Un macrobotelló a la UAB col·lapsa carreteres i trens, i causa desperfectes al campus

Els Mossos qualifiquen la festa il·legal de "vergonya col·lectiva" i hi investiguen una agressió sexual

Centenars de joves s'apleguen en un macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona
Ara
18/09/2021
6 min

BarcelonaUnes 8.000 persones s'han concentrat aquest divendres a la nit i durant la matinada en un macrobotelló al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès. La convocatòria va córrer a través de les xarxes socials i parlava d'una festa a la Facultat d'Enginyeria, però quan els joves hi van arribar van veure que no hi havia ni música ni DJ i que la festa no existia. Tot i això, han celebrat un macrobotelló amb música i alcohol que s'ha allargat fins a la matinada.

L'esdeveniment ha provocat el col·lapse de les carreteres que donen accés al recinte i la saturació a la línia de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat que té parada a l'estació de Bellaterra. Segons han explicat alguns usuaris dels FGC a les xarxes socials, els vagons anaven plens de joves que sortien de festa, alguns dels quals bevien, cantaven i fumaven a l'interior del comboi. Els primers trens del matí encara registraven un important nombre de joves procedents de la festa que tornaven cap a Barcelona. De fet, els estudiants que viuen a la Vila Universitària han denunciat que els participants a la festa van arribar de fora de la universitat, i alguns van entrar als pisos de la Vila i van provocar destrosses. Segons diversos testimonis i residents del campus universitari, alguns dels assistents al macrobotellot haurien aprofitat el caos i la disbauxa per robar en diversos pisos de la Vila Universitària (alcohol, ordinadors, mòbils) o fer destrosses al mobiliari urbà. Fins i tot, un jove va utilitzar una miniexcavadora d'una obra propera al Campus per fer un forat, davant l'entusiasme i els ànims de molts dels congregats al macrobotellot. A banda, un tren d'FGC de la línia del Vallès (S2, de Barcelona a Sabadell) va patir també destrosses, pintades i seients arrencats per l'acció de diversos vàndals.

Els Mossos es van desplaçar a la zona amb diverses dotacions per controlar els accessos i intervenir en algunes de les baralles que s'han registrat. Aquest dispositiu es va desenvolupar en col·laboració amb els membres de la seguretat privada de la universitat, que es van encarregar de controlar el desenvolupament de la festa a l'interior del recinte universitari.

Un dels fets més greus que s'hi investiguen és una presumpta agressió sexual a una dona. Segons el diari digital Elsumari i Efe, es tracta d'una dona de 18 anys, que ha acudit a l'hospital Parc Taulí de Sabadell, on ha passat una revisió mèdica i, posteriorment, ha presentat una denúncia per la violació que hauria patit per part d'un desconegut. També s'ha activat el protocol d'atenció a la víctima, que inclou seguiment, acompanyament i assessorament.

A banda, segons ha informat el servei d'emergències, s'han fet 10 assistències mèdiques, totes lleus, a causa de contusions i intoxicacions etíliques.

La universitat estudiarà com evitar macrotrobades

Segons ha explicat el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, a RAC1, el rectorat va assabentar-se de la festa divendres a la tarda i va engegar les accions que tenien al seu abast: "Vam intentar tancar pàrquings, vam avisar els Mossos i vam organitzar els sistemes de seguretat que tenim a la universitat".

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha dit que el macrobotelló a la UAB és una "vergonya col·lectiva" després d'un any i mig de pandèmia. "La vergonya que tots hauríem de sentir perquè milers de persones són convocades a una festa com aquesta, quan encara estem en pandèmia, no és menor", ha reflexionat Ferrer. "Es van perimetrar els accessos per evitar que hi entrés més gent, però, com que no vam entrar al campus, no hem pogut identificar les persones que segurament han acabat fent algun tipus de dany", ha explicat Ferrer. "A quarts de set del matí ja no quedaven a la festa grups importants i va començar poc abans de la mitjanit", ha afegit Ferrer.

"Estem fent una activitat preventiva. Quan hi ha coneixement d'una possible festa, ens avancem i cobrim l'espai perquè no es pugui fer en aquell lloc. Però quan ja s'està celebrant amb tanta gent, l'actuació policial és inviable", ha constatat el director dels Mossos, que ha recordat que estan fent "un esforç extraordinari" per evitar els botellons. "En els torns de nit, estem tenint un 20% més de presència policial, que s'està cobrint amb hores extres. Això és un sobrecost de 3 milions d'euros a la Generalitat perquè els policies tinguin més presència al territori", ha finalitzat Ferrer.

