua d'olfacte (anòsmia) o falta d'aire, dos símptomes definitius fins ara per detectar el covid. En general, la majoria dels canvis són subtils, però poden dificultar que els afectats sospitin que s'han contagiat de covid i afavorir que pensin abans que pateixen qualsevol altre quadre gripal. "Veiem símptomes similars en persones vacunades i no vacunades, però aquells que almenys havien rebut una dosi reportaven menys símptomes, més lleus i de menys durada", expliquen els creadors de l'aplicació. I apunten: "Això suggereix que emmalalteixen de formes menys greus i milloren més ràpidament".
Cal destacar que la classificació dels símptomes es basa únicament en les informacions que transmeten voluntàriament els mateixos malalts, però no es tenen en compte ni la variant que ha causat la infecció –si bé els investigadors asseguren que les mutacions podrien tenir un paper clau en aquest canvi– ni la informació demogràfica del voluntari, com ara el sexe o l'edat. "Fins i tot les persones que s'han vacunat encara poden ser susceptibles de contraure covid, però els símptomes i la gravetat varien en funció de la quantitat de dosis rebudes, també si no se n'ha rebut cap", afirmen des de l'empresa ZOE.