Caos a Madrid: Ayuso no aclareix si confinarà barris

El govern regional valora reobrir Ifema davant l’allau d’ingressos

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, dimarts durant el debat de política regional.
Mariona Ferrer I Fornells
16/09/2020
3 min

MadridAmb un risc “exponencial” de rebrot de covid-19 (591) -quatre vegades més alt que el de Catalunya (178), segons l’últim informe del grup d’investigació de biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-, el govern de la Comunitat de Madrid s’està veient obligat finalment a prendre mesures dràstiques per aturar la transmissió comunitària de la pandèmia a la capital espanyola. En contra dels desitjos de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que fins ara s’havia negat a prendre aquest tipus de mesures per evitar l’afectació de l’economia, el viceconseller de Salut Pública de la Comunitat, Antonio Zapatero, va anunciar ahir sense donar-ne detalls que decretaran “confinaments selectius de les zones bàsiques de salut amb més incidència del coronavirus”.

La mesura s’hauria de concretar divendres per entrar en vigor ja diumenge o bé dilluns que ve, però l’anunci va generar ahir una tempesta política en el si de la coalició de govern de Madrid entre el PP i Cs. L’entorn d’Ayuso es va afanyar a assegurar que encara no s’havia pres una decisió. Donava a entendre així que el viceconseller havia fet un anunci sense tenir consens. De fet, durant la roda de premsa per fer balanç de la situació del coronavirus, Zapatero va assenyalar que informaria Ayuso de les mesures per WhatsApp i que estava convençut que hi donaria suport.

Però ningú més va secundar la notícia, cosa que deixava en l’aire la possibilitat de confinar barris com va apuntar Salut Pública. El malestar va ser tan profund que es va arribar a cancel·lar la roda de premsa posterior a l’habitual reunió del consell executiu, que encapçala el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado (Cs). El que sí que estaria sobre la taula, segons va avançar ahir al vespre El Mundo, és reobrir l’hospital de campanya d’Ifema, el vaixell insígnia del govern d’Ayuso durant el pitjor de la primera onada de contagis. La saturació comença a fer-se evident: hi ha 3.207 pacients ingressats a la Comunitat, és a dir, un de cada cinc llits hospitalaris, mentre que les UCI ja estan al 40%.

Alta incidència al sud de la ciutat

Més enllà de la reobertura d’Ifema, si tira endavant la mesura dels confinaments selectius, els barris afectats seran els del cinturó del sud de la capital espanyola, les zones tradicionalment més pobres, amb una densitat de població més alta. Barris com Puente de Vallecas, amb una incidència acumulada de coronavirus de 1.241 casos per cada 100.000 habitants durant catorze dies, o bé Usera, amb 1.155 casos, així com Carabanchel. Aquestes dades contrasten amb el barri més ric, el de Salamanca, amb 565 casos.

Malgrat tenir la incidència més alta de coronavirus, Madrid ha pres fins ara mesures molt menys dràstiques que Catalunya. S’ha limitat a reduir les reunions públiques i privades a un màxim de deu persones, així com l’aforament en casaments -on s’ha limitat la barra lliure-, enterraments i espectacles. En cap cas s’ha tocat, per exemple, l’aforament de les terrasses, plenes a rebentar després de les vacances, tot i que ara podria estar sobre la taula.

La proposta de Salut Pública de confinar el sud de Madrid es va fer ahir després de la celebració del debat sobre l’estat de la regió, en què Ayuso no va fer cap referència al tema i va assegurar que s’estava actuant amb diligència. És més, va arribar a culpar els immigrants de l’augment dels contagis a Madrid. “S’estan produint, entre moltes més raons, per l’estil de vida que té la nostra immigració”, va dir. Ara està sobre la taula confinar els barris justament amb més immigració.

stats