Ayuso ignora Sanitat i es resisteix a tancar Madrid per frenar el coronavirus

La comunitat confina 45 àrees bàsiques i Illa defensa fer-ho a tota la capital espanyola

Madrid confina vuit zones més i Illa defensa restringir la mobilitat a tota la ciutat
Ot Serra / Maria Ortega
25/09/2020
4 min

Madrid / BarcelonaPrimeres diferències públiques entre la Comunitat de Madrid i el ministeri de Sanitat després que Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso pactessin un espai de coordinació per respondre a l'increment desbocat de contagis. El viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ha anunciat que s'amplia el confinament a vuit àrees bàsiques més, 45 en total, amb més d'un milió de persones afectades. Les restriccions afecten fonamentalment la mobilitat i no es permeten entrades i sortides en aquestes zones si no és per motius laborals, anar a l’escola, al metge, per tenir cura de terceres persones i altres raons de força major. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha volgut comparèixer a la mateixa hora que ho feia Zapatero per deixar clar que les recomanacions del govern espanyol anaven molt més enllà del que ha aprovat el govern madrileny. La recomanació més destacada és que es confini tota la capital espanyola, així com els municipis de la comunitat que tinguin una incidència acumulada de més de 500 contagis per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.

La setmana passada Madrid ja va decidir confinar 37 àrees bàsiques de salut que afectaven 850.000 persones. Amb les noves mesures, hi ha 167.000 ciutadans més afectats. Les vuit àrees noves que s'incorporen són zones específiques de Fuenlabrada, Alcorcón i de districtes de Madrid a Ciudad Lineal, Usera, Vicálvaro i Puente de Vallecas. En tots aquests punts la incidència acumulada els últims 14 dies és superior a 1.000 contagis per cada 100.000 habitants, la tendència hi és creixent i s'hi pot fer un control perimetral de la mobilitat. Per no complir els dos últims motius n'ha quedat fora, per exemple, el cèntric barri de Lavapiés. Del que es desprèn de la recomanació de Sanitat és que es tanqués Madrid de cara enfora però també que es trossegés per dins. A la pràctica, que un ciutadà d'una àrea bàsica no pogués anar a una altra si no és pels motius que sí que ho permeten.

Illa havia traslladat tres suggerències més per a tot el territori de la Comunitat de Madrid: evitar tot moviment innecessari -això també ho aconsella el govern autonòmic-, prohibir el consum en barra als establiments i restringir l'ocupació de terrasses al 50%. Zapatero ha defensat que les restriccions establertes a l'hostaleria ja estan aplicades: la disminució de grups de deu a sis persones i la distància entre cadires ha de ser d'un metre i mig, de manera que, ha dit, això ja porta a reduir al 50% l'aforament dels establiments de restauració.

Discrepàncies Madrid-Sanitat

Zapatero ha assegurat que desconeixia que Illa compareixeria a la mateixa hora per mostrar les seves discrepàncies. També ha mostrat la seva sorpresa pel fet que aquest dijous Sanitat comuniqués aquesta opinió en la reunió tècnica que van mantenir en el marc del grup covid-19, tenint en compte que dilluns i dimarts no ho havia fet. "No ha passat res entre dilluns i dijous", ha assenyalat el viceconseller de Salut Pública madrileny, que ha recordat que s'ha d'avaluar l'impacte de les mesures aplicades en un termini de dues setmanes. Zapatero no ha volgut dinamitar la coordinació amb el ministeri i ha destacat que el millor és anar de bracet, per bé que ha defensat que les mesures adoptades responen a criteris tècnics i s'ha queixat que no hi hagi criteris unificats a tot el territori espanyol.

La presidenta Ayuso ha contribuït al xoc amb el ministeri i ha reaccionat a les paraules d'Illa. "Més que confinar Madrid la nostra missió és ajudar les persones. Les mesures que estem prenent són les adequades. Tests massius, aforaments, quarantenes i la resta, a seguir endavant. I Barajas...", ha piulat, insistint en la necessitat d'ampliar els controls a l'aeroport, per bé que no és la principal font de contagis. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha trobat desafortunat que Illa comparegués alhora que ho feia Zapatero perquè "provoca confusió" i genera una imatge de "confrontació que no beneficia els ciutadans". "Per què se li demana més a Madrid que a la resta de comunitats?", s'ha preguntat el també portaveu del PP en una entrevista a RNE, on ha posat l'exemple de Navarra com a lloc on també hi ha una incidència de 500 contagis per cada 100.000 habitants.

De moment, Sanitat no intervé

El ministre de Sanitat ha apuntat que és la comunitat autònoma de Madrid qui ha de prendre decisions sobre les noves restriccions i que el ministeri fa les recomanacions que creu que s'haurien d'aplicar. "Jo he volgut deixar clares quines han sigut les recomanacions del govern d'Espanya", ha dit, i ha assegurat que l'objectiu no és entrar en retrets. Illa ha dit actuar amb lleialtat al marc institucional i ha insistit que han estimat oportú apuntar quines són les seves mesures, que no coincideixen amb les que ha pres de moment el govern madrileny.

Les competències les mantenen les comunitats, però Sanitat es reserva la potestat d'actuar, sense necessitat d'aplicar l'estat d'alarma ni el 155. El decret de nova normalitat va incloure una modificació a l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut que permet la declaració d'actuacions coordinades. En virtut d'aquest precepte legal es van aplicar de manera consensuada algunes ordres, com la prohibició de fumar a l'aire lliure si no hi ha una distància de dos metres, però hi ha la possibilitat que Sanitat imposi decisions sense necessitat de pactar-ho amb el territori afectat. El titular de Sanitat ha afegit en la seva intervenció que totes les comunitats autònomes estan actuant amb determinació per controlar la pandèmia.

stats