Aquest dissabte des de les 6 del matí els equips de neteja estan treballant per arreglar els desperfectes i recollir la brutícia que hi han deixat els joves. "No hi ha hagut destrosses importants, però sí menors. Per exemple, s'ha arrencat una tanca", ha explicat, i ha dit que fins dilluns no se sabran els costos dels desperfectes. Lafuente ha dit que la universitat estudiarà accions per evitar futurs botellons al campus: "Farem l'impossible perquè no passi cap vegada més. Ens preocupa perquè tenim un campus obert amb molts espais i que es fa molt difícil de controlar", ha reconegut Lafuente.

La UAB demana "implicació i compromís" del Govern per evitar fets semblants

En un comunicat posterior, l'equip de govern de la UAB ha assegurat que la voluntat de la universitat és ser un lloc de formació i investigació, "en cap cas un lloc d'oci descontrolat i potencialment perillós", però ha avisat que "no és només responsabilitat" de la UAB fer-ho possible, sinó que es necessita "la implicació i el compromís de tots els agents socials". "Davant d'aquests fets reclamem una reflexió profunda per part de les diverses autoritats públiques per intentar prevenir i evitar fets semblants en el futur", diu el comunicat, que també expressa "el més enèrgic rebuig i indignació" davant la macrotrobada "incívica i irresponsable" que ha deixat "un campus molt brut i amb diverses destrosses". "Els actes d’aquesta matinada no es poden repetir. No és just per a aquesta universitat ni per a cap dels membres que hi viuen i hi treballen, però, sobretot, no és just per a la nostra societat ni per al nostre país", acaba el comunicat.

La celebració de la macrofesta a la UAB coincideix amb el manteniment de les mesures que limiten l'activitat de l'oci nocturn a Catalunya amb motiu de la pandèmia l'últim cap de setmana de l'estiu. Fa tot just una setmana que s'han reprès les classes universitàries.

Al seu torn, el Departament de Recerca i Universitats ha condemnat "enèrgicament" el macrobotelló, uns fets que qualifica de "lamentables" perquè s'han traspassat "de llarg els límits acceptables". En un comunicat, apunten que els incidents "atempten directament contra els valors democràtics que regeixen a les universitats". El Departament mostra tota la solidaritat i el suport al rector i a l'equip de govern de la universitat, així com al conjunt de la comunitat universitària.

El Departament lamenta que el fets infringeixen les normes de convivència, de respecte i "del més elemental sentit comú", posant en risc la salut dels mateixos participants en temps de pandèmia: "No tenen cap justificació possible". "Els desperfectes provocats, la brutícia generada i les molèsties ocasionades al veïnat són totalment injustificables i atempten directament contra aquells valors que la universitat vol fomentar", conclou el comunicat.

"Per què no hi ha control a les andanes?"

Les queixes per la macrotrobada ja s'han fet paleses durant aquesta passada nit en els dos últims trens d'FGC entre Barcelona-plaça Catalunya i Sabadell (S2), amb els vagons a vessar de joves per anar al campus de la UAB. "Divendres nit. La gent aixafada al tren BCN-Sabadell d'FGC i molt de jovent que ja no hi pot pujar i que es queda tirat a les andanes. El proper i últim, en 45 minuts. Servei públic?", ha denunciat un usuari a Twitter. "Per què no hi ha control a les andanes i als trens? Acabo de sortir del tren S2, que semblava una discoteca. Hi ha joves fumant (marihuana), bevent whisky amb cola, cantant i cridant. Des de plaça de Catalunya fins a Bellaterra, quin horror!", ha apuntat una altra usuària, @Annasriii.

També hi ha hagut problemes al nucli de Bellaterra amb molts cotxes aparcats a l'exterior del campus de la UAB, que alteraven la calma nocturna dels veïns. "Què feu, Mossos, que no teniu unitats d'ordre públic ja a Bellaterra i UAB? Això és una bogeria, centenars de joves passant per dins les cases per arribar al botelló!! Ja no sé on més trucar", ha comentat indignat l'usuari @mikelpuchol.

A Madrid, més de 25.000 joves es reuneixen a la Complutense

La macrofesta de la UAB no és l'única d'aquesta matinada. Prop de 25.000 persones, segons fonts de la Policia Municipal, s'han trobat aquest divendres en un macrobotelló a la Universitat Complutense de Madrid. Les mateixes fonts indiquen que la universitat no els va informar prèviament de la convocatòria, per la qual cosa no es va preparar cap operatiu.

La convocatòria de la festa va córrer per WhatsApp. Un cop la policia va arribar al recinte els joves van començar a marxar, però molt lentament perquè no hi havia mitjans de transport disponibles a aquella hora.

stats