"Mai havíem vist ferides d'aquesta intensitat"
El SEM ha atès gairebé 600 persones durant les protestes, la majoria per traumatismes
BarcelonaEl Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) havia planificat un dispositiu per donar resposta a l’activitat extraordinària que pogués sorgir arran de les manifestacions en protesta contra la sentència del Procés, així com per continuar garantint els serveis ordinaris, tot i els talls de carreteres i les concentracions. "Els parts, els infarts o les diàlisis continuen, i garantir aquest servei és tan important com l’altre", explica el gerent del SEM, Antoni Encinas.
Es va posar en marxa el dispositiu conegut com a Incident amb Múltiples Víctimes. El repte aquest cop és que la situació ha sigut sostinguda en el temps i amb múltiples escenaris simultanis, ja que es van convocar protestes arreu del territori. Al mateix temps que la Via Laietana s’omplia de manifestants hi havia protestes al centre de Girona o a Lleida, per exemple. "A vegades vam tenir sis o vuit focus actius. Una situació així a Catalunya no havia passat mai, tan sostingut en el temps, i la resposta ha sigut extraordinària i molt coordinada perquè ens hem anticipat als esdeveniments", considera Encinas. Equips del SEM han estat present simultàniament en 14 focus diferents.
Es van mobilitzar unitats d’alta especialització, que és el personal format "per treballar en situacions de risc i en zones on la seguretat està compromesa", com pot ser una manifestació massiva, explica Josep Maria Soto, cap dels serveis especialitzats del SEM. Per fer front a l'increment d'activitat, el SEM es va reforçar amb 122 unitats i 268 professionals més.
El gerent del SEM, Antoni Encinas, reconeix que, especialment divendres, dia de la vaga general, els sanitaris van veure ferides molt greus, com lesions oculars i politraumatismes que no són habituals. "Si bé les hem vist en el passat, no amb aquesta intensitat. No recordo aquesta quantitat d’amputació d’ulls", admet Encinas. Des que van començar les protestes, quatre persones han perdut la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma: un durant la protesta a la T1 de l’aeroport i tres més durant els aldarulls de la vaga general. Aquestes, juntament amb un policia que va rebre un cop al cap i una noia amb un traumatisme cranioncefàlic –tots dos ferits el dia de la vaga general– han sigut els ferits més greus. Hores d'ara queden vuit persones ingressades en hospitals catalans, de les quals una segueix molt greu i cinc greus.
El mateix opina Soto: "Divendres molts professionals deien que no havien vist en molts anys una situació així i són gent molt bregada. Vam tenir moltes assistències, gairebé vam atendre 200 persones només al carrer i en vam traslladar una seixantena, independentment de l’activitat ordinària", explica Josep Maria Soto. A aquest professional, el que més l’ha sorprès d’aquests dies és el "nivell de risc en què s’ha situat la ciutadania".
Durant la setmana passada el SEM va realitzar 593 assistències sanitàries, tot i que el gruix de lesionats, un 75%, van rebre l’alta en el mateix lloc dels fets després de realitzar les cures necessàries i no va caldre que fossin traslladats a cap centre sanitari. "Aquestes són lesions de menor gravetat i el gruix van ser lesions traumàtiques, és a dir, cops i impactes", explica Encinas. El 25% restant han sigut lesions que han requerit trasllat a un centre hospitalari, ja sigui per fer-li proves com una radiografia o un TAC, la posterior valoració per un especialista o l'ingrés hospitalari.
El 95% de les lesions han estat de causa traumàtica, com contusions a les extremitats, lesions oculars, ferides obertes i incises i politraumatismes en general. També van haver d’atendre, per exemple, una persona que va patir un infart durant una de les marxes per la llibertat i va caldre evacuar-la. "Ho hem donat tot, tant els professionals que érem al carrer com a la sala de comandament", conclou Soto. La intensitat dels últims dies també ha impactat sobre els professionals sanitaris. "Han sigut dies molt difícils, estan cansats, però crec que el sentiment predominant és d’orgull", destaca Encinas.
També destaquen la bona coordinació amb els hospitals per assegurar que l’impacte sobre l’activitat ordinària fos nul·la. Ara com ara continuen ingressades deu persones, una en estat molt greu i cinc molt greus.
Sanitaris per la República: voluntaris sobre el terreny
Sobre el terreny, a peu de les protestes també han treballat sanitaris voluntaris organitzats sota el paraigua de Sanitaris per la República. Màrius Pallarès és el seu fundador i president i va crear l'entitat el setembre del 2018. Des de llavors ja sumen 700 voluntaris inscrits entre 18 i 60 anys –en els últims dies s'han multiplicat les inscripcions–, tot i que calculen que els membres actius són entre 400 i 450. El nombre d'efectius sobre el terreny ha anat variant segons el dispositiu. Divendres, jornada de vaga general, eren uns 35 voluntaris atenent ferits, i dilluns a l'aeroport, en canvi, només eren una dotzena. "Vam tenir molts problemes d'accés i érem pocs, vam acabar extenuats", diu Pallarès.
S'organitzen a través d'un canal de Telegram i organitzen els dispositius en funció de les professions dels voluntaris. El material com els guants, els esparadraps o el sèrum el posa cada voluntari i l'organització proporciona material de seguretat com casc i armilles, així com gel instantani i tires adhesives.
No hi ha hagut una coordinació reglada ni cap protocol de col·laboració amb el SEM. "No sabíem què feien", diuen des del SEM. No obstant això, Pallarès indica que sí que hi ha hagut una comunicació fluïda. "Els facilitem la feina, truquem al SEM quan creiem que la persona s'ha d'evacuar, i quan arriba l'ambulància, marxem", diu. Pallarès explica que han atès, sobretot, ferides per cops de porra, erosions per estampides i lesions per projectils d'escuma i de pilotes de goma a extremitats i genitals i a l'ull. "L'impacte directe dels projectils és monumental i et deixa garratibat la potència que té", explica el president de Sanitaris per la República. Segons Pallarès, el dia "més difícil" va ser divendres pel "clima prebèl·lic i de caos que es va viure". "Ni Mossos, ni policia ni SEM estaven preparats, així que imagina't nosaltres, que tenim pocs recursos!", afirma. Aquell dia van fer oficialment més de 270 assistències, "més un centenar més d'assistències entre gasos lacrimògens i contusionats que no vam poder reportar". "Els sanitaris van fer una feina heroica", conclou.