L’última selectivitat a l’Estat, una més de moltes a Catalunya
BarcelonaUn total de 32.224 estudiants -el 2015 en van ser 32.155- s’han matriculat enguany a les proves d’accés a la universitat (PAU) que tindran lloc entre avui i dijous. Seran les últimes proves de selectivitat a l’Estat -des del primer examen el 1975, fa 41 anys-, perquè a partir de l’any vinent i en adaptació a la LOMCE seran substituïdes per la revàlida de Batxillerat.
Catalunya, però, seguirà funcionant amb la selectivitat, tal com s’ha compromès la Generalitat. La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, ho justifica perquè “l’acord vigent en el marc del sistema universitari català és de continuïtat, és a dir, de mantenir el sistema que hi ha enguany”.
L’abril del 2015, la junta extraordinària del CIC va ratificar la voluntat del Govern i les universitats de mantenir la selectivitat. Un accés, diu Ensenyament, que, “des de fa prop de 40 anys, ha permès la perfecta coordinació entre les universitats i la Generalitat per fer possible accedir als estudis universitaris ordenadament, en base a proves d’accés i a un procés de preinscripció que garanteixin en tot moment la igualtat d’oportunitats, partint de la capacitat i dels mèrits acadèmics”. De cara al 2018, diu Jou, la intenció és “renovar les PAU mantenint el seu lligam amb el procés de preinscripció, que és el que ens assegura ordenar els estudiants de manera global i anònima, un fet que contribueix a donar-li prestigi”. És el model que “garanteix l’accés en igualtat de condicions”, afegeix Jou.