La majoria del Congrés insta el govern de Rajoy a derogar la 'llei mordassa'

PP i C's, que s'ha abstingut, es queden sols en la defensa de la polèmica norma

Protesta de Greenpeace davant del Congrés en contra de la llei de seguretat ciutadana. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
29/11/2016
2 min

MadridEn la mesura que avança l’activitat parlamentària al Congrés aquesta legislatura, poc a poc es comencen a veure dos blocs diferenciats en les votacions a la cambra: el PP i Ciutadans per una banda –en minoria–, i el PSOE, Units Podem i els partits autonòmics per una altra. Després d’haver votat a favor amb tota l’oposició fa dues setmanes d’iniciar els tràmits per derogar la Lomce, la formació d’Albert Rivera, s’està despenjant del front de tota l’oposició per derogar les lleis més polèmiques del govern de Mariano Rajoy. Està optant així per abstenir-se i no entrar en conflicte amb els populars.

L’últim gest ha estat aquest dimarts a la cambra: Podem ha donat suport a una moció dels socialistes per instar l’executiu a derogar la polèmica llei mordassa. El text ha passat també gràcies al suport d’ERC, el PDECat i el PNB, una mostra que al Congrés hi ha una majoria alternativa al tàndem conservador.

Els socialistes han estat negociant durant tot el dia amb Ciutadans una esmena transaccional per poder impulsar-ho amb el vot a favor unànime de l’oposició, però al final no han acceptat cap canvi. Sí que s'han obert a dividir en fins a cinc punts la moció perquè el partit taronja pogués votar a favor de la resta d’iniciatives que no contemplen la derogació de la llei: l’ampliació de la plantilla de les presons, policia i guàrdia civil, la millora dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), l’adopció de mesures per reduir la sinistralitat vial i els robatoris al camp i en domicilis; i la reforma del Codi Penal Militar.

El PP ha tornat a defensar la llei de seguretat ciutadana, però s'ha obert a negociar algunes modificacions de la norma. Ciutadans també ha optat per abstenir-se en la presa en consideració de la reforma de la llei franquista de secrets oficials, vigent des del 1968, i que no permet la desclassificació automàtica de documents a l’Estat. La iniciativa ha tornat a passar, en aquest cas, amb el suport de tota l’oposició menys el partit taronja. I també ha passat una moció de C’s per combatre la pobresa energètica.

stats