Els madrilenys també s’apunten a la moda de les torres humanes
El Centre Català impulsa la formació d’una nova colla castellera
Madrid podria arribar a tenir la seva pròpia colla castellera en els pròxims mesos. El Centre Català de la capital espanyola està treballant per posar en marxa una nova agrupació que està previst que iniciï la seva activitat a finals del mes de gener. L’ebullició del món casteller a terres catalanes ha anat acompanyada en els últims anys pel sorgiment de colles arreu del món. París, Londres, Copenhagen, Mont-real, Santiago de Xile, Melbourne, Sydney o Hangzhou ja tenen els seus propis grups en marxa, i ara Madrid es podria afegir al llistat de ciutats que aposten per les torres humanes.
L’origen de tot plegat es remunta a fa prop d’un mes, quan el secretari general del Cercle Català de Madrid, Josep Ramon Casas, va posar-se en contacte amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. En una carta exposava la intenció de formar una agrupació entorn a aquesta institució i demanava ajuda per trobar persones amb experiència i coneixements tècnics que residissin actualment a Madrid. Fruit d’aquest contacte, algunes colles van mostrar la seva disposició a donar-li un cop de mà. La clau de tot aquest engranatge, però, no la té ni un català ni un madrileny, perquè les bases de la nova formació castellera les posarà un cordovès de naixement, Antonio Osuna, antic membre dels Xics de Granollers, que dirigirà la primera presa de contacte. Un cop es facin els primers assajos, la colla del Vallès Oriental ja ha expressat la possibilitat d’enviar-hi algun membre per dirigir algun taller que aprofundeixi en la instrucció dels nous castellers.
Confirmació recent
Fa menys de deu dies, en una primera reunió interna, el Cercle Català de Madrid va confirmar que ja disposa d’una estructura bàsica per iniciar l’activitat, i va fer públic el projecte amb una trobada programada per al 21 de gener. En poc més d’una setmana, l’entitat ja ha reunit més d’una trentena d’interessats. El Centre Català de Madrid va ser inaugurat l’any 1952 amb l’objectiu de fomentar les tradicions catalanes a la capital espanyola. Actualment, per exemple, organitza ballades de sardanes cada 15 dies al parc d’El Retiro. Entre les seves activitats destaca la festa major que organitza cada mes d’abril, una ocasió que ja va aprofitar el 2010 per convidar la Colla Vella dels Xiquets de Valls a alçar-hi castells. Els vallencs van protagonitzar dues diades castelleres, una d’elles a les portes del Palacio Real, a la plaça d’Oriente. En aquella ocasió els rosats van descarregar-hi construccions de la gamma alta de set, i fins i tot hi van rubricar un tres de vuit. No va ser el primer cop que s’aixecaven castells a Madrid, però, com demostren algunes fotografies antigues de les festes de San Isidro del 1948.
La colla castellera de Madrid serà la primera fundada a l’estat espanyol en una regió en la qual el català no és una de les llengües pròpies. Actualment, al marge del Principat, el fet casteller s’ha estès fins a les Balears, on s’hi van establir amb èxit els Castellers de Mallorca i els Al·lots de Llevant, dues formacions que han arribat a fer els seus primers castells de vuit pisos. A la Catalunya Nord hi conviuen els Angelets del Vallespir, els Castellers del Riberal i els Pallagos del Conflent, i a Andorra, des de l’any 2014 hi alcen les seves torres humanes els Castellers d’Andorra. Al capdavall, la comunitat catalana a Madrid agrupa prop de 80.000 persones, un nombre força més elevat del que hi ha a ciutats com Londres o París, on s’han establert amb èxit dues de les noves colles castelleres europees que en poc més d’un any han alçat ja els seus primers castells de sis pisos.
Sigui com sigui, i potser a l’escalf del nivell de les últimes temporades o per l’expositor que és el Concurs de Castells, les torres humanes han arribat a llocs tan inversemblants com Austràlia, la Xina o més recentment a la petita població de Lleyn, a Gal·les. Allà, un grup de veïns sense cap nexe amb Catalunya ha posat en marxa els primers tallers dels Castellers de Pen Lleyn.