SALUT

Madrid tanca la porta al reiki i prohibeix que es promocioni als hospitals públics

A Catalunya, hospitals com el Clínic, la Vall d'Hebron i el Moisès Broggi l'ofereixen a través de voluntaris

Madrid tanca la porta al reiki i prohibeix que es promocioni als hospitals públics
Efe/ara
07/06/2017
3 min

BarcelonaEl Servei Madrileny de Salut (Sermas) ha demanat als hospitals públics que no publicitin ni promocionin el reiki, una pseudociència que consisteix en la suposada transmissió d'energia a través de la imposició de mans.

Així ho ha demanat el Sermas en una circular interna, segons han explicat a Efe fonts de la conselleria, que detallen que ja fa mesos que es va prohibir la pràctica del reiki en aquells hospitals on es proporcionava i ara també es prohibeix que se'n faci publicitat. El Col·legi Professionals de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid ha celebrat la notícia.

A Catalunya, el reiki ha entrat en hospitals públics com el Clínic, la Vall d’Hebron i el Moisès Broggi a través de voluntaris de l’Associació de Terapeutes Reiki a Catalunya, que ofereixen aquesta tècnica energètica de manera gratuïta als pacients que ho sol·licitin.

A la Vall d’Hebron s’ofereix a nadons i pacients del servei maternoinfantil. Des de la Vall d'Hebron insisteixen en què és un servei que fan voluntaris -"no és una activitat obligatòria ni recomanada pels professionals", diuen- i no entren a valorar l'efectivitat d'aquesta teràpia. “Més que una medicina ho considerem una millora del confort del pacient”, afirmava Marta Solé, coordinadora del pla d'atenció al ciutadà i treball social de Vall d'Hebron, en un reportatge publicat a l'ARA.

Els professionals que defensen aquestes teràpies creuen que cal una visió holística del pacient que també tingui en compte el seu vessant psicoemocional, els seus hàbits de vida i la seva alimentació. És el cas de Jaume Güell, coordinador d’infermeria de l’hospital de dia d'oncologia de l'Hospital Clínic, format també en medicina naturista. Ell defensa els beneficis de les teràpies naturals. “No han de ser mai una alternativa, però sí que complementen les necessitats de les persones. Després de fer reiki els pacients passen d’un estat d’angoixa a mantenir un cert equilibri i calma”, deia a l'ARA fa uns mesos.

“No estem creant cap necessitat nova sinó responent a les necessitats dels pacients, que ja estan utilitzant aquestes teràpies. Anem per darrere d’ells”, sosté Cristina Abadia, metge i presidenta del comitè de salut integrativa de l’Hospital de Terrassa, que l'any passat va obrir una unitat de medicina integrativa dins de l'hospital.

Tot i que el reiki ha arribat als hospitals públics catalans de la mà dels voluntaris, des de la Direcció General de Planificació en Salut de la Generalitat asseguren a l'ARA que "no forma part de la cartera de serveis del sistema públic de salut" i "no està previst que s'hi introdueixi". No obstant, també recorden que "no està prohibit a Catalunya com a teràpia complementària dels tractaments habituals" i destaquen que "no comporta cap problema de seguretat del pacient". Tanmateix, l’evidència sobre l’eficàcia del reiki "és insuficient" i les conclusions dels assajos no permeten confirmar que "sigui una teràpia efectiva".

No exemptes de riscos

Un document del ministeri de Sanitat sobre teràpies naturals assenyala que no es pot parlar d'evidència científica, ja que "encara és molt escàs" el nombre d'estudis publicats de qualitat que proporcionin un alt grau d'evidència sobre "la seva efectivitat en situacions clíniques concretes mitjançant l'aplicació de mètodes científics". També recorden que tot i que la majoria de teràpies complementàries són innòcues, "no estan completament exemptes de riscos".

El portaveu del govern de Madrid, Ángel Garrido, ha explicat que correspon a la conselleria de Sanitat determinar quines pràctiques són les que es poden definir com a mèdiques i quines no, i afegeix que aquesta decisió s'ha pres d'acord amb "criteris tècnics i mèdics".

stats